Korrektion i markedet

De europæiske markeder har taget en større korrektion i de seneste to uger. Det er gået hårdt ud over Danmark, hvor regnskabssæsonen ikke har kunne leve op til forventningerne. Sidste selskab der svigtede i rækken var FLSmidth og aktien er faldet fra 430 til 365. Faldet har ændret signal i signalmodellerne på ugebasis. Man skal afvente udviklingen i selskabet.

DFDS der leverede et regnskab tirsdag, viste fremgang i omsætningen på godt 3,3 pct. for det forgangne kvartal, mens overskuddet faldt med 2,6 pct. til 714. Overordnet sænkede selskabet forventningerne til omsætningen, mens forventningerne til resultat før særlige poster er indsnævret til 2650-2750 mio. kr. Teknisk er aktien med og tester støtteniveauet omkring 340, som også blev testet tilbage i august. Der er divergens mellem indikationsmodellerne på ugebasis, idet MACD er ved at etablere en topformation, mens RSI er ved at etablere en bundformation på ugebasis. De glidende gennemsnit på ugebasis er blevet brudt. Man skal afvente opkøb.

Rockwool og H+H leverede onsdag et par regnskaber, der viste en positiv vækst. Rockwool opjusterede forventningerne til overskudsgraden til 11 pct. Og det er forhøjelsen af priserne, som er med til at løfte overskuddet. Det positive regnskab fik aktiekursen til at hoppe tilbage i niveauet 1700 og dermed holder det lange glidende gennemsnit som en støttelinie i niveauet 1550. De tre indikationsmodeller har været negative siden begyndelsen af november. Bryder kursen igennem modstandsniveauet 1750, så er næste modstandsniveau ved 1850.

H+H kunne fremvise et overskud i 3. kvartal på 37,8 mio. kr. mod 31,6 mio. kr. året før. Det går fremad for overskuddet i Østereuropa efter et par svære år. Teknisk er H+H i en stigende tendens, og det har nu stået på siden november/december 2016, hvor aktien blev handlet i niveauet 66-70 og i januar bliver der etableret et ”Golden Cross”. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 112 som en støttelinie. Tilbage i maj 2009 var aktien oppe i niveauet omkring 170. Afvent udviklingen i aktien og se om trenden holder.

Torsdag noterede biotek Orphazyme på børsen, og det skabte en god stemning for de øvrige danske biotek-selskaber på børsen, der steg mellem 5-7 pct. Genmab som har tabt godt 320 kr. fra oktober og frem til begyndelsen af november eller over 20 pct. Faldet har ændret signalet i aktien fra køb til salg. Momentum på månedsniveauet har været i en faldende tendens siden 2016. Holder støtteniveauet ved 1100 ikke, så er næste støtteniveau ved 1000, mens nærmeste modstandsniveau er ved 1300 og herefter i niveauet 1400. Anbefaler at man afventer udviklingen.

I denne uge er der regnskab fra UIE om mandagen. Onsdag er det Danske Andelskassers Bank, Nordic Shipsholding, Royal Unibrew samt Vestjysk Bank. Torsdag er det Egnsinvest Tyskland og Jeudan.

Royal Unibrew har klaret det godt trods en negativ udvikling i markedet. Aktien holder fast i den stigende tendens, men onsdag blev der dryppet malurt i bæret og aktien faldt under 370. Momentum på månedsniveauet har toppet i slutningen af oktober. Nærmeste støtteniveau er ved 360 og herefter i niveauet 340. Nærmeste modstandsniveau er ved 395 og herefter i niveauet 430. Afvent regnskabet.

Det danske marked er presset.

C20-indekset var en tur under 990 og handles nu i niveauet omkring 1000. Faldet har betydet, at der er etableret et salgssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit er blevet brudt oppefra og i løbet af 2-3 uger vil der etableres et ”Death Cross”. RSI er under 50, hvilket giver et negativt billede af det danske marked. Støtteniveauet omkring 990 skal holde og bliver det brudt, skal niveauet 930 testes, mens nærmest modstandsniveau er ved 1040-1050.

 

DK Portefølje
Hæver stop-loss i DSV, Novo Nordisk og Novozymes.

 

Nordisk portefølje
På salgslisten er sat KABE Husvägner samt Ericsson. I Ericsson er der stadig mulighed for udviklingen af en dobbelt bund endvidere er signalmodellerne fortsat i køb på ugebasis.  

De amerikanske markeder har brug for en pause

Torsdagens amerikanske nøgletal var noget svagere end ventet og antallet af nytilmeldte ledige var på 249.000 mod forventede 235.000. De amerikanske nøgletal er fortsat svage, så det virker som om de fortsat er påvirket af orkanen fra sensommeren.   hiladelphia Fed-indekset ramte 22,7 mod forventede 24,6.

Regnskaber i den kommende uge er Medtronic, Salesforce.com., Deere &Company, Intuit Inc., HP Inc. Samt Dollar Tree.

Fortsat positiv tendens i USA.

Dow Jones Industrial Average har etableret en vandret formation i niveauet 23.500 og det har nu stået på de sidste 4 uger. Der er fortsat en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI bevæger sig opad og har ramt niveauet 80-85. Der er et ”gap” nede omkring niveauet 23.000, så når korrektionen kommer, skal indekset ned og lukke det, mens nærmeste modstandsniveau er ved 24.000.  Bollingerkanalens nedre kanallinie er i niveauet 22.500 og indekset skal ned under det niveau, før modellen går i salg.

S&P 500 holder fast i tendens.

S&P 500 indekset har ligeledes bevæget sig vandret i niveauet omkring 2550 de sidste 4 uger. Det lange glidende gennemsnit har støtte i niveauet 2500, mens nærmeste modstandsniveau er ved 2600. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet Momentum falder og RSI stiger og har ramt niveauet 85. Indekset ser fortsat stærkt ud.

Nasdaq har fortsat en positiv tendens.

Nasdaq Composite holder ligeledes fast i den stigende tendens og er nu kommet op over 6700. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 6400 på ugebasis. Momentum bevæger sig vandret og det har stået på siden begyndelsen af oktober. RSI er fortsat stigende og modellen har nu ramt nivauet 85 på ugebasis.

Strategi: Hold på amerikanske aktier.

En tur over 23.000
Det japanske indeks har været en tur over 23.000, men korrektionen ramte også det japanske marked og sendte indekset ned i niveauet 22.000. Det japanske har fortsat givet et afkast på 17 pct. fra årsskiftet til dato.

Hold øje med Japan.

RSI har passeret 90, hvilket indikerer, at indekset har brug for en pause i den stigende tendens og en konsolidering i niveauet omkring 22.000. Momentum på månedsniveauet peger fortsat opad.
Strategi: Hold på japanske aktier.

OMX Stockholm 30 har været en tur i niveauet 1620 og dermed tester det lange glidende gennemsnit på ugebasis som en støttelinie efter der blev etableret ”Golden Cross” for 4 uger siden. Der er en faldende tendens i de tre indikations modeller på ugebasis, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen. Signalmodellerne er fortsat i køb på ugebasis. Bollingerkanalen har sin nedre kanallinie ved niveauet 1590.

Stockholm test støtteniveauet.

Nærmeste støtteniveau er ved 1620 og herefter i niveauet 1595-1605, men næste modstandsniveau er ved 1670-1680 og herefter i niveauet omkring 1740-1745. Momentum på månedsniveauet ligger i en faldende tendens, så man skal ikke tanke for meget op i de svenske aktier.
Strategi: Hold på de svenske aktier.

På kandidatbænken.

Scandic Hotels Group er inde i en faldende tendens, som er blevet etableret fra juni, hvor aktien lå i kurs 116 og i dag handles aktien i 102-106. Faldet har fået det glidende gennemsnit til at etablere et ”Death Cross” på ugebasis. Signalmodellerne Bollinger og Parabolic er gået i salg i midten af oktober. MACD, Momentum og RSI er alle faldende, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen og tage aktien med på kandidatbænken. Momentum er fortsat i en faldende tendens.

Tyskland skal holde støtteniveauet omkring de 12.800-13.000.

Frankfurt Dax 30 ramte niveauet 12976.37, men det betyder, at ”gappet” fra slutningen af september ikke er blevet lukket. I oktober konsoliderer indekset sig i niveauet 12.950-13.050 og det er vigtigt, at indekset ikke bryder helt ud af konsolideringen. De tre indikationsmodeller har alle etableret en topformation, hvilket indikerer, at man skal være afventende. Momentum er faldende på månedsniveauet og niveauet skulle gerne holde, for så bliver der etableret en dobbelt bund.
Strategi: Afvent udviklingen.

 

Sanistål halter efter konkurrenterne

Kursudviklingsmæssigt halter Sanistål efter konkurrenterne Brdr. A&O Johansen, som er steget 18,8 pct. i år og Solar, som er steget 7,7 pct. mod Sanistål´s -20,1 pct.

De seneste regnskabstal fra Sanistål er fra august, og det viste en vækst i omsætningen på 9 pct. fra 2,180 mio. kr. til 2.377 mio. kr. Bundlinien ramte et overskud på 33,2 mio. kr. mod 35 mio. kr.

Sanistål nedjusterede forventningerne til hele årsresultat i den forbindelse og forventer et driftsresultat på 85 mio. kr. mod  114 mio. kr. året før.

Nedjusteringen skyldes, at ekspansion på det tyske industri marked tager længere tid. De oplever en nedgang i vindmølleaktiviteterne i Nordtyskland og Danmark. Endvidere har der været vanskelige markedsvilkår for datterselskaberne Serman & Tipsmark.

Sanistål-forretningen er delt op i to divisioner: Byggeri- og industridivisionen.

Byggeridivision har oplevet en positiv udvikling, idet der er en øget efterspørgsel fra det danske vvs-marked og på stålområder har der ligeledes været en positiv udvikling. Byggeridivision er kommet af med sin ejendom i Litauen og det har givet en ekstraordinær indtægt på 3 mio. kr.

I industridivisionen er man ramt af udviklingen i Tyskland og restruktureringsomkostninger i Serman & Tipsmark. Stålmarkedet til industrien oplever en øget efterspørgsel, mens industrimarkedet er uændret i Østeuropa. Salget til vindmølleindustrien er faldet tilbage.

Fundamental-modellen indikerer en fair pris i kursniveauet 85-87 mod dagens kurs på 73-75 og det giver et potentiale på omkring 16 pct.

Spekulativt køb.

Teknisk har Sanistål-aktien været i en faldende tendens siden toppen i februar, hvor aktien blev handlet i 105. MACD er ved at etablere en bundformation på ugebasis, og den samme tendens ses i både RSI og Momentum på ugebasis. Momentum på månedsniveauet har ligeledes etableret en bundformation og stiger. Bryder kursen igennem 75, så er det korte glidende gennemsnit brudt nedefra, mens det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 85 som et modstandslinie.

Anbefaler køb til den spekulative investor.

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er Genmab, Parken og Bavarian Nordic.  

Genmab-aktien har tabt over 20 pct. på 5 uger. Dermed er signalmodellerne Bollingerkanalen og Parabolic i salg på ugebasis og de glidende gennemsnit er blevet brudt. Der er etableret et ”Death Cross” på ugebasis. Faldet har sendt RSI ned i 13, hvilket indikerer, at aktien er oversolgt og der er mulighed for en rebound i aktien i løbet af et par uger.

Hold øje med støtteniveauet.

Momentum på månedsniveauet er fortsat i en faldende tendens, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen. Aktien er taget med på kandidatbænken.

Parken-aktien har været i en faldende tendens siden topformation i august, hvor aktien blev handlet i niveauet omkring 95 mod dagens kurs på niveauet 71-73. Momentum har etablerede en dobbelt bund på ugebasis. MACD er ved at etablerer en bundformation på ugebasis og det samme er RSI.

Kursen skal over 85 før der sker en ændring af signalerne på nuværende tidspunkt.Det korte glidende gennemsnit ligge i niveauet 75 og det lange glidende gennemsnit ligge i niveauet. Der er behov for at aktien konsoliderer sig i niveauet så aktien tages med på kandidatbænken.

Ser interessant ud.

Bavarian Nordic-aktien arbejder fortsat på etableringen af en stabil bundformation i niveauet omkring 250-290. På dagsniveauet er signalmodellen Bollingerkanalen fortsat i salg og kursen skal over 260, før dette bliver ændret. Det lange glidende gennemsnit ligger også som en modstandslinie på dagsniveauet ved 260. MACD er ved at etablere en interessant bundformation på ugebasis og Momentum er igen stigende, og den samme positive tendens er påbegyndt i RSI.

Signalmodellerne er på ugebasis fortsat i salg og går først i køb ved brud af niveauet 290. Momentum på månedsniveauet er fortsat i en faldende tendens, så aktien tages med på kandidatbænken.   

 

Når olien 70 dollar i år?

Guldet bevæger sig vandret i niveauet 1270-1280, og det indikerer, at markedsdeltagerne ikke er rigtigt nervøse. Der er etableret en bundformation i Momentum på ugebasis, mens der fortsat er en faldende ??

EUR/USD er igen begyndt at stige og har nu ramt niveauet 1,18. Holder kursen sig oppe i niveauet 1,18, er den faldende tendens brudt. Næste modstandsniveau er ved 1,18, mens der er støtte i niveauet 1,17.

SEK/DKK har ramt niveauet 75 og nærmeste støtteniveau er ved 74-74,5 og er fra oktober/november, mens nærmeste modstandsniveau er ved niveauet 77,5.

Metalvaremarkedet er faldet tilbage og der er en negativ tendens i aluminium og tin, mens kobber, bly og zink bevæger sig vandret.

Landbrugsmarkedet har fortsat uensartet tendens. Der er en positiv tendens i sukker, kakao og havre, mens bomuld og hvede bevæger sig vandret. Majs og soja er i en faldende tendens.

Brent Spot blev afvist i modstandsniveauet 64 og nu handles olien i prisniveauet 61-62 dollar for en tønde olie. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet MACD fortsætter den stigende tendens. Der er en faldende tendens i RSI og Momentum på ugebasis. RSI er fortsat oppe i det overkøbte niveau. Nærmeste støtteniveau er ved 58, men næste modstandsniveau er ved 65-66 og herefter i niveauet 70.


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.