Hvad med renten?

Det japanske marked på ugebasis.

Hvad skal der ske med renten og opkøbsprogrammerne både i Europa, USA og Japan i den kommende tid? Meget indikerer, at USA begynder at skære i deres opkøbsprogram,  men hvornår begynder Europa og Japan?

Royal Unibrew sagde farvel til deres CEO Jesper Bo Jørgensen efter bare 6 måneder. Royal Unibrew leverede et stærkt resultat i august, hvilket har fået aktien til at stige yderligere. Aktien holder dermed fast i den stigende tendens, som har stået på siden december, hvor aktien blev handlet i niveauet 250-260. Det bliver interessant at se, om fyring får aktien til at tabe Momentum, hvilket kan give en opsamlingsmulighed. Aktien bliver taget med på kandidatbænken.

SAS fortsætter den stigende tendens og er i denne uge blevet opjusteret af Nordea til høj. Aktien har nu været i en stigende tendens siden april og de glidende gennemsnit etablerede et ”Golden Cross” i midten af maj. Den positive tendens trækker op i indikationsmodellerne på ugebasis. RSI er oppe i 76-79 niveauet. MACD er over 1 og ser bullish ud. Nærmeste modstandsniveau er ved 20-20,5 og herefter i niveauerne 22. Aktien ser fortsat interessant ud på niveauet.

Onsdag meddelte FLSmidth, at de har fået en ordre på udstyr til en indisk cementfabrik. Teknisk har aktien genetableret den stigende tendens efter en korrektion i juli og august, hvor aktien gik fra 420 til 363-365, som var bunden og nu handles aktien i niveauet 420. Stigningen betyder, at der igen er etableret et købssignal i signalmodellerne Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis. Den positive tendens trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis.

Momentum på månedsniveauet er i en faldende tendens, og det har stået på de sidste 3 måneder. Den positive tendens man ser i FLSmidth ses i flere brancheselskaber som Sandvik, Metso og Atlas Copco.

Havde den amerikanske hedgefond Kerrisdale ret tilbage i august 2015, da de sagde, at potentiale i Bavarian Nordics prostatakræftmiddel var begrænset? Torsdagens meddelelse fra selskaber indikerer, at man stoppede forsøgene med Prostvac i fase 3 forsøg. Torsdag meddelte Bavarian Nordic, at deres vaccine mod RS-virus viser et bredt og vedvarende immunrespons mod RSV.

Teknisk fandt aktien støtte i niveauet 200 og siden er aktien steget til 250. Faldet har givet et stort ”gap” i kursudviklingen. Faldet har ændret signalet i signalmodellerne på ugebasis. De glidende gennemsnit er blevet brudt af den faldende tendens. Momentum på månedsniveauet er faldet tilbage og der går nok noget tid, før den vender rundt.

D/S Norden fortsætter den stigende tendens og har i denne uge ramt niveauet 137 og er ikke langt fra modstandsniveauet 140 og herefter er der modstandsniveau ved 150. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er ved 120. Fastholder køb på niveauet.

I denne uge kommer der et par mindre danske regnskaber, som ikke får indflydelse på markedet. På det svenske marked kommer H&M og Nobina.

H&M-aktien har været i en lang nedtur og handles nu i niveauet omkring 210-220 og holder denne udvikling, er der etableret en bundformation. Der har været en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis siden slutningen af juni. Nærmeste modstandsniveau er ved 225 og herefter i niveauet 240, mens nærmeste støtteniveau er ved 200 og herefter i niveauet 180.

C20 på ugebasis.

C20-indekset fortsætter i den stigende trendkanal. Men indekset er ikke rigtigt kommet over 1020-1025, og det giver divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis. Momentum har tabt pusten og etableret en topformation, mens RSI og MACD holder fast i den stigende tendens. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 990 som en støttelinie. Signalmodellen Bollinger har sin nedre støttelinie i niveauet 990. Næste modstandsniveau er 1050, mens nærmeste støtteniveau er ved 990 og herefter i niveauet 970. Hold fast i de danske aktier.

 

DK Portefølje
Pandora er sat på salgslisten.

 

Nordisk portefølje
Tager tabene i Fingerprint Cards. Det er meget sjældent, at man oplever sådanne tilbagefald i ens portefølje.  

 

S&P 500 ved 2500

Der var positive nøgletal fra USA torsdag eftermiddag. Antallet af nytilmeldt ledige blev på 259.000 mod forventede 302.000. Philadelphia Fed-indekset ramte 23,8 mod forventet 17,1.

Den kommende uge byder på følgende regnskaber: Accenture, NIKE Inc., Carnival, Micron Technology, Conagra Brands, McCormick & Company samt Vail Resorts Inc.

Dow Jones Ind. på ugebasis.

Dow Jones Industrial Average fortsætter den stigende tendens og indekset har ramte niveauet 22.400. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 21.500 som en støttelinie. Nærmeste støtteniveau er ved 21.600, som er en tidligere bund fra slutningen af august og et modstandsniveau fra juli. Der er en positiv trend i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI holder sig fortsat i niveauet 70-75.

S&P 500 ved 2500.

S&P 500 fortsætter ligeledes den stigende tendens og har ramt niveauet 2500. De tre indikationsmodeller har været i en faldende tendens siden årsskiftet, men den seneste positive tendens i kursudviklingen har ændret den tendens og de stiger igen. RSI har ramt 65. Næste modstandsniveau er ved 2600, mens nærmeste støtteniveau er ved 2425.

Nasdaq på ugebasis.

Nasdaq Composite  er brudt over 6400 og er på vej mod 6500, som er næste modstandsniveau. Det lange glidende gennemsnit har på ugebasis har støtte i niveauet 6200. Bollingerkanalen er i køb og har sin nedre støttelinie i niveauet 6300. Der har været divergens mellem kursudviklingen og udviklingen i indikationsmodellerne på ugebasis siden sommermånederne i år. Indekset har været i en stigende trendkanal siden slutningen af juni 2016.

Strategi: Hold på amerikanske aktier.

Japan over 20.000

Stigningen i det japanske indeks har givet et købssignal i modellen på ugebasis. Signalmodellerne er begge gået i køb på ugebasis efter 6 uger i salg. De glidende gennemsnit var tæt på at etablere et ”Death Cross” på ugebasis, men stigningen har afværget signalet.

Det japanske marked på ugebasis.

Der er etableret en bundformation i MACD på ugebasis, og der er en positiv tendens i de øvrige indikationsmodeller på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 20.800 og herefter i niveauet 22.000. Man skal tilbage til 1996 for at finde indekset oppe i det niveau. Endvidere vil en stigning i indekset give mulighed for myndighederne at sælge nogle af deres aktier.

Strategi: Spekulativt køb på japanske aktier.

OMX Stockholm 30 holder fast i den positive tendens, der blev etableret i slutningen af august. Stigningen har givet købssignal i Bollingerkanalen på ugebasis, mens Parabolic først går i køb ved brud af niveauet 1610. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1600 som en modstandslinie. Den positive tendens i aktiekursen trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis.

Det svenske marked

Nærmeste modstandsniveau er ved 1650 og herefter i niveauet 1700, mens nærmeste støtteniveau er ved 1520-1540. Momentum på månedsniveauet har ligeledes etableret en bund, hvilket giver en positiv trend på langt sigt.
Strategi: Hold på de svenske aktier.

Til kandidatbænken.

XANO Industries har etableret en kileformation på ugebasis med stigende bunde og toppe. Der er fortsat en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Signalmodellerne er i salg på ugebasis og de tre indikationsmodeller er i gang med etablere en bundformation på ugebasis. Momentum på månedsniveauet peger nedaf, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen. Aktien tages med på kandidatbænken.

Når vi 13.000 i næste uge?

Frankfurt Dax 30 fortsætter den stigende tendens og handles nu i niveauet 12.600. Den positive tendens har givet købssignal i Bollingerkanalen og Parabolic-modellen. De glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra og holder tendensen, så bliver der etableret et ”Golden Cross” på ugebasis. Der er etableret bundformation i alle indikationsmodellerne på ugebasis, hvilket giver en positiv indikation og en forventning om en positiv udvikling i den kvartalsbølge. Nærmeste modstandsniveau er ved 12.900 og herefter i niveauet 13.400, mens der er støtte ved 12.300 og herefter i niveauet 12.000.
Strategi: Fortsat hold på tyske aktier.

 

Scandinavian Tobacco Group i optrend

I sommer måtte Scandinavian Tobacco Group (STG) justere forventningerne ned grundet forskellige udfordringer i flere enheder.

STG står på 5 forretningben: Håndrullede cigarer, Maskinfremstillede cigarer, Pibetotak, Finskåren tobak samt øvrige produkter.

Inden for de håndrullede cigarer er man ramt grundet implementeringen af ny IT infrastruktur i Cigars International, som har påvirket selskabets internet- og katalogbaseret detailforretning. Der har ligeledes været en negativ udvikling i prismixet, som har trukket ned i bruttomargin, så den landede på 41,6 pct. mod 45 pct. i samme periode sidste år.

Indenfor de maskinfremstillede cigarer oplevede man også en nedgang i omsætningen og i bruttomarginen. Den lavere volume skyldes fabrikslukningen i Nykøbing Falster og Wuustwezel i Belgien. Omsætningsfaldet skyldes reducering af lagerne i Frankrig og en øget priskonkurrence i Canada.

På pibetobaksområdet har selskabet oplevet en nedgang, men et forbedret produktmix har givet en stigning i bruttomargin. Der er en svag stigning i afsætningen til Afrika og Mellemøsten.

Den finskårne tobak har holdt omsætningen på 148 mio. kr. for 2. kvartal 2017, hvilket er på niveauet med 2. kvartal 2016. Bruttomargin steg fra 57,4 pct. til 59,9 pct. Den øgede markedsandel i Tyskland gør, at det det går bedre og øget fokus på omkostningsbesparelser, der gør at lønsomheden i forretningen går frem.

Områdets øvrige produkter dækker over tilbehør, tændprodukter og distribution af snustobak i Canada. Omsætningen steg fra 229 mio. kr. i 2 kvartal 2016 til 237 mio. kr. i 2 kvartal 2017.

Ser interessant ud.

Teknisk fandt aktien en bund i niveauet 100-102 i juli/august og aktien handles nu i niveauet 110-112, og det har stået på siden midten af august. Stigningen til 110-112 har fået signalmodellerne til at gå i køb på ugebasis. De glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra og holder tendensen, bliver der etableret et ”Golden Cross” i løbet af 2-3 uger. Den positive tendens i aktiekursen trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Den samme positiv tendens ses i Momentum på månedsniveauet.

Nærmeste modstandsniveau er ved 118-119 og herefter i niveauet 125-128. Nærmeste støtteniveau er ved 107-109 og herefter i niveauet 101-103. Anbefaler køb på niveauet.

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er: DONG Energy, NNIT og Scandinavian Brake Systems (SBS).

DONG Energy brød igennem modstandsniveauet 280 i maj. De glidende gennemsnit etablerede et ”Golden Cross” i slutningen af marts og aktien fortsætter i den stigende trendkanal. Signalmodellerne er gået i køb og det har de været siden foråret for Bollingerkanalen, mens Parabolic gik i køb ved årsskiftet. Den positive tendens i aktiekursen trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 300 som en støttelinie.

Ser interessant ud.

Nærmeste modstandsniveau er ved 360 og herefter i niveauet 375, mens nærmeste støtteniveau er ved 330 og herefter i niveauet 310. Bruge tilbagefald i aktien til at samle op.

NNIT-aktien fortsætter den faldende tendens, og det har nu stået på siden maj/juni, hvor aktien blev handlet i niveauet 206-208 mod dagens niveau på 190-192. Signalmodellerne er i salg på ugebasis og har været det siden juli/august. Det glidende gennemsnit er blevet brudt og har etableret et ”Death Cross” på ugebasis. Den faldende tendens trækker ned i de tre indikationsmodeller på ugebasis.

NNIT på ugebasis.

Momentum på månedsniveauet fortsætter den stigende tendens og der er dermed divergens mellem modellen og kursudviklingen. Nærmeste støtteniveau er ved 185 og herefter i niveauet 175, mens næste modstandsniveau er ved 205-207 og herefter i niveauet 220-225. Anbefaler at man tager aktien med på kandidatbænken.

Lille aktie med positiv trend.

SBS etablerede en bundformation i marts/april 2016 og efter lidt startvanskeligheder så ligger aktien i en stigende trendkanal på ugebasis siden. Nærmeste modstandsniveau er ved 31-32, som blev testet i maj men afvist. Bryder kursen igennem modstandsniveauet 31-32 så er næste modstandsniveau ved 38-39, som var en bund fra 2014/15. Signalmodellerne er i køb på ugebasis og har været det siden august efter et kort salgssignal i sommermånederne juni og juli. Indikationsmodellerne har alle etableret en bundformation og er i en stigende tendens. RSI er tæt på 60 og MACD er over 0. Momentum på månedsniveauet er igen begyndt at stige. Den langsigtede investor bør samle op på niveauet.  

 

 

Hvad nu med guldet? 

Guldet har taget et knæk og handles nu i niveauet omkring de 1280-1300 efter at have testede niveauet 1340. Overordnet er der fortsat købssignal på ugebasis og kursen skal under 1250 før dette bliver ændret.

EUR/USD bevæger sig vandret i niveauet 1,19-1,20. Der er etablerede topformation i MACD, Momentum og RSI på ugebasis. Nærmest støtteniveau er ved 1,17 og herefter omkring de 1,14.

SEK/DKK bevæger sig vandret i niveauet omkring 77,5-78,5 og holder dermed fast i købssignalet fra begyndelsen af juli.

Metalvaremarkedet har oplevet en opbremsning i et par af metallerne. Blandt andet i kobber, nikkel og zink, mens der fortsat er en positiv tendens aluminium, bly og tin.

Landbrugsmarkedet har fortsat oplevet en uensartet tendens.  Kakao har ændret retning og er nu i en stigende tendens fra en faldende tendens, som produktet tidligere har været i. Den samme tendens ses i hvede og havre, mens der fortsat er en stigende tendens i palmeolie, bomuld og sukker bevæger sig vandret.

Brent på vej mod 60.

Brent Spot fortsætter den stigende tendens og nu handles olien over 56 dollar for en tønde Nordsø- olie. Der er en positiv tendens i prisudviklingen og de glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross”. Nærmeste modstandsniveau er ved 56 og herefter i niveauet omkring 60 doller.

 

 

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.