Lektion 8 – Nyheder og analytikere

Daglig nyhedsstrøm – hvilke er vigtige?
Analytikere – kan man regne med deres udtalelser?

Som tidligere omtalt her i vores aktieskole er aktiemarkedet typisk omkring 6 måneder forud for sid tid, og derfor er nyhedsstrømmen vigtig at følge med i – det gælder både nyheder vedrørende de aktier, man selv ejer, og nyheder, som kan påvirke aktiemarkedet generelt. De generelle nyheder såsom makroøkonomiske nøgletal har vi set på i en anden lektion, og denne lektion kommer derfor til at handle om den daglige nyhedsstrøm og analytikerkommentarer.

Når man er aktiv i aktiemarkedet, og ikke blot har købt en aktie som en meget langsigtet investering, f.eks. til pensionen, er man nødt til at følge mere med i selskabets skæbne. Man kan til det formål begive sig ind på nyhedssider som f.eks. netposten.dk, hvor alle vigtige børsmeddelelser bliver gengivet. Har man en industriaktie som Vestas eller FLSmidth kan man på denne måde følge med i, hvor mange ordrer selskabet modtager. Eller har man en medicinal- eller biotekaktie kan man følge med i, hvordan det går med at bringe nye lægemidler på markedet.

Noget af det vigtigste er at læse selskabernes regnskaber – efterhånden aflægger alle de større selskaber regnskab hvert kvartal. I regnskabet fås et godt overblik over, hvordan det går med virksomheden.

På nyhedssider støder man også på udtalelser eller analyser fra banker og finanshuse. Når man læser sådanne analytikervurderinger bør man altid forholde sig kritisk og danne sig sin egen mening. Den ene analytiker kan være meget positiv over for en aktie, mens den anden mener, at man skal holde sig langt væk. Så man må som investor foretage en afvejning fra gang til gang.

Man skal samtidig huske på, at bankerne skal tjene penge, og derfor er der flere købsanbefalinger end salgsanbefalinger. Analytikerne har større tilskyndelse til at udsende positive anbefalinger, for så kommer der flere kunder i butikken. Det er svært at få kunder med negative anbefalinger, for kun avancerede investorer forstår at tjene penge på faldende aktier.