Lektion 1 – Ny på aktiemarkedet

Som ny på aktiemarkedet bliver man bombarderet med en række nye ord og begreber. Vi vil i denne lektion kort komme ind på hvordan aktiemarkedets livscyklus udvikler sig.

Hvad påvirker aktiemarkedet og hvorfor svinger aktiekurserne op og ned? Aktiemarked påvirkes af mange forskellige ting verden omkring os. Store begivenheder, katastrofer og krig er alle faktorer, der både direkte og indirekte påvirker aktiernes udvikling.

Derfor kan et veldrevet selskab godt blive ramt af en negativ tendens.

Hvis den generelle udvikling på aktiemarkedet er negativ, ja så er det meget svært at finde gode aktier at investere i. Den negative stemning gør, at aktierne over en bred kam falder tilbage, og så er det lige så svært at finde en god aktie at investere i, som det er at fange en kniv, der er kastet op i luften og på vej ned. Det kan dog lade sig gøre, men risikoen, for at man skærer sig, er meget stor. I sådan en situation står risiko og afkast ikke mål med hinanden.

Det kan også ske, hvis det selskab som man har investeret i befinder sig i en branche, der generelt er i problemer. Det blev meget tydeligt illustreret efter IT-boblen sprængte i år 2000, hvor gode solide internetselskaber styrtdykkede på børsen blot fordi hele branchen havde det svært.

Det samme er tilfældet med den nuværende krise, hvor eksempelvis aktierne i ellers veldrevede banker er faldet meget gennem det seneste år.

Det må kunne koges ned til nogle snackable råd:

  • Selv et veldrevet selskab kab rammes af en negativ tendens
  • Hold øje med tendenser på flere niveauer