Det står stille i Europa

IC Group på ugebasis.

De europæiske aktiemarkeder står stille og ude i horisonten truer forskellige valg, som kan påvirke markederne. Torsdag troede man ikke sin egne ører, men Grækenland er på vej ud i en ny krise.

Tirsdagens regnskaber trak i hver sin retning. Pandora faldt, da regnskabet skuffede på vækstforventningerne til 2017, hvilket sendte aktien ned med 6,5 pct. Faldet i aktien betyder, at der er udløst et salgssignal i Bollingerkanalen på ugebasis og de glidende gennemsnit er blevet ramt af den faldende tendens.

I modsatte retning sejlede DFDS, der igen overgik forventningerne. Markedsdeltagerne havde ikke de store forventninger til regnskabet, hvilket fik aktiekursen til at falde tilbage op til regnskabet. Efter regnskabet er der genetableret et købssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross”. Næste modstandsniveau er ved 410.

Onsdag var der travlt på regnskabsfronten med 4 store selskaber. A. P. Møller-Mærsk, Carlsberg og Lundbeck faldt alle tilbage, mens Vestas steg. Torsdag var det så et mere nuanceret billede, hvilket gav stigninger til A. P. Møller og Carlsberg, mens der var fald til Vestas og Lundbeck.

Carlsberg rygtes interesseret i et kinesisk bryggeri, hvilket var med til at trække op i aktien torsdag. Nærmeste modstand for aktien er i 630, mens det nærmeste støtteniveau er ved 610. Momentum på månedsniveauet er ved at etablere en bundformation. Aktien tages med på kandidatbænken.

Torsdags var der fokus på GN Store Nord og FLSmidth. GN Store Nord levede ikke helt op til forventningerne, hvilket fik aktien til at falde tilbage. Det betyder, at kursen ikke har været i stand til at bryde igennem modstandsniveauet 160 i første omgang. RSI har ramt niveauet 90, så der er lagt op til en korrektion nede i niveauet 150 eller 145.

FLSmidth ”snød” markedsdeltagerne med et meget positivt regnskab, hvilket fik aktien til at stige med over 8,2 pct. Teknisk har aktien været i en stigende tendens siden begyndelsen af november, hvor aktien var nede i niveauet 240. Idag er kursen i 348-355. Tilbage i sommeren 2015 og 2014 var 340 et modstandsniveau, som ikke kunne brydes. Der er også et ”gap” i niveauet 343,7-345,7 og herefter i niveauet 363,2-364,7 fra marts 2013. Efter toppen i marts 2012 så har aktien været i en faldende tendens eller i en vandrette tendens, men de seneste par måneders stigning er den faldende tendens brudt.

Der er fornyet Momentum i denne uge i et par ”glemte” aktier: Royal Unibrew, Solar samt IC Group. Stigningen i IC Group skyldes ny struktur og på sigt er selskabet et oplagt opkøbsemne. Meddelelsen om strukturændring har sendt aktiekursen op 175 og etableret to ”gaps”. Stigningen i aktiekursen betyder, at den faldende tendens er blevet brudt. Brug tilbagefaldet til opsamling.

Danske regnskaber i den kommende uge er der ikke nogle af, da der er dømt vinterferie. Til gengæld er der mange regnskaber fra de øvrige nordiske lande. Mandag er der SAAB. Tirsdag er det blandt andet Precise Biometrics, som fremlægger regnskab. Onsdag er det Lifco, SSAB og Tobii. Torsdag er det Nibe og Oriflame Holding.

C20-indekset bevæger sig fortsat vandret omkring 880-915, og det har nu stået på siden årskiftet. Der er divergens mellem to indikationsmodeller på ugebasis, hvor Momentum har etableret en topformation, mens RSI er i en stigende tendens og nu har modellen  ramt niveauet 74. Nærmeste modstandsniveau er ved 920 og herefter i niveauet 940, mens nærmeste støtteniveau er ved 880 og herefter i niveauet 860. Signalmodellen Bollinger er i køb på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 880 som en støttelinie.

 

DK Portefølje
Flere selskaber ser interessante ud på de nuværende niveauer bl.a. Parken, som er analyseret i denne udgave af Trends ser interessant ud og aktien købes til porteføljen. Parken har netop forlænget med manager Ståle Solbakken. NNIT og Pandora er under stop-loss og sat på salgslisten.

 

Nordisk portefølje
H&M, Yara og Oriflame er under stop-loss. Alle aktier er sat på salgslisten. 

 

Holder Dow Jones sig over 20.000

Dagens nøgletal viser, at antallet af nytilmeldt ledige blev noget mindre end forventet. 234.000 har meldt sig i denne uge, og man havde forventet 249.000. Kelloggs var regnskabsaktuel torsdag, som viste et bedre salg og aktien stiger med over 4 pct og bryder dermed den faldende tendens.

Den kommende uge byder på regnskaber fra Cisco Systems, Pepsico, Kraft Heinz, Charter Communications samt Applied Materials og Deere.

Dow Jones Industrial Averages er brudt igennem niveauet 20.000 og dermed holder købssignalet fra begyndelsen af november. Det korte glidende gennemsnit har støtte i niveauet 20.000 og det lange glidende gennemsnit har støtte i niveauet 19.000. Der er divergens mellem de to indikationsmodeller RSI og Momentum på ugebasis. Næste modstandsniveau er ved 20.500. Indekset holder fast i den stigende trendkanal.

S&P 500 på ugebasis.

S&P 500 er kommet op over niveauet 2300 og indekset holder fast i den stigende trendkanal. Næste modstandsniveau er ved 2325. Det lange glidende gennemsnit har støtte i niveauet 2200, mens det korte glidende gennemsnit har støtte i niveauet 2275. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet RSI stiger, mens Momentum falder tilbage. Den sidste top var i august og var i niveauet 2200. Omsætningen på markedet er faldet en smule tilbage, hvilket indikerer, at investorerne er blevet mere forsigtige. Bollingerkanalen har sin nedre kanallinie i niveauet 2250.

Nasdaq på ugebasis.

Nasdad Composite  holder ligeledes fast i den stigende tendens og indekset er brudt igennem niveauet 5700. Stigningen i indekset har trukket op i RSI og modellen har ramt niveauet 80. Momentum har ligeledes en stigende tendens og den seneste bund ligger over den foregående, hvilket bekræfter den positive tendens i indekset. Næste modstandsniveau er ved 5750 og herefter i niveauet 5775. Nærmeste støtteniveau er ved 5400, hvilket er det samme niveau som det lange glidende gennemsnit på ugebasis er i og den nedre kanallinie for Bollingerkanalen er ligeledes i det niveau.
Strategi: Hold på amerikanske aktier.

 

Ny stigning i Nikkei?
Det japanske marked forsøger igen at komme ud af den vandrette formation, som markedet har været i siden midten af december. På ugebasis er de tre indikationsmodeller i en faldende tendens, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen.

Nærmeste støtteniveau er ved 18.700 og herefter i niveauet 18.500. Bryder indekset igennem 19.500, så er næste modstandsniveau ved 20.000. Momentum på månedsniveauet fortsætter den stigende tendens, hvilket giver en positiv indikation.
Strategi: Hold på de japanske markeder.

OMX Stockholm 30 er brudt igennem modstandsniveauet 1560 og man skal tilbage til august 2015 for at finde indekset i det niveau. Næste modstandsniveu er ved 1600, mens nærmeste støtteniveau er ved 1500.

Det svenske hoved indeks.

Der er divergens mellem de tre indikationer på ugebasis, idet Momentum og MACD falder tilbage, mens RSI holder fast i den stigende tendens. Trods divergensen mellem de tre modeller så er indekset i en stigende trendkanal. Momentum på månedsniveauet er inde i en stigende tendens, hvilket giver et positivt billede af det svenske indeks.
Strategi: Køb på svenske aktier.

Pandox er regnskabsaktuel på torsdag. Pandox har en hotelportefølje på 120 stk. fordelt rundt om i Europa, hvor man har indgået aftale med kendte operatører som Scandic, InterContinental, Hilton, Hyatt, Crowne Plaza, Radisson Blu og Clarion bare for at nævne et par stykker.

Pandox med interessant formation.

Teknisk har aktien bevæget sig vandret i niveauet 132-148. Den vandrette formation har fået modellerne til at bevæge sig i en uensartet retninger. Bollingerkanalen er i salg, mens Parabolic er i køb på ugebasis. MACD stiger på ugebasis, mens MACD og Momentum har en faldende tendens. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation, hvilket på sigt kan give vækst i aktiekursen. Aktien tages med på kandidatbænken.

DAX på ugebasis.

Frankfurt Dax 30 bevæger sig vandret i niveauet 11.600 og den vandrette formation betyder, at der er divergens mellem de 3 indikationsmodeller på ugebasis. Momentum og MACD falder på ugebasis, så man skal være afventende med det tyske marked. Nærmeste modstandsniveau er ved 11.800, som blev testet i slutningen af januar. RSI er oppe i det overkøbte niveau, men der er fortsat en positiv tendens i Momentum på månedsniveauet, så det kan give stigninger i indekset i den kommende tid.
Strategi: Holder på tyske aktier.

 

Parken med nyt signal

Parken Sport & Entertainment har fået en ny konkurrent i Royal Arena på koncert og underholdningssiden, hvilket kan presse indtjeningen i stadion-forretningen. I halvårsregnskabet fra august ser man, at den del af forretningen gav et overskud på 11,9 mio. kr. mod -22 mio. kr. året før. Ud over stadion indgår fodboldforretningen FCK, hvor indtjeningen svinger meget år for år i forhold transfer-aktiviteterne. Derudover er området påvirket af sponsor-, entré-, merchandise- og TV-indtægter.

Parkens øvrige forretning består Lalandia, fitness.dk og kontorejendomme. Lalandia kan i løbet af de kommende år møde stor konkurrence fra en kommende aquapark, der skal ligge i Høje Taastrup og som skal stå færdig i 2020. Det kan betyde, at store dele af kundegrundlaget for Lalandia Lolland forsvinder, hvis københavnerne få deres eget vandland få kilometer fra deres hoveddør.

Lalandias omsætning viste en stigning i første halvår og resultat før skat blev på 20,3 mio. kr. mod 9,8 mio. kr. i samme periode sidste år.

Fitness.dk kunne i første halvår fremvise en vækst i omsætningen på 6,3 mio. kr., så den ramte 226,9 mio. kr. Resultat før skat endte på -9,3 mio. kr., hvilket er en forbedring på 3,1 mio, kr. i forhold til året før. Konkurrencen er fortsat knivskarp, hvilket også påvirker bundlinien.

Sidste forretningsområde er kontorejendommene rundt om Parken, som giver et resultat før skat på 18,8 mio. kr. mod 15,7 mio. kr. året før. Dermed modtager Parken en stabil indtjening fra forretningens ejendom og væksten skyldes erhvervelsen af kontortårn D.

Fundamentalt modellen indikerer en fair pris på 107 kr. pr. aktien hvilket giver et potentiale på godt 40 pct., fra nuværende kurs. Kursmål 82 og stop-loss 70.

Parken i Bollingerkanalen.

Teknisk har Parken netop etableret et nyt signal på ugebasis i både Bollingerkanalen og Kurskanalen. Stigningen i kursen trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. MACD er brudt igennem signalkurven nedefra, hvilket bekræfter den positive tendens i aktien. Momentum og RSI er ligeledes i en stigende tendens på ugebasis. Momentum på månedsniveauet har etableret en bund ved årsskiftet og er siden steget.

I MACD.

Det korte glidende gennemsnit på 8 uger er blevet brudt nedefra i sidste uge og med stigningen i denne uge er det lange glidende gennemsnit 24 uger brudt på ugebasis. Holder tendensen, bliver der etableret et ”Golden Cross”. Nærmeste modstandsniveau er ved 78 og herefter i niveauet 86-88. Anbefaler køb på niveauet.  

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er: IC Group, SAS og Scandinavian Tobacco Group

IC Group har brudt den faldende tendens med stigningen i denne og forrige uge. Stigningen betyder, at de glidende gennemsnit er blevet brudt og gennemsnittene er tæt på at etablere et ”Golden Cross”. Bollingerkanalen havde 4 uger inden stigningen etableret et købssignal på ugebasis, mens  Parabolic er gået i køb i sidste uge. Stigningen har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis og RSI har ramt niveauet 82. Stigningen har også efterladt to ”gaps” i grafen i niveauet 146-149,5 og i niveauet 166,5-170,5.

IC Group på ugebasis.

Der er lagt op til en lukning af første gap og et tilbagefald til niveauet 165 bør bruges på at samle op i aktien, da aktien har etableret en dobbelt bund ved test af niveauet 140 i november og i begyndelsen af februar blev niveauet 142-143 testet. Momentum på månedsniveauet er også i en stigende tendens. Nærmeste modstandsniveau er ved 185 og herefter i niveauet 195-200. Afvent udviklingen.

SAS har bevæget sig vandret i niveauet 10.5-1,5 og det har stået på siden slutningen af november. Det korte glidende gennemsnit er blevet brudt på ugebasis, mens det lange glidende gennemsnit ligger i niveau 11,8 som en modstandslinie. Sidste uges lille kursstigning har trukket de tre indikationsmodeller op og bekræfter den positive tendens i aktien. Signalmodellerne er fortsat i salg for både Bollingerkanalen og Parabolic-modellen.

SAS mangler det sidste.

Momentum på månedsniveauet er steget og har brudt den faldende tendens. Den spekulative investor samler op i det nuværende niveau, mens den mere forsigtige investor samler op i niveauet 12. 

STG med stærk udvikling.

Scandinavian Tobacco Group fortsætter den stigende tendens i trendkanalen. Aktien er i køb i flere signalmodeller og nærmeste støtteniveau er ved 122 også i 118 og herefter i niveauet 110-112, mens nærmeste modstandsniveau er ved 135. Der er også en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Der er ”gap” nede i niveauet 123,4-123,9 og kommer aktien ned i det niveau, så bør man samle op i aktien, for så holder trenden. Anbefaler at man afventer udviklingen og samler op i aktien ved tilbagefald.

 

Er trenden brudt i guldet?

Guldet holder fast i den stigende tendens og nærmer sig modstandsniveauet 1250, som var en bund i oktober og en top tilbage i februar sidste år. De tre indikationsmodeller er alle i en stigende tendens på ugebasis. Guldet ser stærkt ud.

EUR/USD har testet niveauet 1,08, men blev afvist og nu handles krydset i niveauet 1,07. Trods tilbagefaldet så er krydset i en fortsat stigende trendkanal. Der er først brud ved niveauet 1,06.

NOK/DKK tester 84, men er blevet afvist og handles nu i niveauet 83,5. Stiger olieprisen i den kommende tid, vil det trække op i den norske krone.

SEK/DKK tester modstandsniveauet 79, men er i første omgang blevet afvist og handles nu i niveauet 78,5. Tilbagefaldet i kursen har trukket ned i RSI og Momentum på ugebasis, mens MACD fortsætter den stigende tendens. Nærmeste modstandsniveau er 79 og herefter i niveauet 80,5, mens nærmeste støtteniveau 77,5.

I metalvaremarkedet er situationen som i sidste uge, hvor 3 af 5 industri metaller var i en stigende tendens. Det er fortsat nikkel og tin, som ikke rigtigt kan komme i gang. Kobber mangler at bevise et brud af modstandsniveauet 5900. Der er fortsat en positiv tendens i aluminium og zink (se dagens kurs hop i Boliden).

På landbrugsmarkedet er der ikke sket så meget. Kakao er fortsat i en faldende tendens og ikke som jeg skrev sidste uge i en stigende tendens (beklager). Sukker bevæger sig vandret, mens kaffe er faldet tilbage i denne uge. Der er fortsat en positiv tendens i majs, bomuld, hvede og palmeolie.

Bliver modstanden brudt?

Brent Spot bevæger sig fortsat vandret i niveauet 54-56. Den vandrette formation gør, at kanallinierne samler sig omkring kursudviklingen. Den nedre kanallinie er i niveauet 54,3 på Bollingerkanalen og et brud af dette niveau vil ændre til salg. Momentum på månedsniveauet bevæger sig vandret. Det bliver interessant at se, hvilken retning olieprisen tager i den kommende tid. Nærmeste modstandsniveau er ved 63, mens nærmeste støtteniveau er ved 53.

 

 

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.