Markedet er skuffet – men over hvad?

BØRSUDSIGTEN:

Bounce? Mario gør det rigtige! Ikke så ringe endda! Er frygten indregnet i kursen? Beviser sin Værdi som Risikostyringsværktøj!

 

C20 indekset lukkede torsdag, med et fald på 2,0 pct. (15,14 point) i indeks 748,24.

De europæiske aktiemarkeder lukkede i går, torsdag, med fald på mellem 1,7 pct. og 2,8 pct. for de 3 toneangivne indeks.

Wall Street lukkede uforandret med stigninger på mellem 0,0 pct. og 0,2 pct. for de tre indeks BørsUdsigten har valgt at følge.

De asiatiske aktiemarkeder noteres uensartet til morgen, fredag. Kina holder fortsat lukket frem til den 7. oktober.

De toneangivne europæiske aktieindeks ses åbne med stigninger på mellem 0,5 pct. og 0,8 pct. til morgen, når vi lægger handelen med indeksfutures til grund. Tyskland holder lukket.

Wall Street ser ud til at åbne med stigninger på mellem 0,3 pct. og 0,5 pct., når man lægger nattens og morgenens handler med indeksfutures til grund.

BørsUdsigten udkommer daglig – og helst inden 08:30, og senes 08:45.

Modtager du ikke ”reminder mail” kan man gå ind via NPinvestor’s hjemmeside / produkter / analyse / BørsUdsigten. Analysen offentliggøres her 15 min. før opdatering på NPinvestor’s hjemmeside nederst på siten til venstre.

NB! Der er løsning på remindermails på vej (;-D)); men de næste dage fortsat (:-(

 

Strategi C20

BørsUdsigten’s (sekundære/mellemlange sigt) strategi for C20 er sælg.

BørsUdsigten har taget hjemtaget gevinst i 762 niveauet (købt i 743 niveauet). Der er åbnet en shortposition ved bruddet af 750 niveauet, der afdækkes ved brud af samme. Ny position vil blive åbnet ved brud af den gamle bund i 748 niveauet.

Timing af køb/salg på dagsniveauet, sker på baggrund af BørsUdsigten’s spekulative vurdering.

BørsUdsigten’s spekulative (tertiære) strategi er sælg.

BørsUdsigten hjemtaget gevinst i 772 niveauet for den position vi genkøbte i 743 niveauet. Der er åbnet en shortposition ved brud af 750 niveauet. Der genkøbes ved brud af 760 niveauet.

BørsUdsigten’s langsigtede strategi (primær) er køb for C20. Gevinsthjemtagning (salg) lægges ved brud af 704 iveauet.

Ovennævnte strateginiveauer benyttes til vægtning af hvor stor en eksponering man skal have til danske aktier, og som risikostyringsværkstøj.

Endvidere benyttes strategierne til timing af køb af enkeltaktier, der først købes når aktiemarkedet er ”med” (rygvind på cykelstien), og sælges når der er modvind!

Niveau for indeksvurdering: 748.

 

Dagens C20 Udsigt

BørsUdsigten vurderer, at de danske aktier ved C20 indekset vil åbne højere til morgen, fredag.

Sidste fredag identificerede BørsUdsigten mulige midlertidige topformationer læs: Midlertidige Topformationer?

Udviklingen i S&P500 / USD/Guld viser hvor vigtigt det er, at ligge rigtigt i markedet når de ”store” bevægelser indtræffer.

Udviklingen underbygger BørsUdsigten som Risikostyringsværktøj! (Se de seneste udgaver af BørsUdsigten, for dokumentation).

Disse har vist sig at holde! 

Så gælder det blot om at tilpasse aktiebeholdningen (;-D); men det kan også være svært nok.

 

Er frygten indregnet i markedet?

Markedet har indregnet de uroligheder vi ser i dag rundtomkring i verden. Problemet er at vi ikke kender konsekvenserne og frygter dem – men er det ikke også indregnet i kursen?

Mini ”flush out” der giver mulighed for bounce – eller sagt på en anden måde: For meget for hurtigt!

Naturligvis kan tingene udvikle sig mere alvorligt – men frygten (for at tabe penge) er den største. Vores hoveder spiller os et puds!

Godt nok er der lagt op til en bounce – men trenden er bekræftet – og det er ned!

Det betyder, at vi skal finde exitniveauer for vores spekulative/likvide beholdninger, hvis der endnu ikke er eksekveret. Herefter afventes købesignaler.

 

ECB

Markedet er Skuffet over ECB – men ingen af aktiekommentatorerne skriver noget om, hvorfor man er skuffet – eller vurderer og forholder sig til de tiltag, som ECB tager.

Det meste man kan svinge sig op til at ECB ikke leverede en fuld QE, og at vækstudsigterne ville have en negativ bias!

Det vidste markedet i forvejen.

Naturligvis vil sanktionerne mod Rusland have en negativ effekt på væksten, det vidste vi i forvejen – men investorerne skulle lige høre om ECB også havde forstået det?

Come On

Hvad havde I forventet af ECB?

Desværre er det sådan at journalister ser reaktionen – Og så skal døden blot have en årsag!

Hvad fik vi fra ECB?

Vi fik en klar udmelding om at udlånsrenten vil forblive lav på 0,05 pct. naturligvis kunne den sættes ned med 50 pct. – men det er ikke renten der er problemet. Indlåsnrenten er i øvrigt negativ med 0,2 pct.

Vi fik en klar udmelding om at ECB vil starte med at købe realkreditobligationer op her i oktober.

Heldigvis – efter BørsUdsigten’s vurdering – var der ikke tale om køb statsobligationer.

Her må politikkerne går til stålet og trimme statens husholdningsbudgetter i form af de enkelte landes finanslovgivning.

Problematikken er ikke sværere end den vi ser i Gældsfælden på TV3 – beløbene er blot større – men problematikken den samme!

Utroligt at politikkere ikke er klogere på egne vegne – men kun på vores vegne.

Så JA – BørsUdsigten kan godt forstå politikkerne er skuffede over at ECB ikke løser deres problemer.

At købe statsobligationer er ikke den bedste måde at skabe vækst.

Ligesom i USA, er den bedste måde at skabe beskæftigelse, at sætte gang i byggeriet. Der er tale om store investeringer der skal finansieres, og bliver omkostningerne ved at have egen bolig mindre får flere råd.

Derfor har Mario Draghi set helt rigtig ved at investere i realkreditobligationer, hvor man med et mindre beløb kan skyde likviditet direkte ud til ”forbrugerne”, og samtidig få en effekt på boligbyggeriet og dermed ikke mindst beskæftigelsen i de lande der er hårdt ramt!

BørsUdsigten har ikke altid været enig med Mario – men hvis han vil sætte gang i beskæftigelsen – gør han det helt rigtige efter BørsUdsigten’s vurdering.

Jeg kan god forstå at politikkerne på den korte bane er skuffede – men på den lange brude de være særdeles glade for tiltaget.

Der er tale om det muliges kunst – og frau Merkel skal også kunne forsvare likviditetsudpumpningen – og det kan hun med ECB’s tiltag!

ECB’s tiltag er ikke så ringe endda!!

 

Wall Street

Wall Street lukkede uforandret i går, torsdag, efter en negativ åbning.

Vækst i den amerikanske økonomi (BNP), og jobskabelse, og det burde under normale omstændigheder trække aktiemarkederne op. På den korte bane sker det ikke – aktiemarkedet er i en korrektionsfase – men de positive meldinger – vil på den lidt længere bane virke positivt på aktier. Modsat trækker naturligvis en mindsket vækst de kommende år – men det burde ikke påvirke de aktier, der kan genere positivt cash flow og/eller vækst.

Tallet for førstegangssøgende til arbejdsløshedsunderstøttelse landede på den rigtige side af 300 K, nemlig i 287K.

BørsUdsigten vurderer at 275-280K, er det normale (strukturel arbejdsløshed ”between jobs”), så vi er fortsat tæt på, og tallet indikerer fortsat jobskabelse. Det var altså ikke skuffelse over disse tal, der sendte markedet ned.

Ligegyldigt hvilket tal der kommer ved dagens officielle beskæftigelsestal forventer BørsUdsigten at Fed ophører med køb af obligationer ved næste FED møde. Det 2 dages møde finder sted den 28. og 29. oktober. Der forventes i øvrigt en stigning i antallet af beskæftigede med 215K, og en uforandret arbejdsløshedsprocent på 6,1 pct.

Dow Jones lukkede torsdag med et fald på 0,0 pct. (3,66 point) i indeks 16.801,05.

S&P500 lukkede uforandret i 1,946,17.

Nasdaq Composite lukkede med en stigning på 0,2 pct. (8,11 point) i 4.430,20.

 

S&P500 Teknisk Vurdering

Ser vi på dagschartet for S&P500 (1,946), lignede gårsdagen handel en lille reversal/flush out.

Det kan indikere en bounce i den faldende trendkanal op til modstanden (den faldende toplinie) i 1.965-67 niveauet i dag. Et brud af toplinien vil indikere mindst en opbremsning.

Der er tale om en veldefineret negativ trendkanal.

Der er en risiko for en lidt større topformation – ligeledes som en shs-formation. Det sker såfremt vi ikke får en ny højere top (2.010) til at neutralisere den igangværende korrektive bevægelse.

BørsUdsigten noterer at vores første målzone i 1.940-30 niveauet blev opfyldt ved gårsdagens handel, da S&P500 blev handlet ned i 1.926,03. Nu må vi se om der psykologisk magnet i 1.900, hvilket BørsUdsigten ikke ser i første omgang.

Tertiært / spekulativt har BørsUdsigten taget gevinst hjem ved bruddet af 2.008 niveauet. BørsUdsigtenåbnede en spekualtiv shortposition ved bruddet af neckline i 1.980 niveauet. Der afdækkes (tages gevinst) trendfølgende ved brud af den faldende toplinie p.t. i 1.970 niveauet.

Sekundært har BørsUdsigten fået udløst et stop loss i 1.992 niveauet (købt i 2.007 niveauet – falsk købesignal). Der er åbnet en shortposition i 1.958 niveauet, og der afdækkes (stop loss) ved brud af 1.980 niveauet.

Primært har Børsudsigten en købestrategi, og take profit lægges ved brud af 1.901.

De korte indikatorer er vendt i oversolgte niveauer, hvilket indikerer, at vi skal have mindst en opbremsning af den negative trend.

Signalmodellerne ligger i sælg hele vejen rundt.

Ovennævnte vurderinger / strategier benyttes til at vægte eksponeringen mod de amerikanske aktier. P.t. er det om at finde exitniveauer, hvis man ikke allerede har solgt. Trenden er ned – hvorfor tiden arbejder imod ”lange” positioner.

S&P500: Dagschart

 

Renten

Renten på den amerikanske 10 årige statsobligation steg med 0,04 pct. til 2,44 pct. Den toårige rente steg med 0,02 pct. i 0,53 pct., og den 30 årige rente steg med 0,06 pct. til 3,16 pct.

 

USD/DKK

USD noteres kl. 07:20 i 5,883 (5,884) for 1 USD. EUR/USD noteres i 1,265 (1,265) for 1 USD. USD/JPY noteres i 108,8 (108,7). EUR/JPY noteres i 137,7 (137,5).

Ser vi på dagschartet for USD/DKK (5,88), Analyser fra NPinvestor.dk ligner det en konsolidering i form af en tertiær fortsættelsesformation, med en toplinie i 5,90 niveauet og en bundlinie i 5,86 niveauet.

Tertiært har BørsUdsigten solgt i 5,90 niveauet (gevinsthjemtagning), og genkøber ved brud af 5,90 niveauet. der er ikke åbnet en shortposition.

Sekundært har BørsUdsigten købt i 5,51 niveauet, og der hjemtages gevinst ved brud af 5,84 niveauet.

De korte indikatorer er vendt i overkøbt niveau.

Signalmodellerne ligger i rent køb.

03USDDKK

USD/DKK: Dagschart

 

Olie

Olieprisen noteres uensartet til morgen, fredag.

Nymex Crude, er senest noteret i 91,61 (90,69) USD pr. tønde. UK Brent kvaliteten noteres i 93,86 (94,11) USD pr. tønde.

 

Asien

De asiatiske aktiemarkeder noteres uensartet til morgen, fredag.

Så er Hong Kong med igen – med et lille negativt ”catch up”.

Nikkei225 uforandret i indeks 15.662. Hang Seng falder “beskedent” med 0,3 pct. (67 point) i indeks 22.866. Kina’s CSI300 holder lukket i indeks 2.451. Sydkoreas Kospi holder lukket i indeks 1.976. Australien ASX200 op med 0,3 pct. (17 point) i 5.315.

Alle noteringer en god times tid før luk, så der er IKKE tale om lukkenoteringer.

 

Teknisk Vurdering OMXC20

Ser vi på dagschartet for C20 (748), blev der tale om udbrudshandel ved gårsdagens notering.

Endvidere konstaterer BørsUdsigten, at accelerationen ved at aftage, hvilket vil sige at stigningstakten bliver mindre.

Tertiært / spekulativt, har BørsUdsigten hjemtaget gevinst ved bruddet af 772 niveauet (købt i af 743 niveauet). Der er åbnet en shortposition ved bruddet af 761 niveauet. Positionen afdækkes ved brud af 760 niveauet.

Sekundært har BørsUdsigten taget gevinst hjem i 762 niveauet (købt i 743 niveauet). Der er åbnet en shortposition ved bruddet af 750 niveauet. Positionen lukkes ved brud af 750 niveauet (nedefra).

BørsUdsigten har en primær købestrategi, med gevinsthjemtagning ved brud af 703 niveauet.

C20: Dagschart

De korte indikatorer har nået i oversolgte vendeniveauer, hvilket indikerer mindst en opbremsning, og en sandsynlig bounce.

Signalmodellerne ligger i sælg hele vejen rundt.

Analyse & Graf: Vikingen

Allan Thestrup – BørsUdsigten

 

BørsUdsigten er et risikostyringsværktøj

BørsUdsigten’s opgave er at vurdere, og beskrive de markedsmæssige risici. Den selskabsspecifikke risiko lader vi andre om.

Pas på det overordnede aktiemarked ingen aktie er uberørt af den overordnede udvikling – heller ikke kvalitetsaktier, som A.P. Møller Mærsk, Coloplast, og Novo Nordisk.

Om valg af indeks!

Der skal retvisende og ikke manipulerede input (C20 cap) til, for at give retvisende signaler!

Desværre kan du ikke som teknisk analytiker bruge det nye C20 Cap til noget som helst, da der er tale om et manipuleret indeks, der ikke siger noget som helst om likviditeten i markedet.

Det betyder samtidig, at man ikke kan se styrken i en trend, da man heller ikke opgør omsætningen.

Omsætningen er en væsentlig faktor, når man skal se på udviklingen, og tolkningen af aktiebevægelser, herunder identifikation af vendesignaler (toppe og bunde), samt konsolideringer / udbrud fra disse.

Endvidere opstår der lidt umotiverede ”gaps” der ikke lukkes normalt.

Man SKAL kunne se hvor mange penge der er i markedet – ikke et skønhedsbillede af en indeksvurdering.

Derfor dækker BørsUdsigten ikke dette indeks – da det er ubrugeligt/misvisende i teknisk sammenhæng!


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Allan Thestrup

Skrevet af Allan Thestrup

Allan leverer en analyse hver morgen, med fokus på markedernes udvikling og signaler.