Øretæver til de grønne aktier

Denne uge er fortsat med at presse de grønne aktier både herhjemme, men også internationalt hvilket er med til at holde det danske indeks ned. Torsdag var der lidt medvind til de grønne aktier hvilket er positive for det danske indeks.

De udenlandske finanshuse har øget fokus på Novozymes. Aktien testede niveauet 340 i december og i dag handles aktien i niveauet 360-370. Den stigende tendens har fået Bollingerkanalen til at gå i køb på ugebasis og det korte glidende gennemsnit blev brudt nedefra, mens det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 375 som en modstandslinie. Den positive tendens i aktiekursen trækker op de tre indikationsmodeller MACD, Momentum og RSI på ugebasis. RSI er i 50. Mangler man en stabil aktie i porteføljen, er Novozymes et godt valg.

Tirsdag var der fokus på Tryg og DFDS. Tryg præsenterede deres årsregnskab, der viste en positiv udvikling. Teknisk testede aktiekursen modstandsniveauet 205, som også var tilfældet i oktober. Der er købssignal i Bollingerkanalen på dags- og ugeniveauet. Aktien er en af de stabile aktier til den langsigtede portefølje. Tryg forventer at betale udbytte.

DFDS kunne meddele, at man erhvervede HSF Logistics Group, der er en af Europas største transportører indenfor køleindustrien. Selskabet har en omsætning på 2,8 mia. kr. DFDS-aktien er startet året svagt med et fald på 2 pct. efter en konsolideringsfase fra november. Der er etableret et salgssignal i Bollingerkanalen på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 280 og herefter i niveauet 320-330,  mens der er støtte i niveauet 240 og herefter i niveauet 200. Anbefaler at man afventer udviklingen, da aktien er lidt presset pt. (bemærk jeg ejer aktier i både DFDS og Tryg).

Stærkt kvartalsregnskab fra Ambu onsdag. Der var en positiv vækst i både top og bund. Bunden blev mere end fordoblet og gik fra 42 mio. kr. til 91 mio. kr. Fundamental-analyse indikerer en fair pris i niveauet 340 – 350 mod dagens kurs på 243. Teknisk har aktien konsolideret sig i niveauet 240-250 den sidste måned, men overordnet er aktien i en stigende tendens. Aktien ser interessant ud på det nuværende niveau. Ambu sluttede med en stigning på 23 pct., og spørgsmålet er, om det var short, som skulle dække deres position af.

Danske Bank-aktien er startet året godt med et afkast på over 4,6 pct. Stigningen betyder, at der er købssignal i Bollingerkanalen på ugebasis og de glidende gennemsnit etablerede et ”Golden Cross” i slutningen af november. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet MACD fortsætter den stigende tendens, mens Momentum er faldende. RSI er ligeledes faldet og har ramt niveauet 62 på ugebasis.

I denne uge er der regnskaber fra Novozymes og Össur om tirsdagen. Onsdag er det Novo Nordisk, Ringkjøbing Landbobank, Skjern Bank samt Ørsted. Torsdag er det Danske Bank, Lundbeck samt Pandora. Fredag slutter af med ChemoMetec.

Det danske indeks på ugebasis.

C25-indekset har etableret et salgssignal på dagsniveauet i både Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit har etableret et ”Death Cross”.
På ugebasis er der fortsat købssignal i Bollingerkanalen og det lange glidende gennemsnit bliver testet som støttelinie. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1575.
Den faldende tendens trækker ned i Momentum og RSI på ugebasis. RSI er under 60. Anbefaler at man afventer udviklingen.
Faldet i markedet i denne uge kan skyldes, at flere Hedge fonde valgte at skaffe sig likviditet i markedet, efter det man har oplevet i Gamestop, hvor små investorer jagtede dem som var korte, hvilket fik aktien til at stige vildt og det så man også så i BlackBerry, Bad Bath & Beyondt samt AMC Entertainment.

 

DK Portefølje
Afkastet i den danske portefølje år til dato er 0,3 pct. mod C25-indekset, som i år til dato har givet et afkast på -3,5 pct.

Nordisk portefølje
Tager gevinsten i CDON og tabet i Nelly. Tager Rottneros er taget med i porteføljen.

Korrektion og hvad nu?
Antallet af nytilmeldt ledige var lavere end ventet. Der var ventet 875.000 og det blev 847.000. Den amerikanske økonomi voksede med 4 pct. i 4. kvartal i forhold til 3. kvartal.
Amerikanske regnskaber i den kommende uge: Google (Alphabet), Amazon.com, Exxon Mobil, Paypal, Qualcomm, Ford, Bistol-Myers Squibb, Merck & Co., samt Baxter Int.

S&P 500-indekset er gået i salg på dagsniveauet i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit er blevet brudt og kursen er under de glidende gennemsnit.
På ugebasis har indekset fortsat i køb i Bollingerkanalen, og det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 3550 som en støttelinie.

Det amerikanske marked på ugebasis.

Opbremsningen i kursudviklingen kan ses i MACD, Momentum og RSI. RSI nærmer sig 70. MACD er tæt på at bryde igennem den gennemsnitlige signalkurve. Momentum på ugebasis er ligeledes i en faldende tendens. På månedsbasis er der fortsat en faldende tendens i  Momentum. Momentum  nærmer sig det glidende gennemsnit oppefra og bliver gennemsnittet brudt, kan det se kedeligt ud på 1-2 måneders sigt.
Nærmeste støtteniveau er 3700 og herefter i niveauet 3600, mens der er omstand i niveauet 3900 og herefter i niveauet 4000.

Nasdaq Composite holder fast i den stigende tendens og på dagsniveauet er der fortsat køb i både Bollingerkanalen og det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 13.200 som en støttelinie.
På ugebasis er der fortsat købssignal i alle modeller. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 12.000 som en støttelinie. Der er en faldende tendens i Momentum og RSI. RSI har ramt niveauet 80. MACD er ved at etablere topformationen, hvilket indikerer, at man skal holde ekstra øje med udviklingen. Momentum har etableret en topformation på månedsbasis.

Kommer der snart et salgssignal.

Modstandsniveauet 13.500 bliver testet og næste modstandsniveau er ved 14.000, og der er støtte i niveauet 13.000 og herefter i niveauet 12.600.
Strategi: Ændre til hold.

 

Nikkei er under 28.000
Dagens japanske nøgletal viste en lavere arbejdsløshed end forventet. Det japanske marked er dog faldet med resten af Fjernøsten her fredag morgen.

Det japanske marked står stille.

Nærmeste støtteniveau er ved 27.000 og herefter i niveauet 26.000, mens der er modstand i niveauet 29.000 og herefter i niveauet 29.500. Momentum på månedsniveauet har etableret en topformation.
Strategi: Anbefaler at man holder fast i sine japanske investeringsbeviser.

 

OMX Stockholm 30 testede niveauet 2000, men faldet onsdag betyder, at det lange glidende gennemsnit bliver testet og Bollingerkanalen er gået i salg. Der er fortsat ”gap” i niveauet 1908- 1928 og i niveauet 1827-1843.

Der er huller i grafen.

På ugebasis er der stadig købssignal på ugebasis og Bollingerkanalens nedre kanallinie er i niveauet 1900 og det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1850 som en støttelinie. MACD bevæger sig vandret og det samme gør Momentum, mens RSI er under 60. Momentum på månedsniveauet holder fast i den positive tendens.
Strategi: Ændre til Hold.

Rottneros etablerede købssignal i sidste uge i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra af den stigende tendens i aktiekursen, så de glidende gennemsnit er tæt på at etablere et ”Golden Cross”.
Den stigende tendens trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. MACD er over 0 og RSI er over 60. Momentum er i en stigende tendens på ugebasis, og den samme tendens ses på månedsbasis.

Nyt signal i Rottneros på ugebasis.

Modstandsniveauet 8,6 bliver nu testet igen, hvilket er 3. gang siden oktober. Der er et ”gap” i niveauet 8,65-8,75.
På dagsniveauet er Bollingerkanalen i køb og de glidende gennemsnit har etableret et købssignal i begyndelsen af januar.

MACD over 0.

Nærmeste modstandsniveau er ved 9,0 og herefter i niveauet 10, som var en top i april 2020 og en bund i august/september 2019. Nærmeste støtteniveau er ved 8 og herefter i niveauet 7,5. Tager aktien med porteføljen.

Der er ikke meget hastighed i DAX.

Frankfurt DAX 30 holder fast i salgssignalet på dagsniveauet i Bollingerkanalen. Salgssignalet har stået på i 8 dage. De glidende gennemsnit etablerede et ”Death Cross” onsdag. På ugebasis holder de positive signaler fortsat med købssignal i signalmodellerne Bollinger og Parabolic. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 13.100 som en støttelinie.
Nærmeste modstandsniveau er ved 14.000 og herefter i niveauet 14.150, mens der støtte i niveauet 13.300-13.400 og herefter i niveauet 12.700-12.800.
Strategi: Ændre til hold.

 

Teknisk kommentar til 2 aktier 
De 2 aktier er Coloplast og Torm  
Coloplast-aktien har etableret en dobbelt bund i niveauet 880-890. På dagsniveauet har Bollingerkanalen etableret et købssignal og de glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra der er ligeledes etablerede et ”Golden Cross” for 1 dag siden.
På ugebasis er der fortsat et salgssignal på ugeniveauet i Bollingerkanalen, hvis aktien lukker i det nuværende niveau. Det korte glidende gennemsnit på ugebasis er blevet brudt, mens det lange glidende gennemsnit ligger som et modstandslinie i niveauet 960.

Aktien er med på kandidatbænken.

Der er etableret en bundformation i de tre indikationsmodeller på ugebasis. I Momentum-modellen er det glidende gennemsnit blevet brudt nedefra af Momentum-kurven. Der er ligeledes en stigende tendens i RSI på ugebasis. I begyndelsen af november var RSI i 15 og i denne uge ramte RSI 50.
Tager aktien med på kandidatbænken.

Torm på dagsniveauet har etableret et salgssignal i både Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit har etableret et ”Death Cross”.
På ugebasis er Bollingerkanalen ligeledes gået i salg og de glidende gennemsnit er blevet brudt oppefra og holder tendensen, bliver der etableret et ”Death Cross”.

Der er en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt 41 på ugebasis og MACD tester signalkurven på ugebasis og bliver den brudt, så etableres der et salgssignal i modellen. Momentum på ugebasis er ligeledes i en faldende tendens. På månedsbasis bevæger Momentum sig vandret, hvilket indikerer, at der ikke er hastighed i aktien.
Nærmeste modstandsniveau er ved 48 og herefter i niveauet 50, mens der er støtte i niveauet 41 og herefter i niveauet 37-38. Aktien ser ikke interessant ud på det nuværende niveau.  

Olie bevæger sig vandret
Guldet bevæger sig vandret i niveauet 1820-1880. Der divergens på dags- og ugeniveauet i Bollingerkanalen, idet der er købssignal på dagsniveauet, mens modellen er i salg på ugebasis. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller.

SEK/DKK: Der er fortsat en vandret formation i valutakrydset.

EUR/USD: Holder sig over 1,21 og der er købssignal i Bollingerkanalen på dags- og ugeniveauet. Dollar er blevet styrket den seneste tid.

Metalmarkedet: Overordnet konsoliderer industrimetallerne, hvilket har fået indikationsmodellerne til at falde tilbage på ugebasis.

Landbrugsmarkedet: Kaffe, kakao og sukker bevæger sig vandret, mens der fortsat er en stigende tendens i bomuld og tømmer, men der har været et pænt tilbagefald i Orangejuice. Der er en positiv tendens i de fleste afgrøder som majs, havre, hvede og bønner.

Brent Spot holder fast i den vandrette formation i niveauet 56, hvilket har fået Bollingermodellen til at skifte signal fra køb til salg. Opbremsningen flere steder betyder, at forbruget af olie vil falde. MACD er ved at etablere en topformation. Nærmeste støtteniveau er ved 50 og herefter i niveauet 48, men der er modstand i niveauet 60 og herefter i niveauet 63.


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.