Hvor skal vi putte pengene hen?

Den kedelige tendens i aktiemarkedet er fortsat. Investorne holder pengene til på bankbogen. Det giver købsmuligheder, da den generelle tendens i økonomien fortsat er positiv.

JPMorgan leverede et regnskab, der viste en stærk indtjening, som overraskede investorerne. JPMorgan-aktien er faldet over 10 dollar siden årsskiftet. Torsdagens regnskab indikerer en rebound- mulighed.

Rockwool opjusterer forventningerne til 2015, hvilket fik aktien til at stige med XX pct. Det er selskabets besparelsesprogram, der slår igennem kombineret med lavere energi og fragtudgifter.

Teknisk havde aktien fundet støtte i niveauet 880-910 og med opjusteringen steg aktien og brød den faldende tendens. Signalet blev ændret på dagsniveauet fra sælg til køb. Momentum og RSI vendte rundt og steg, mens MACD etablerede en bundformation. På ugebasis skal kursen over 1050, før Bollingerkanalen og Parabolic-modellen går i køb på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 1100, som blev testet to gange i 2015. Men begge gange blev kursen afvist i niveauet. Holder Momentum nu i aktien, kan en test af niveauet 1200 være indenfor rækkevidde.

Chr. Hansen viste gode takter i deres kvartalsregnskab torsdag. Der var vækst i Fjernøsten på over 30 pct., mens Europa viste en vækst på 4 pct. Blandt de forskellige divisioner var der vækst i Cultures & Enzymes samt Natural Colors, mens Health & Nutrition. Teknisk fortsætter aktien i den stigende tendens og holder fortsat fat i købssignalet fra november 2014. Momentum har etableret en bundformation, hvilket er positivt. Nærmeste modstandsniveau er ved 450 og herefter i niveauet 500.

NNIT er faldet tilbage fra 195 til niveauet 180-185. På dagsniveauet har tilbagefaldet givet et salgssignal i Bollingerkanalen. Men der er fortsat et køb på ugebasis i Bollingerkanalen. Der er modstand i niveauet 195, men bliver det brudt, er det næste modstandsniveau ved 220, mens nærmeste støtteniveau er ved 172-175. Tilbagefaldet har trukket nedaf i Momentum, RSI og MACD på ugebasis. Finder aktien støtte i niveauet omkring 180-182, ser den interessant ud.

Det mindre IT-selskab Columbus er i en stigende tendens, og det har aktien været siden slutningen af december, hvor kursen var i 2 kr. i dag er kursen 7 kr. Der er en positiv tendens i RSI og Momentum på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er i 8 kr., der tilbage i 2006 og 2007 blev testet som et sådan.

Opsamlingsmulighed i SAS. Aktien er faldet tilbage oven på aktieuroen, men olien er fortsat billig, hvilket giver muligheder. Faldet i aktien har givet 2 ”gaps”, hvilket skal lukkes over tid. RSI der var i 100 i december er faldet tilbage til 78. Nærmeste modstandsniveau er omkring 24 kr. pr. aktie.

Den kommende uge byder på et enkelt regnskab fra Tryg torsdag. Aktien har tabt 13 pct. på 9 dage. Faldet har ændret signalet i Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis. Faldet har efterladt aktien med en række ”gaps” i niveauet. Faldet trækker ned i Momentum på ugebasis og RSI har ramt niveauet 40.

C20 på ugebasis
C20 på ugebasis

C20 har tabt Momentum på ugebasis og er brudt igennem det første støtteniveau ved 960. Næste støtteniveau er ved 940 og herefter i niveauet 920. Nærmeste modstandsniveau er ved 1000 og herefter i niveauet 1030-1040.

De glidende gennemsnit er blevet brudt af tilbagefaldet i indekset på ugebasis. De glidende gennemsnit har endnu ikke etableret et ”Death Cross”, men fortsætter den faldende tendens i indekset, så bliver det etableret i løbet af 2-3 uger. MACD er brudt igennem det glidende gennemsnit og har etableret en topformation, hvilket indikerer, at indekset har brug for yderligere konsoliering i niveauet.

Momentum har været i en faldende tendens siden slutningen af juli, så den faldende tendens har stået på i 6 måneder. Anbefaler at man afventer udviklingen.

 

DK Portefølje
Tager gevinsten i Novo Nordisk og tager tabt i Zealand Pharma. Har sat DSV, SAS, Torm og Topdanmark på salgslisten. Hæver stop-loss i Pandora. Jeg nedbringer aktien andel

DK

Nordisk Portefølje
Har markedet overreageret? Det vil næste uge vise.

NorPort

Regnskabssæson er skudt i gang

Torsdagens regnskab fra JPMorgan overraskede positivt, hvilket gav stigninger på over 2 pct. i aktien. Aktien er i en stigende tendens, men hastigheden er meget begrænset. Torsdagens amerikanske nøgletal viser, at antallet af arbejdsløse steg lidt mere end ventet.
Næste uge byder på regnskab fra blandt andet General Electric, Bank of America, IBM, Starbucks, Schlumberger, Honeywell samt Goldman Sachs.

Dow Jones på ugebasis
Dow Jones på ugebasis

Dow Jones Industrial tester støtteniveauet fra september 2015 i niveauet 16.200. Det er 5. uge at Bollingerkanalen er i salg, og kursen skal igennem niveauet 17.800, før der bliver etableret et købssignal. RSI har ramt niveauet 40 på ugebasis og nærmer sig det oversolgte niveau på ugebasis. De glidende gennemsnit er blevet brudt, men der er endnu ikke etableret et ”Death Cross”.

S&P 500
S&P 500

S&P 500 oplever  samme udvikling som Dow Jones. Støtteniveauet fra september testes i øjeblikket. Salgssignalet har været der de sidste 6 uger. RSI er kommet under 40 på ugebasis og nærmer sig det oversolgte niveau. Momentum har været faldende i tendens siden slutningen af oktober. De glidende gennemsnit er tæt på at etablere et ”Death Cross” på ugebasis.

Nasdaq Comp.
Nasdaq Comp.

Nasdaq Composite er også faldet tilbage, og indekset holder fast i niveauet omkring 4600. Bollingerkanalen har været i salg i 5 uger og de glidende gennemsnit er tæt på at etablere et ”Death Cross”. Faldet fra årsskiftet har givet et gap i grafen i niveauet 4926,73-5058,06, hvilket skal lukkes over tid. Momentum har været i en faldende tendens i 7 uger. Nærmeste modstandsniveau er ved 4900-5000, mens næste støtteniveau er ved 4350.
Strategi: Afvent udviklingen.

Nikkei taber 1500 point
Den japanske betalingsbalance var igen i overskud og det er 17. gang i træk. Dermed dæmpes frygten for, at japanernes gæld vil løbe løbsk, og det giver et positivt indtryk af den japanske konkurrenceevne. Teknisk ser det ud til, at det japanske marked har fundet stabilitet i niveauet 17.000-17.500. Det var det samme niveau indekset testede i september/oktober 2015. Faldet har trukket RSI ned i 20, så der er lagt op til en rebound i den kommende tid. Momentum på ugebasis er ligeledes i en faldende tendens. Den samme tendens har Momentum på månedsniveauet. Nærmeste modstandsniveau er ved niveauet 18,500.
Strategi: Afvent udviklingen på det japanske marked.

Japan
Japan

OMX S30 holder fast i niveauet omkring 1340-1360. Det betyder, at de svenske aktier har klaret sig bedre end de danske i ugen, der er gået. RSI har ramt det oversolgte niveau på ugebasis. Signalmodellerne er i salg og de glidende gennemsnit blev brudt allerede tilbage i juni/juli. Det svenske marked har været i en faldende tendens siden sommer. Man er tilbage på niveauet fra 2014.

Stockholm 30
Stockholm 30

Det svenske marked har tabt 23 pct. siden sommerferien og dermed er det svenske marked også i en bear trend. Vi danskere har nok ikke opdaget, at markederne omkring os er så negative, da vores eget indeks har klaret sig så godt.
Strategi: Afvent udviklingen på det svenske marked.

Cloetta
Cloetta

Den store svenske slikvirksomhed Cloetta er en god defensiv aktie.  Tendensen peger fortsat opad. Og kursudviklingen er inde i en stigende trendkanal. Aktien tester modstandsniveau 28 og Momentum er aftagende på ugebasis, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen. Signalmodellerne er fortsat i køb på ugebasis og det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 26 som en støttelinie.

Dax 30
Dax 30

Frankfurt, Dax 30 er kommet under 10.000, men er endnu ikke under bunden fra september/oktober, hvor indekset var i 9.500. RSI har ramt det oversolgte niveau og signalmodellerne er i salg på ugebasis. De glidende gennemsnit er tæt på at etablere et ”Death Cross”. Nærmeste modstandsniveau er ved 10.200 og herefter i niveauet 11.000.
Strategi: Anbefaler at man afventer udviklingen i det tyske marked.

 

Kan Novozymes gentage Chr. Hansens succes?

Der er regnskab fra Novozymes i den kommende uge. Det seneste kvartalsregnskab i oktober viste en organisk vækst på 4 pct. Det var Bioenergi, der havde det ringeste vækst med et fald på 1 pct. Der var en svag vækst i vaskemidler og farma-området på kun 1 pct., mens landbrug og foder viste en vækst på 19 pct. og føde- og drikkevarer vistr en vækst på 5 pct.

Set på den geografiske fordeling var der vækst i alle 4 områder: Europa/MEA, Nordamerika, Asien samt Latinamerika. Den organiske vækst var bedst i Asien med 7 pct. efterfulgt af Latinamerika, 5 pct. Europa 4 pct. og Nordamerika på 3 pct.

Novozymes produktionsomkostninger steg 12 pct. grundet et højere aktivitetsniveau og valutakursudviklingen.

Novozymes forventer selv en positiv udvikling i føde- og drikkevareindustrien samt landbrugs- og foderindustrien. Men forventningerne til farma er positivt grundet tidsforskydninger i 4. kvartal. Vaskemiddelindustrien forventes at give en svag positiv tendens, mens bioenergiindustrien vil være under pres.

Novozymes
Novozymes

Teknisk er aktien faldet tilbage og tester støtteniveauet omkring 300. Faldet har givet et salgssignal i Bollingerkanalen på ugebasis, mens Parabolic fortsat er i køb på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit bliver testet af den faldende tendens, men er ikke blevet brudt. RSI har ramt det oversolgte niveau på ugebasis.

Nærmeste modstandsniveau er ved 330 og herefter i niveauet 340, mens nærmeste støtteniveau er ved niveauet 295. Holder fast i aktien op til regnskabet.

 

To interessant mindre aktier

To mindre aktier som ser interessant ud Harboes og Santa Fe Group.

Harboes
Harboes

Harbos Bryggeri har svært ved at etablerer en real stigende tendens selv om selskabet har prøvet et par gang men hver gang går udviklingen i stå. Så stigningerne kommer i små ryk.

Den nuværende stigende tendens har været i gang siden slutningen af november hvilket gave et købssignal i Bollingerkanalen og Parabolic. Nærmest modstandsniveau er ved 120 og herefter i støtteniveauet 102 – 104. Nærmest modstandsniveau er ved 130 og herefter i niveauet 150. Aktien tages med på kandidatbænken.

Santa Fe Group
Santa Fe Group

Santa Fe Group har etableret et købssignal ved månedsskiftet november/december, hvor Bollingerkanalen gik i køb og det samme så man i Parabolic. De glidende gennemsnit etablerede et ”Golden Cross” i begyndelsen af december. Der er en positiv tendens i Momentum og MACD på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 80, som blev testet i marts/april, mens nærmeste støtteniveau er ved 60-62. Bryder kursen igennem 70, så anbefaler køb på niveauet.

 

Guld er ikke sikkert

Markedsdeltagerne har igen sendt guldprisen ned af niveauet 1100-1105 til det nuværende niveau ved 1080. Der er fortsat en positiv tendens i MACD og Momentum på ugebasis. Bollingerkanalen er fortsat i køb på ugebasis.

EUR/USD bevæger vandret i nivauet omkring 1.09. Der er fortsat en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt niveauet 60. Momentum er stigende, hvilket bekræfter, at krydset på sigt skal op.

NOK/DKK holder fast i niveauet omkring 78 overfor den danske krone efter et kortvarigt dyk i begyndelsen af 77. Den norske krone er fortsat afhængig af olieprisens udvikling.

SEK/DKK
SEK/DKK

SEK/DKK er faldet tilbage til støtteniveauet omkring 80. De to signalmodeller Bollingerkanalen og Parabolic er begge i salg. Momentum er faldende på både uge- og månedsniveauet.

Metalvaremarkedet har taget endnu et hop nedaf stigende. Kobberprisen er blevet handlet under 550 og Momentum fortsætter den faldende tendens, mens tin er kommet under 680.

Landbrugsprodukterne holder skansen. Sukkerpriserne bevæger sig vandret, mens hveden stiger. Så udviklingen i landbrugsprodukterne ser lidt bedre ud.

Olie
Olie

Olieprisen arbejder fortsat på at finde en bund i niveauet omkring 30 dollar for en tønde olie. RSI nærmer sig 0, så der er lagt op til en rebound. Olien var i 25 dollar for en tønde tilbage i 2003, hvilket er næste støtteniveau, hvis ikke 30 kan holde.

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.