AktieRådet har valgt JEUDAN som ugens aktie
Jeudan er en fokuseret ejendomsaktie, der koncentrerer sig om Storkøbenhavn og primært de professionelle (kontor og detail). Der er dog enkelte investeringer uden for fokusområdet.
Jeudan er blevet Danmarks største børsnoterede ejendomsselskab, med over 1 mio. kvm. – og en værdi på 33,8 mia. DKK (Q2 2022), og en gæld på 16,6 mia. DKK.
AktieRådet vurderer, at selskabets ejendomme har en meget høj kvalitet beliggenhedsmæssigt såvel som vedligeholdelsesmæssigt.
Ejerforhold:
William Demant Invest A/S 42 pct.
Chr. Augustinus Fabrikker 40,5 pct.
17,8 pct. I Free Flow, hvilket gør aktien uinteressant for flere investorer
Sammensætningen af ejerforholdende betyder, at det er ikke muligt at lave en fjendtlig overtagelse – men man kan risikere at storaktionærerne afkøber selskabet af Børsen til en ”underkurs”.
Det lægger et låg over kurspotentialet.
Man kan kun håbe på hovedejernes redelighed, hvis en afnotering bliver aktuel. Mon ikke den er høj?
Fundamentale Betragtninger:
Den sidste halvanden måneds regnskaber betyder, at Jeudan skal indtægtsføre et væsentlig avance på deres Swapaftaler – og hvis udviklingen fortsætter er et resultat på 5 mia. indenfor rækkevidde (gæt) – halvåret lød på 3.230 mio DKK . Det skal holdes op mod en børsværdi på 15 mia. DKK (mulig p/e på 3)
Swapaftalerne betyder, at renten er lagt fast (fastlåst) i gennemsnit 10 år.
Swapaftalerne betyder, at Jeudan ved en lukning kan konvertere lodret eller overgå til de eksisterende realkreditlåns afdragsprofil. (Kender dog ikke Jeudan’s aktuelle aftaler)
Det vil medføre en væsentlig reduktion af gælden i Jeudan – men sandsynligvis også en højere rene, og lavere driftsresultat. Man kan dog være så heldig at den lavere restgæld forbedrer rente og afdragsprofilen
Swap aftalerne neutraliserer i nogen grad risiciene ved investering i Jeudan; men øger også indtjeningsmarginalen. Det skyldes at erhvervslejemålene har en indeksregulering indbygget, og at stigende renter (Swap aftaler) i første omgang udvider indtjeningsmarginalen.
Den største risiko ved en ejendomsinvestering er likviditet (cash flow). Selskabet kan have nok så store aktiver, hvis de ikke kan realiseres med et positivt resultat. Cash flow er alpha og omega!
AktieRådet noterer, at tomgangen er meget lav 98 pct. (gennemsnit 93 pct. (kontor).
Det indikerer, at lejen er rimeligt fastsat.
Endvidere er de fleste lejekontrakter indeksregulerede, hvilket igen øger indtjeningsmarginalen på kort (1 år) og mellemlang sigt (5 år).
AktieRådet forventer (gæt), at tomgangen vil stige, og der kan komme pres på huslejen. Varme- og eludgifter vil også presse lejerne – og selskabet er nødt til t gå i dialog med lejerne.
Det er AktieRådet’s vurdering, at den kommende økonomiske krise vil give Jeudan mulighed for yderligere opkøb evt. ved at swapaftalerne opsiges. Det betyder gearing af den nuværende portefølje.
AktieRådet forventer ikke at Jeudan vil få problemer med finansieringen af nye opkøb – uden en nyemission.
Der henvises til regnskabet for Jeudan Q2 2022 og Årsregnskabet 2021
Basisportefølje
Ejendomsinvesteringer er for en stor del langsigtede og overskudende i form af værdireguleringer for en stor del en afspejling af udviklingen i samfundet.
Jeudan har dog også udvikling af selskabsportefølje samt et service og vedligeholdelsesselskab.
Jeudan: Månedschart
Man kan godt time investeringer i ejendomsaktier, og AktieRådet får købesignal ved et brud af 280 niveauet (200 dages glidende gennemsnit). Modsat ser det interessant ud, at kunne købe på testen af den 4 års gamle trend.
Jeudan er oversolgt på måneds chartet, hvilket kan understøtte en rebound.
AktieRådet vurderer, at aktien er et must i en langsigtet pensionsportefølje (stabilitet i relation til den omkringliggende verden).
Jeudan har de seneste 4 år fordoblet aktiekursen. (Dette er ikke nogen garanti for den fremtidige kursudvikling)
Der tages forbehold for fejl og udeladelser.
BørsUdsigten ejer aktier i Jeudan