Markedet er sat på pause

Mandag var der fokus på medicinal-aktierne som trak i hver sin retning. ALK- Abelló og Zealand Pharma blev sendt ned, mens Novo Nordisk, Lundbeck og Bavarian Nordic steg.

Novo Nordisk holder fast i den stigende tendens og meget indikerer, at markedsdeltagerne holder fast i deres vinder. Novo Nordisk er steget 11,9 pct. i år og er dermed i blandt de få aktier som har klaret sig positivt i år. Nærmeste modstandsniveau er ved 850 og herefter i niveauet 890. Aktien ser interessant ud på niveauet.

Tirsdag var der fokus på de regnskabsaktuelle selskaber Ambu, SimCorp samt TCM Group. Ambu falder over 14,79 pct. Trods faldet i aktiekursen så er der fortsat købssignal i Bollingerkanalen. De glidende gennemsnit på ugebasis holder fortsat fast i den positive tendens. RSI er faldet tilbage under 60, men er fortsat i en stigende tendens.
Ambu er som så mange andre virksomheder ramt af nedlukningen i Kina. De stigende priser på råvarer, transport og energi er med til at sænke overskuddet. Anbefaler af man afventer udviklingen.

Nyt købssignal i Pandora efter regnskabet i sidste uge. På ugebasis har Bollingerkanalen etableret et købssignal og de glidende gennemsnit 8 og 24 uger er blevet brudt nedefra og holder tendensen, bliver der etableret et Golden Cross i løbet af 2-4 uger. RSI har ramt 70 og MACD er over 0. Momentum er brudt igennem det glidende gennemsnit nedefra. Modstandsniveauet 530-540 blev testet i begyndelsen af august og herefter i niveauet 600. Nærmeste støtteniveau er ved 450 og herefter i niveauet 400.

MT Højgaard Holding har indgået en aftale med DSB om opførelsen af et togværksted. Den samlede kontrakt lyder på 1,32 mia. kr. Teknisk ligger aktien i en stigende tendens efter bundformationen i slutningen af juni/juli hvor aktien blev handlet i niveauet 105 og i denne uge er aktien handlet op i niveauet 150. Stigningen har trukket op i RSI og har ramt 65. Momentum er stigende og det samme er MACD som er over middelværdien. Nærmeste modstandsniveau er ved 165 og herefter i niveauet 175, mens der er støtte i niveauet 130 og herefter i niveauet 110. Aktien ser interessant ud på niveauet og selskabet har en interessant ordrebog for de kommende år (jeg ejer selv aktier i selskabet).

Torsdag var der fokus på DFDS som havde sendt sin opjustering til markedet allerede onsdag eftermiddag. I oktober fandt aktien en bund i niveauet 195-200 og torsdag blev aktien handlet i niveauet 249-265. De glidende gennemsnit etablerede et Golden Cross på dagsniveauet i midten af oktober. Bollingerkanalen er i køb og det blev etableret i midten af oktober.
På ugebasis er der købssignal i Bollingerkanalen, mens det lange glidende gennemsnit på 24 uger lige er blevet brudt nedefra. Fortsætter udviklingen, bliver der etableret et Golden Cross. Stigningen trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er i 48 og MACD er under middelværdien. Aktien ser interessant ud på niveauet.

I den kommende uge er der regnskaber fra Glunz & Jensen Holding tirsdag. Onsdag er det Firstfarms, Penneo og Rockwool. Torsdag er det Danske Andelskassers Bank samt EgnsInvest Ejendomme Tyskland.

Der er en svagt stigende tendens i Penneo – har selskabet fundet bund? Det vil den kommende uges regnskab kunne fortælle.

C25-indekset holder fast i den stigende tendens. Det lange glidende gennemsnit på dagsniveauet ligger i niveauet 1600 som en støttelinie. Bollingerkanalen holder ligeledes fast i sit købssignal. På ugebasis er der ligeledes køb i alle modeller. Holder tendensen, bliver der etableret et Golden Cross i løbet af 2-4 uger.
Denne uge har markedet taget en pause oven på den store stigning man så i sidste uge. Det betyder, at RSI har etableret en topformation og er faldet tilbage til niveauet 50. Momentum holder fast i den stigende tendens og det samme ser man i MACD som dog fortsat er under middelværdien 0.
Nærmeste modstandsniveau er fortsat ved 1700 og herefter i niveauet 1750, mens der er støtte i niveauet 1550 og herefter i niveauet 1500.

DK Portefølje
Hæver stop-loss for Rockwool. SimCorp, Alm. Brand og UIE er på salgslisten. 

Nordisk portefølje
Hæver stop-loss for Munters Group. Alfa Laval er på salgslisten.

 

Er det niveauet?
Antallet af nytilmeldt ledige ramte 220.000 og der var forventet 222.000. Erhvervslivets aktivitetsindeks Philadelphia faldt mere end ventet. Fra minus 8,7 i oktober til minus 19,4 i november.

Regnskaber i den kommende uge: Deere & Company, Medtronic, Autodesk, Dollar Tree, Dell Technologies, HP Inc., Best Bey samt Burlington Stores.

S&P 500 holder fast i købssignal både på dags- og ugeniveauet. De glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra på ugebasis og holder testen, bliver der etableret et Golden Cross i løbet af 2-4 uger.
RSI var over 50 i sidste uge, men denne uges vandrette formation har fået modellen til at falde tilbage, mens der fortsat er en stigende tendens i Momentum og MACD på ugebasis.
Nærmeste modstand er stadig 4.000 og herefter i niveauet 4.125. Der er støtte nede i niveauet 3.700 – 3.750.

Nasdaq Composite har etableret et købssignal i sidste uge på dagsniveauet. De glidende gennemsnit har etableret et Golden Cross i går.
På ugebasis er der etableret købssignal i denne uge, hvis kursen holder sig over 11.164. Det korte glidende gennemsnit på 8 uger er blevet brudt nedefra, mens det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 11.500 som en modstandslinie.
Der er en stigende tendens i Momentum og MACD på ugebasis, mens RSI er faldet tilbage og har nu ramt 40.
Nærmeste modstand er ved 11.500 og herefter i niveauet 12.000. Der er støtte nede i niveauet 10.000.
Strategi: Hold på det amerikanske marked.

 

Ændre anbefaling på Japan
Modellerne er fortsat i køb, men de seneste dages nøgletal har ikke været positive i forhold til det japanske marked. På ugebasis holder Bollingerkanalen fast i købssignalet fra sidste uge. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 27.400 som en modstandslinie.

Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har tabt pusten og er faldet tilbage fra 55 til 47. Momentum har etableret en bundformation og er tæt på at bryde igennem det glidende gennemsnit nedefra. MACD er ligeledes i en stigende tendens, men fortsat under middelværdien på 9.
Nærmeste modstandsniveau er ved 28.500 og herefter i niveauet 29.000, mens der fortsat er støtte i niveauet 26.000 og herefter i niveauet 25.500.
Strategi: Ændre fra køb til hold på japanske aktier.

OMX Stockholm 30 efter sidste uges kraftige stigning tabte pusten de sidste par dage, men holder fortsat fast i købssignalerne på dagsniveauet. Det lange glidende gennemsnit på dagniveauet ligger i niveauet 2000 som en støttelinie.
På ugebasis er der købssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit etablerer i næste uge et Golden Cross. Et tilbagefald i kursen op til et Golden Cross er meget normalt.

RSI var over 70, men er nu faldet tilbage til 65. MACD er stigende og er over middelværdien 0. Momentum-modellen er fortsat i en stigende tendens og det glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra for en uge siden.
Modstandsniveauet 2100 er blevet testet, men indekset har tabt lidt Momentum og derfor er indekset nede i niveauet 2060. Næste modstandsniveau er ved 2200, mens der er støtte i niveauet 1900 og herefter i niveauet 1850.
Strategi: Ændre til køb fra hold.

Pant- og retursystemselskabet Tomra Systems har indgået en international aftale med MOL Group. Tomra er en af to teknologileverandører til Ungarns kommende pantesystem. Tomra skal levere 1.440-1.900 systemer, ud af et samlet antal på 2.000-2.500 pantemaskiner. Ungarn skal efter planen lancere pantsystemet  1. januar 2024, MOL Group skal være den centrale systemadministrator fremgår det af meddelelsen til Oslo børs. Teknisk har aktien etableret en dobbelt bundformation, da niveauet 150-155 er blevet testet to gange uden at blive brudt. Første gang var i juni og anden gang var i oktober. De glidende gennemsnit på 8 og 24 uger har etableret et Golden Cross i midten af november.

På ugebasis er Bollingerkanalen fortsat i salg og det korte glidende gennemsnit på 8 uger er blevet brudt nedefra, mens det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 195 som en modstandslinie.
Den stigende tendens trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Momentum har etableret en bundformation, men det glidende gennemsnit er endnu ikke brudt nedefra. RSI er over 30. MACD har ligeledes et en bundformation, men er endnu ikke kommet over middelværdien. Nærmeste modstandsniveau er ved 220 og herefter i niveauet 250, mens der er støtte i niveauet 150-155 og herefter i niveauet 140. Aktien ser interessant ud på niveauet.

Frankfurt DAX har været oppe og teste modstandsniveauet 14.400 uden at kunne bryde igennem. Der blev etableredt købssignal i Bollingerkanalen på dagsniveauet i begyndelsen af oktober. De glidende gennemsnit etablerede et Golden Cross i midten af oktober.
På ugebasis er der ligeledes købssignal i både Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit etablerede et Golden Cross i næste uge.
De tre indikationsmodeller er alle stigende. RSI har ramt 70. MACD er over 0. Momentum er ligeledes stigende.

Nærmeste støtteniveau er ved 13.500 og herefter i niveauet 12.500. Modstandsniveauet 14.500 er indenfor rækkevidde og næste modstand er i niveauet 15.000.
I denne uge var der gode gasnyheder fra Tyskland. En af de syv LNG-terminaler er blevet færdigbygget på 200 dage og med fyldte lagre samt et mildt efterår ser gassituationen positiv ud for vinteren 2022/23. Bliver de øvrige terminaler til gasmodtagelse færdige med samme hastighed, ser det positivt ud for 2023 og kommer de danske gasfelter i gang igen medio 2023, vil det afhjælpe situationen.
Strategi: Ændre til hold på tyske aktier.

Teknisk kommentar til 2 aktier
De 2 aktier er SP Group samt Brdr. Hartmann.
SP Group har etableret nyt signal i sidste uge i Bollingerkanalen på ugebasis. Det korte glidende gennemsnit på 8 uger er blev brudt nedefra i midten af oktober og i denne uge er det lange glidende gennemsnit på 24 uger brudt nedefra. Den stigende tendens har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis.

RSI er over 50 på ugebasis, mens MACD fortsat er under middelværdien. Momentum er ligeledes stigende og brudt igennem det glidende gennemsnit nedefra.
Nærmeste modstandsniveau bliver testet i øjeblikket i niveauet 310 som bliver i marts, maj og juli og var et støtteniveau som først blev brudt i august. Bliver modstanden brudt, er næste modstand i niveauet 360-370. Aktien ser interessant ud på niveauet.

Brdr. Hartmann leverede et stærkt regnskab tirsdag med en vækst i omsætningen på 41,4 pct. fra 609 mio. kr. til 861 mio. kr. Resultat efter skat blev på 25 mio. kr. mod 1 mio. kr. året før.
Selskabet forventede en tidligere omsætning i niveauet 2,9-3,3 mia. kr. og en overskudsgrad på mellem 2 og 7 pct. Nu forventer selskabet en omsætning på omkring 3,3 mia. kr. og en overskudsgrad på mellem 5 og 7 pct. Fundamentalmodellen indikerer derfor en fair pris pr. aktie på 343,5 kr. mod den nuværende kurs på 263, hvilket er et potentiale på 30 fra den nuværende kurs.
I vores analyse af Brdr. Hartmann den 27. oktober skrev vi, at aktien så interessant ud og der var etableret en dobbelt bund. Den er nu blevet bekræftet med stigende kurser og et godt regnskab. På dagsniveauet er der etableret et købssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit har etableret et Golden Cross for 3 dage siden.

På ugebasis er der etableret et købssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra og holder tendensen, bliver der etableret et købssignal.
Den positive tendens trækker de tre indikationsmodeller op. RSI har ramt 65 og Momentum er brudt igennem det glidende gennemsnit nedefra. MACD er ligeledes i en stigende tendens men har endnu ikke passeret middelværdien 0.
Modstandsniveauet 265-270 er blevet brudt nedefra og næste modstand er i niveauet 300-310 og herefter i niveauet 360, mens der er støtte i niveauet 225-226 og herefter i niveauet 200-205.
Mangler man Small Cap til porteføljen, ser aktien interessant ud på niveauet.

Guldet med nyt signal
Guldet er handlet yderligere op og tester nu modstandsniveauet 1800. RSI har ramt 59 og er i en stigende tendens. Momentum er ligeledes i en stigende tendens og det samme er MACD. MACD har passeret middelværdien 0 og fortsætter den stigende tendens.

 

SEK/DKK: taber pusten efter at have testet 69,5 i sidste uge. Faldet har sendt RSI ned i 40. MACD er fortsat under middelværdien 0. Tendensen indikerer en fortsat stigende tendens.

EUR/USD: Der er fortsat i en stigende tendens i EUR, og det betyder, at der er etableret købssignal i Bollingerkanalen. De glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra og holder tendensen, bliver der etableret et Golden Cross i løbet af 2 uger.

Metalmarkedet: Efter stigning i industrimetallerne i sidste uge har de tabt pusten i denne uge. Alle industrimetaller har etableret købssignal på ugebasis.

Landbrugsmarkedet: Kaffeprisen fortsætter den faldende tendens, da godt vejr giver håb om en god høst. Der er en sivende tendens i flere landbrugsprodukter, hvilket på sigt vil være til gavn for forbrugerne.

Brent Spot holder sig fortsat over kurs 90. Der er divergens mellem modellerne på ugebasis, idet Bollingerkanalen er i køb, mens de glidende gennemsnit har etableret et Death Cross i slutningen af juli. De tre indikationsmodeller er alle i en stigende tendens. RSI er over 50 og MACD har ramt 0 på ugebasis. Momentum er stigende, men hastigheden er aftagende.


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.