Markedet er fortsat uroligt

Normalt er Tivoli en stille kedelig aktie, som ikke får meget omtale eller opmærksomhed på markedet. Men i ugen op til påske var selskabet på ny i mediebilledet. Tivoli vil foretage et aktiesplit og de lukker deres internationale casinovirksomhed på nettet, som har givet underskud. Med et aktiesplit kan Tivoli måske gå hen og blive en København-aktie, som den burde og hvor man i fremtiden giver aktionærerne forskellige oplevelser, som kun er tiltænkt aktionærerne i den historiske forlystelsespark i hjertet af København. Teknisk bevæger aktien sig som bølger i niveauet 3400-4000. De 4000 er et modstandsniveau, som det ikke er lykkedes at bryde igennem.

Luftfartsindustrien blev tirsdag før påske ramt af terrorangrebet i Bruxelles. Flyselskaberne faldt generelt med omkring 2 pct. og tirsdagens kapring i Ægypten gør, at branchen endnu engang bliver presset. SAS-aktien er faldet tilbage til støtteniveauet omkring 17 og signalmodellerne er på ugebasis i salg. Der er tre ”gaps” i grafen på dagsniveauet, hvilket indikerer, at en rebound op imod  19 er indenfor rækkevidde.

Lundbeck faldt over 9 pct. efter de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA ikke vil godkende Brintellix til at kunne bruges på flere virkninger i den foreliggende form. Faldet i aktien har fået Bollingerkanalen til at etablere et salgssignal, mens der fortsat er køb i modellen på ugebasis. Faldet i Lundbeck har trukket ned i Momentum på både uge- og månedsniveauet.

SP Group leverede i 4. kvartal en fremgang på 22 pct. i omsætningen set i forhold til samme periode i 2014. Bundlinien voksede fra 10.3 mio. kr. i 4. kvartals i 2014 til 18.8 mio. kr. i 4. kvartal i 2015. Overskudsgraden er vokset på årsbasis fra 5,2 pct. til 6,9 pct. Teknisk toppede aktien i december i niveauet 410, men faldt tilbage til niveauet 340 i januar, hvilket udløste et salgssignal i Bollingerkanalen. Denne uges stigning har fået Bollingerkanalen til at ændre signal til køb. Endvidere har stigende i kursen trukket op i Momentum og RSI på ugebasis. Ærgerligt at omsætningen ikke er større i selskabets aktie.

Den kommende uge byder på regnskaber fra en række mindre selskaber. Tirsdag: Dantherm, Nordicom samt Scandinavian Brake Systems. Onsdag er der regnskab fra Arkil, Flügger og SP Group. Torsdag er det Andersen & Martini, German High Street Properties, Roblon og Topsil. Fredag er det TK Development.

TK Development aktiekursen bevæger sig vandret i niveauet omkring 7,0. Der er etableret et købssignal på dagsniveauet i Bollingerkanalen, mens der på ugebasis fortsat er salgssignal. Bollingerkanalen skal over 7,2, før der bliver etableret et købssignal og Parabolic skal i 7,9, før der bliver ændret på signalet. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller MACD, Momentum og RSI på ugebasis. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation.

C20 på ugebasis
C20 på ugebasis

C20-indekset bevæger sig vandret i niveauet omkring 950. Det korte glidende gennemsnit er blevet brudt, mens det lange glidende gennemsnit ligger et modstandsniveau omkring 960. Momentum har tabt hastighed den seneste tid og har etableret en topformtion. RSI er sivende og er gået fra 46 til 44. Nærmeste modstandsniveau er omkring 980-995, mens nærmeste støtteniveau er ved 920. Bollingerkanalen er i salg på ugebasis og har været det siden årsskiftet.  Det danske marked har nu bevæget sig vandret siden april måned 2015. Markedet indikerer, at man skal afvente udviklingen.

DK Portefølje
Holder fast i portefølje. Falder olieprisen lidt tilbage, vil det give et løft i SAS-aktien.

DKPort

 

Nordisk Portefølje
Har hævet målkursen og stop-loss i Oriflame og Wihlborg. Swedish Match er på salgslisten.

Norden

 

Indeksene i en afgørende udvikling

Der har været en positiv udvikling i de tre tunge indeks i USA. De seneste amerikanske nøgletal viser en positiv tendens i flere af dem, hvilket indikerer, at det fortsat går den rigtige vej. Den kommende uge byder på regnskaber fra en række mindre selskaber. Det er blandt andet Walgreens Boots Alliance, Monsanto, Constellation Brands Inc., ConAgra Foods samt CarMax for at nævne et par stykker.

Dow Jones
Dow Jones

Dow Jones Industrial Average er steget de sidste 6 uger ud af 7. Stigningen betyder, at den faldende tendens er blevet brudt og holder stigningen i denne uge, ser det interessant ud. De glidende gennemsnit på ugebasis er tæt på at etablere et ”Golden Cross” og holder stigningen, så sker det i løbet af to til tre uger. Bollingerkanalen er i køb og har været det siden slutningen af februar. Den positive tendens har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er kommet op i niveauet 50-55. Nærmeste modstandsniveau er ved 17.800-18.000, mens nærmeste støtteniveau er ved 17.200.

S&P 500
S&P 500

S&P 500 har ligeledes brudt den faldende tendens i denne uge. Indekset skal helst lukke over 2060 for at holde tendensen og brudt. De glidende gennemsnit er tæt på at etablere et ”Golden Cross” på ugebasis i løbet af en uges tid, hvis tendensen holder. Der er etableret et købssignal i Bollingerkanalen. Der er en positiv tendens i Momentum på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 2100, mens nærmeste støtteniveau er ved 2000 og herefter i niveauet 1940-1950.

Nasdaq Comp.
Nasdaq Comp.

Nasdaq Composite hænger efter og er endnu ikke brudt igennem den faldende tendens på ugebasis. Der er fortsat ”gap” i niveauet 4926,73-4999,07, som endnu ikke er lukket. Nærmeste modstandsniveau er ved 5000, mens nærmeste støtteniveau er 4700. Der er en positiv tendens i RSI og Momentum på ugebasis. Bollingerkanalen etablerede et købssignal for 3 uger siden.
Strategi: Køb ikke for tidligt.

 

Nikkei bevæger sig vandret

Det japanske marked bevæger sig i niveauet omkring de 17.000 og det har stået på siden begyndelsen af marts. Trods den vandrette formation i indekset så er der fortsat en stigende tendens i Momentum. Signalmodellerne Bollinger og Parabolic er begge i salg og har været det siden begyndelsen i januar. RSI er nede i det oversolgte niveau.

Nikkei
Nikkei

Morgens Tankan-rapport fra den japanske centralbank tegner et dystert billede af økonomien i Japan.
Strategi: Afvent udviklingen.

S30, Stockholm
S30, Stockholm

OMX S30 er i en sivende tendens og har ramt niveauet 1350. Trods den sivende tendens i indekset så er der fortsat købssignal på ugebasis i både Bollinger og Parabolic på ugebasis. Der er en stigende tendens på MACD, Momentum og RSI på trods af korrektion de sidste par dage.

Momentum har ligeledes etableret en stigende tendens på månedsniveauet og det glidende gennemsnit er brudt igennem Momentum-kurven, hvilket bekræfter den positive tendens. Holder niveauet omkring 1350, så ligger den nye bund over den foregående bund fra februar, som var i niveauet 1250.
Strategi: De svenske aktier ser fortsat interessante ud.

Swedish Orphan Bio.
Swedish Orphan Bio.

Det svenske biotekselskab Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) har etableret et ny købssignal på ugebasis i Bollingerkanalen. Det korte glidende gennemsnit er blevet brudt af den stigende tendens i aktien, mens det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 118 som en modstandslinie.

Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller. Momentum på månedsniveauet er ligeledes stigende. Nærmeste modstandsniveau er ved 115 og bryder kursen igennem, er næste modstandsniveau ved 120 også i niveauet 130. Der er tre ”gaps” i grafen i niveauet 118,20-120, 128-129,2 samt 133,3-133,5. Brud af 116 og man bør køb aktien til porteføljen.  

DAX 30
DAX 30

Frankfurt, Dax 30 er faldet tilbage på dagsniveauet og har etableret et salgssignal og de glidende gennemsnit er blevet brudt på dagsniveauet. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Der er ”gap” i niveauet 10485,91-10627,46, som går tilbage til første uge i januar. Signalmodellerne er i salg på ugebasis og Bollingerkanalen går først i køb ved brud af niveauet 10.000, mens Parabolic først går i køb ved brud af niveauet 10,250.
Strategi: Afvent udviklingen.

 

Schouw ser fortsat interessant ud

Aktien klarer sig godt i forhold til resten af markedet og holder fast i den stigende trendkanal. Nærmeste modstandsniveau er ved 430, som blev testet i begyndelsen af februar. Der er divergens mellem indikationsmodellerne på ugebasis, idet RSI holder fast i den stigende tendens, mens Momentum har etableret en bundformation på ugebasis og den samme tendens ses på månedsniveauet. Der er divergens mellem signalmodellerne på ugebasis. Bollingerkanalen er i salg og først ved brud af niveauet 415 går modellen i køb, mens Parabolic er i køb og har været det i 10 uger. Anbefaler køb af aktien ved brud af niveauet 430.

Schouw
Schouw

Schouw er et af de få konglomerater, som er tilbage på den danske børs. Schouw-forretningen dækker over de 4 selskaber BioMar, Fibertex Personale Care, Fibertex Nonwovens og Hydra-Grene samt det associerede Kramp. Endvidere har Schouw købt et ny forretningsområde GPV Industri.

BioMar er verdens tredjestørste producent af kvalitetsfoder til industrialiseret fiskeopdræt. Mængderne som blev omsat i 2015 var lavere end i 2014, men omsætningen steg i kroner, da øgede udgifter på råvarerne og ændrede valutakurser trak op. BioMar arbejder på at finde fodertyper til producenter i Tyrkiet og Kina, så man kan hjælpe producenterne af fisk til at tænke i nye typer.

Fibertex Personal Care forretningen er påvirket af store udsving i valuta og en beskeden fremgang i omsætningen. Selskabet sælger sine produkter til hygiejneindustrien og hovedmarkederne er Europa og Sydøstasien. Personal Care forretning har udvidet sin produktionslinie i Malaysia.

Fibertex Nonwovens, der producerer ikke vævede tekstiler, havde i 2015 en flot vækst i omsætningen, hvilket blandt andet skyldes opkøb i USA, Sydafrika og Tyrkiet. For 2016 forventes der en mere afdæmpet vækst i forretningsområdet, og det forventes, at Sydafrika vil være en udfordring.

Hydra-Grene som er specialiseret handels- og ingeniørvirksomhed har ved årsskiftet købt den svenske hydraulikvirksomhed Specma. Efter købet af den svenske virksomhed forventes det, at omsætningen når omkring 1,7 mia. kr. mod 602,9 mio.  kr. i 2015.

Kramp leverer reservedele og tilbehør til landbruget i Europa. Selvom landbruget generelt er under pres har selskabet oplevet vækst i flere lande, blandt andet i Rusland. Men vi forventer er resultat på niveau med 2015.

For hele 2016 forventer en EBIT på 760-850 mio. kr. mod realiserede 831 mio. kr. Det er BioMar og Fibertex Personal Care, som ledelsen forventer får svært ved at hænge med. Fundamentalmodellen indikerer en fair pris i niveauet 450.

 

Interessant udvikling i hotelbranchen
På det svenske marked er der tre selskaber, som har med hotelbranchen at gøre: Scandic Hotels Group, Rezidor Hotels samt Pandox.

Den amerikanske hotelkæde Starwood Hotel har været under belejring fra forskellige opkøbskandidat. Men det ser ud til, at hotelkæden Marriott løber med selskabet, efter de har fremsat et købstilbud på 85 dollar pr. aktie. Det betyder, at der er øget fokus på branchen og prissætningen bliver justeret på flere aktier.

Scandic Hotels
Scandic Hotels

Scandic Hotels der gik på børsen for 4 måneder siden er faldet tilbage og handles i niveauet 58-62 efter en introduktion i niveauet 66. Aktien testede niveauet 54 i midten af februar, men er siden steget og det trækker op i Momentum på ugebasis. Bollingerkanalen er fortsat i salg på ugebasis og her skal kursen op over 61, før signalet ændres.

Rezidor Hotels
Rezidor Hotels

Rezidor Hotels Group var i midten af februar i kursniveauet 26, men er blevet handlet op i niveauet 36 i løbet af en måneds tid. Stigningen i aktiekursen har fået Bollingerkanalen til at etablere et købssignal på ugebasis, og det samme gælder Parabolic. Stigningen har trukket op i Momentum, MACD og RSI. De glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross” på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 37 og herefter i niveauet 39-40, mens nærmeste støtteniveau er ved 31 og herefter i niveauet 27.

 

 

Pandox
Pandox

Pandox bevæger sig vandret i niveauet 140, og det har stået på i 1½ måned og det var efter aktien havde været en tur i 125 i begyndelsen af februar. Der er divergens mellem signalerne på ugebasis, idet Bollingerkanalen er i salg på ugebasis, mens Parabolic er gået i køb i sidste uge. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. De glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra, men der er endnu ikke etableret et ”Golden Cross”. Nærmeste modstandsniveau er ved 155, som var en top i december, mens nærmeste støtteniveau er ved 135.

De to førstnævnte selskaber er ”rigtige” hotelkæder med endeligt hoteldrift, mens Pandox er mere et ejendomsselskab.

De alle tre ser interessante ud på niveauet, og spørgsmålet er, om terror vil påvirke vores rejselyst og bestillingerne af hotelværelse? Eller vil man hellere på ?? hos private, så man ikke er et mål? Det vil den kommende tid vise.

 

Renten er fortsat i fokus

Den ungarske centralbank sænkede tirsdag før påskeferie renten til 1,2 mod 1,35 tidligere. Ellers holder de øvrige centralbanker deres renter i ro. Den amerikanske centralbank har sagt, at de vil hæve færre gange end tidligere nævnt.

EUR/USD fortsætter den stigende tendens og tester modstandsniveauet 1,14, som også blev testet i perioden august, september samt oktober. Der er en positiv tendens i Momentum og nærmeste modstandsniveau er ved 1,15.

NOK/DKK bevæger sig vandret i niveauet omkring de 79. De glidende gennemsnit ligger side om side, mens begge signalmodeller er gået i køb. Nærmeste modstandsniveau er 80 og herefter 82.

SEK/DKK fortsætter ligeledes den stigende tendens og nærmer sig modstandsniveauet 81 og herefter er der modstand ved 82.

Guldet har taget et mindre dyk fra midten af marts og frem til slutningen af marts. Tendensen er fortsat svagt faldende og kursen skal op over 1245 for at den faldende tendens er brudt. Signalmodellerne på ugebasis er fortsat i køb på ugebasis. Momentum fortsætter den stigende tendens på månedsniveauet, men der er en pause i den stigende tendens på ugebasis.

Metalvaremarkedet fortsætter den stigende tendens. Tin er steget over 18 pct. siden årsskiftet, mens zink oppe med 11 pct og kobber som kun er oppe med 4 pct. Eneste råvare der ikke rigtigt har taget fart er aluminium, som er faldet til efter en topformation i slutningen af februar. I øjeblikket er prisen på 1473. Den overordnede tendens i råvarer peger fortsat opad.

Zink
Zink

Landbrugsmarkedet oplever en mere uensartet tendens. Sukker fortsætter den stigende tendens og er nu steget 13,8 pct., mens korn bevæger sig vandret og kaffeprisen falder. Der hersker en fortsat noget uensartet tendens i flere produkter.

Sukker (hvidt)
Sukker (hvidt)

Brent Spot er faldet lidt tilbage her i påsken, da det ser ud som om, at der ikke rigtigt er enighed i OPEC om at begrænse udbuddet af olie. Saudi Arabien vil ikke skære ned, hvis Iran ikke gør det. Teknisk har der ikke været Momentum nok i olieprisen til at bryde igennem 42 og nu handles olien under 40 dollar pr. tønde.

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.