Det Psykologiske Spil kontra det Psykopatiske

BØRSUDSIGTEN: Er sælgerne ved at køre trætte? To små købesignaler! Black Monday! Bounce i Olieprisen. Bounce i USD? 

C20 indekset lukkede torsdag, med et yderligere fald på 2,0 pct. (13,61 point) i indeks 673,84.

De europæiske aktiemarkeder lukkede i går, torsdag, uensartet fra en stigning på 0,1 pct. til et fald på 0,5 pct. for de 3 toneangivne indeks, BørsUdsigten har valgt at følge.

Wall Street lukkede fra et fald på 0,2 pct. til en stigning på 0,1 pct. for de tre indeks BørsUdsigten har valgt at følge.

De asiatiske aktiemarkeder noteres uensartet til morgen, fredag.

De toneangivne europæiske aktieindeks ses åbne med stigninger på mellem 0,0 pct. og 0,3 pct. til morgen, når vi lægger handelen med indeksfutures til grund. Tyskland holder lukket.

Wall Street ser ud til at åbne med stigninger på mellem 0,1 pct. og 0,3 pct., når man lægger nattens og morgenens handler med indeksfutures til grund.

BørsUdsigten udkommer daglig – og helst inden 08:30, og senes 08:45.

Modtager du ikke ”reminder mail” kan man gå ind via NPinvestor’s hjemmeside / produkter / analyse / BørsUdsigten. Analysen offentliggøres her 15 min. før opdatering på NPinvestor’s hjemmeside nederst på siten til venstre.

NB! Der er løsning på remindermails på vej (;-D)); men de næste dage fortsat (:-( – men forsøges klaret over weekenden – begyndelsen af næste uge.

 

Strategi C20

BørsUdsigten’s (sekundære/mellemlange sigt) strategi for C20 (danske aktier) er sælg.

BørsUdsigten har taget hjemtaget gevinst i 662 niveauet (købt i 743 niveauet). Der er åbnet en shortposition ved bruddet af 748 niveauet, der afdækkes ved brud af 750.

Timing af køb/salg på dagsniveauet, sker på baggrund af BørsUdsigten’s spekulative vurdering.

BørsUdsigten’s spekulative (tertiære) strategi er sælg.

BørsUdsigten hjemtaget gevinst i 772 niveauet for den position vi genkøbte i 743 niveauet. Der er åbnet en shortposition ved brud af 760 niveauet. Positionen lukkes (hjemtages profit) ved brud af 695 niveauet.

BørsUdsigten’s langsigtede strategi (primær) er sælg for C20. Der blev hjemtaget gevinst ved bruddet af 707 niveauet. Der genkøbes ved brud af 710 niveauet.

Ovennævnte strateginiveauer benyttes til vægtning af hvor stor en eksponering man skal have til danske aktier, og som risikostyringsværkstøj.

Endvidere benyttes strategierne til timing af køb / salg af enkeltaktier, der først købes når aktiemarkedet er ”med” (rygvind på cykelstien), og sælges når der er modvind (op af bakke)!

Niveau for indeksvurdering: 674.

Dagens C20 Udsigt

BørsUdsigten vurderer, at de danske aktier ved C20 indekset vil åbne lidt højere til morgen, fredag.

 

Black Monday

Søndag er det den 19. oktober.

Datoen referer til en begivenhed for 27 år siden – black Monday i 1987.

For dem der ikke selv oplevede det, var der tale om et af de største aktiecrash.

En række stop loss ordrer blev udløst – og der var tale om det det første store flash crash. Da en række store computiserede stop loss ordrer blev effektueret, og satte en negativ spiral i gang. Allerede fredag lå aktierne negativt under stor volumen, og så havde man hele weekenden til at blive nervøs i.

Aktierne faldt 22,6 pct. på denne mandag, den 19. oktober.

Fra den 19. oktober til den 31. oktober faldt Hang Seng med 45,5 pct. ASX200 (Australien) 41,8 pct. og Wall Street med 24,4 pct. (Dow).

Vil historien gentage sig?

BørsUdsigten vurderer, det som relativt usandsynligt, at bunden skulle gå ud af aktiemarkedet, med den nuværende lave rente og rigelig likviditet. Omstændighederne er altid forskellige, men muligheden foreligger naturligvis, hvis der sker noget ekstraordinært.

Er de kursfald vi er vidne til bestemt af psykopatisk algoritmehandel / robothandel?

Noget kunne tyde på det, da handelen ikke er i overensstemmelse med de regnskab / økonomiske ”nyheder”, der kommer i form af arbejdsløshedstal og andre makrotal – der egentlig skulle understøtte en positiv trend.

Problemet med robothandel er at vurdere risikoen – så længe man bare tikker der ud af. Problemet er at stoppe på det rigtige tidspunkt. Der er ikke tale om evighedspengemaskiner. På et eller andet tidspunkt bliver algoritmehandel selvdestruktiv.

Selvom man ved at robotterne ”tager fejl”, skal der dog meget til for at gå ind og købe; men vender algoritmekanonen, så kan det gå hurtigt den anden vej alt efter parametre.

Der er ingen logisk forklaring på, at det danske aktiemarked skal falde dobbelt så meget, som de udenbyes aktiemarkeder.

Mon ikke snart af ”dukkeførerne” (algoritmeprogrogramørerne) i markedet begynder, at fokusere på de positive sider og indstille algoritmekanonen til at pege den anden vej – men måske skal de først se en vending – ligesom alle andre.

 

Wall Street

Wall Street lukkede uforandret i går, torsdag, efter en negativ åbning.

Goldman Sachs overraskede markedet med en særdeles flot indtjening, og Google skuffede en smule. Der skal helst være pæn vækst, for at aktiekursen kan forsvares.

Der kom særdeles flotte tal for førstegangsansøgninger til arbejdsløshedsunderstøttelse. Tallet endte på 264.000, hvilket er under det tal BørsUdsigten vurderer at være den strukturelle arbejdsløshedstal. Tallet indikerer, at opsvinget er ved at blive selvbærende, selvom der fortsat er et stykke vej. Jobskabelsen er ligger i den rigtig høje ende, og BørsUdsigten ser med den nuværende udvikling tegn på et rigtig flot beskæftigelsestal i oktober.

I dag offenbtliggøres antallet af påbegyndte boliger, og byggetilladelser. Tallet giver en god indikation af, hvorden den økonomiske vækst vil være fremadrettet.

Dow Jones lukkede torsdag med et fald på 0,2 pct. (24,50 point) i indeks 16.117,24.

S&P500 lukkede med en stigning på 0,0 pct. (0,27 point) i 1,862,76.

Nasdaq Composite lukkede med en stigning på 0,1 pct. (2,07 point) i 4.217,39.

 

S&P500 Teknisk Vurdering

Ser vi på dagschartet for S&P500 (1,863), er BørsUdsigten’s sekundære shs-formation formation bekræftet ud.

Sidste fredag skrev BørsUdsigten:

Brydes 1.930 niveauet ligner det en test af 1.820-800 niveauet, såfremt det går som det plejer van. Det vil i første omgang være BørsUdsigten’s målzone

Dette må siges at være opfyldt ved testen af 1.820 i onsdags.

For at få en midlertidig bund skal vi se i form af en lukning over 1.875-80 niveauet for at vi ikke skal gå og være nervøse hen over weekenden.

Salgspresset tager af på Wall Street; men fortsat under stor omsætning – men bevægelsen har også været kraftig. Der er mange der ikke har fået solgt på nedturen der vil prøve at fange en bounce. Går man spekulativt langt (køber) skal man ikke være for grådig.

Ser BørsUdsigten på chartet for S&P500, ser vi to lange haler, hvor sælgerne har presset køberne. Køberne har dog formået at absorbere det udbudte materiale, og endda kommet tilbage til udgangspunktet. Det indikerer nogen styrke – og det faktum vi ikke kom så langt ned i går torsdag indikerer at sælgerne p.t. ikke har materiale nok til at holde indekset nede. Det betyder færre sælgere på niveauet under 1.860 niveauet.

Der skal noget ekstraordinært til – noget vi ikke ved på nuværende tidspunkt – til for at få nye sælgere frem.

Kan vi få en åbning, og lukning over 1.775-80 er der god chancer for en bounce – Og en god lang weekend til at beslutte hvad man igen skal købe.

Holder indekset sig nede, og lukker under 1.860 niveauet – så er nedtrenden intakt – Og investorerne har en hel lang weekend til at blive nervøse i!

Det er et psykologisk forventningsspil, der ikke har relation til de nuværende økonomiske nøgle- og regnskabstal.

Ebola er dog den ukendte faktor, der kan sætte hele industrier ud af drift (luftfart, cruise og hoteller)

BørsUdsigten noterede 2 inside reversal, hvilket er et købesignal.

Tertiært / spekulativt har BørsUdsigten taget gevinst hjem ved bruddet af 2.008 niveauet, og åbnet en spekulativ shortposition i S&P500 ved bruddet af den tertiære ”neckline” i 1.980 niveauet.

BørsUdsigten tager gevinst trendfølgende ved brud af 1.865 niveauet. Der åbnes ingen reverse (køb af lang position), da der er mange der ikke har fået solgt på nedturen, og nu afventer en bounce.

Sekundært har BørsUdsigten solgt i 1.992 niveauet. Der er åbnet en shortposition i 1.958 niveauet, og der afdækkes (stop loss) ved brud af 1.950 niveauet.

Primært har Børsudsigten en salgsstrategi.

BørsUdsigten genkøber ved brud af 1.905 (200 dages glidende gennemsnit) – vi vil så gerne ligge på den rigtige side af den langsigtede trend, selvom det skulle betyde køb/sælg 1 til 2X for meget.

De korte indikatorer er nået en extremt oversolgt vendeniveau. Det skulle understøtte en bounce / rebound.

Signalmodellerne ligger i rent sælg hele vejen rundt.

Gentagelse fra forrige og sidste uge:

Ovennævnte vurderinger / strategier benyttes til at vægte eksponeringen mod de amerikanske aktier. P.t. er det om at finde exit niveauer, hvis man ikke allerede har solgt. Trenden er ned – hvorfor tiden arbejder imod ”lange” positioner.

16SPCH

 

S&P500: Dagschart

Renten

Renten på den amerikanske 10 årige statsobligation steg med 0,05 pct. til 2,14 pct. Den toårige rente steg med 0,04 pct. i 0,34 pct., og den 30 årige rente steg med 0,03 pct. til 2,92 pct.

Valuta

USD noteres kl. 06:14 i 5,819 (5,808) for 1 USD. EUR/USD noteres i 1,28 (1,282) for 1 USD. USD/JPY noteres i 106,2 (106,1). EUR/JPY noteres i 136,0 (136,0).

Ser vi på dagschartet for USD/DKK (5,82), er vi gået fra en sidelæns konsolidering til, at vi nu ligger, indtil videre, i en positiv fortsættelsesformation.

Tertiært / spekulativt har BørsUdsigten taget gevinst hjem ved bruddet af den stigende trendlinie i 5,91 niveauet. Der er åbnet en shortposition ved bruddet af 5,85 niveauet. På baggrund af den extremt oversolgte situation, lukker BørsUdsigten sin shortposition i 5,80 niveauet. Kommer USD/DKK ikke ned i den krydskurs (5,80) vil positionen blive lukket ved brud af 5,86 niveauet. Der genkøbes ved brud af 5,89 niveauet.

Sekundært har BørsUdsigten taget gevinst hjem i 5,85 niveauet (købt i 5,51).Børsudsigten genkøber ved brud af 5,92 niveauet.

De korte indikatorer ligger extremt oversolgte, hvilket indikerer at USD snar skal have en bounce.

Signalmodellerne ligger i rent sælg.

16USDDKK

 

USD/DKK: Dagschart

Guld

Guldprisen noteres fredag lavere i 1.238 (1.240) USD pr troy ounce (31.1035 g).

På timechartet er BørsUdsigten’s målzone i 1.240-50 niveauet nået. For øjeblikket konsolideres, og investorerne skal beslutte, hvilken vej guldet skal. For øjeblikket testes bundlinien 1.237, og brud heraf vil indikere en test af 1.220 niveauet. Modsat vil et brud af 1.241 indikere yderligere optur på den ultrakorte bane. Meget kan ske i løbet af dagen og dette er kun et øjebliksbillede.

Tertiært / spekulativt, har BørsUdsigten købt en position 1.212 niveauet, og der tages gevinst ved brud af den tertiære trendlinie i 1.232 niveauet.

Sekundært har BørsUdsigten købt en lang position ved bruddet af 1.215. Stop loss lægges ved brud af 1.200 niveauet.

Olie

Olieprisen rebounder, og ligger højere til morgen, fredag.

BørsUdsigten vurderer, at det er de nye trusler om lukning af gasforsyninger fra Rusland, der sender prisen op. Truslerne er fremkommet i forbindelse med et møde mellem Angela Merkel og Vladimir Putin i dag omkring Ukrainekonflikten. Her har Putin spillet gaskortet ud for at markere – hertil og ikke længere. Det er også et spørgsmål om ikke at tabe ansigt.

De økonomiske sanktioner mod Rusland, og ikke mindst den lave oliepris betyder, at virksomheder og i mindre grad befolkningen kan begynde at mærke konsekvenserne.

Ser vi på de sidste tal fra Tyskland og eurozonen. Gør den mindre samhandel med Rusland ondt på den økonomiske vækst.

Nymex Crude, er senest noteret i 83,03 (80,74) USD pr. tønde. UK Brent kvaliteten noteres i 86,41 (82,96) USD pr. tønde.

Asien

De asiatiske aktiemarkeder noteres uensartet til morgen, fredag.

Nikkei225 falder med 0,9 pct. (135 point) i indeks 14.603. Hang Seng stiger med 0,3 pct. (77 point) i indeks 22.978. Kina’s CSI300 falder med 0,4 pct. (10 point) i indeks 2.435. Sydkoreas Kospi falder med 0,9 pct. (17 point) i indeks 1.902. Australien ASX200 op med 0,3 pct. (17 point) i 5.272.

Alle noteringer en god times tid før luk, så der er IKKE tale om lukkenoteringer.

Teknisk Vurdering OMXC20

Ser vi på dagschartet for C20 (674), er de danske aktier ved C20 indekset fortsat svag på nedsiden, på trods af, at vi fik en lille reversal (hale). For en endelig midlertidig bund skal indekset dog op i 685-90 for en bekræftelse.

Der er dog tale om en ren nedtrend.

Tertiært / spekulativt, har BørsUdsigten hjemtaget gevinst ved bruddet af 772 niveauet (købt i af 743 niveauet). Der er åbnet en shortposition ved bruddet af 760 niveauet. Positionen afdækkes ved brud af den faldende trendlinie i 695 niveauet. (lille ændring)

Sekundært har BørsUdsigten taget gevinst hjem i 762 niveauet (købt i 743 niveauet). Der er åbnet en shortposition ved bruddet af 748 niveauet. Positionen lukkes ved brud af 750 niveauet (nedefra).

BørsUdsigten har en primær salgsstrategi efter bruddet af det 200 dages glidende gennemsnit. Der er taget gevinst ved bruddet af 707 niveauet., og der genkøbes ved brud af 710 niveauet. Selvom BørsUdsigten skulle købe 1 til 2X gange for at ligge rigtigt i den lange trend.

16C20CH

 

C20: Dagschart

De korte indikatorer ligger extremt oversolgte, og BørsUdsigten må vurdere, at der er tale om vendeniveauer, og en sandsynlig bounce / opbremsning af faldet.

Signalmodellerne ligger i rent sælg hele vejen rundt.

Analyse & Graf: Vikingen

Allan Thestrup – BørsUdsigten

BørsUdsigten er et risikostyringsværktøj

BørsUdsigten’s opgave er at vurdere, og beskrive de markedsmæssige risici. Den selskabsspecifikke risiko lader vi andre om.

Pas på det overordnede aktiemarked ingen aktie er uberørt af den overordnede udvikling – heller ikke kvalitetsaktier, som A.P. Møller Mærsk, Coloplast, og Novo Nordisk.

Om valg af indeks!

Der skal retvisende og ikke manipulerede input (C20 cap) til, for at give retvisende signaler!

Desværre kan du ikke som teknisk analytiker bruge det nye C20 Cap til noget som helst, da der er tale om et manipuleret indeks, der ikke siger noget som helst om likviditeten i markedet.

Det betyder samtidig, at man ikke kan se styrken i en trend, da man heller ikke opgør omsætningen.

Omsætningen er en væsentlig faktor, når man skal se på udviklingen, og tolkningen af aktiebevægelser, herunder identifikation af vendesignaler (toppe og bunde), samt konsolideringer / udbrud fra disse.

Endvidere opstår der lidt umotiverede ”gaps” der ikke lukkes normalt.

Man SKAL kunne se hvor mange penge der er i markedet – ikke et skønhedsbillede af en indeksvurdering.

Derfor dækker BørsUdsigten ikke dette indeks – da det er ubrugeligt/misvisende i teknisk sammenhæng!

Af Allan Thestrup
Aktieanalytiker
Aragon Holding ApS
at@e-media.dk


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Allan Thestrup

Skrevet af Allan Thestrup

Allan leverer en analyse hver morgen, med fokus på markedernes udvikling og signaler.