Hvad sker der i fremtiden?

Med valget af ny præsident i USA som ingen rigtig kender ved markedet ikke rigtigt, hvad der kommer til at ske i den kommende tid og det skaber usikkerhed. Udlandet er fortsat med at sælge danske aktier i denne uge.

FLSmidth har fået en mindre ordre fra Australien, hvilket indikerer, at det går den rigtige vej efter forrige uges ordre på en cementfabrik i Irak. Onsdag var der regnskab fra FLSmidth, som viste, at trods en presset branche så var der overskud FLS, mens EBIT-margin blev lidt presset.

Aktien er steget med 54 kr. på regnskabet og aktien handles nu i niveauet 280-285, som også var modstandsniveauet i august. Herefter er der modstand i niveauet 300 og i niveauet 325. Stigningen i aktiekursen har trukket de to signalmodeller op i køb på ugebasis. Der er en positiv tendens i alle tre indikationsmodeller på ugebasis.

Vestas opjusterede forventningerne for 2016, men markedsdeltagerne frygter for udviklingen i 2017 og sendte aktien ned tirsdag. Onsdagens valgresultat sendte aktien yderligere ned. Torsdag stabiliserede aktien sig i niveauet 435-445. Faldet har udløst et salgssignal i aktien, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen i aktien.

Ambu leverede igen et stærkt resultat og havde en pæn vækst i alle de tre regioner Europa, Nordamerika samt resten af verden, hvor der var en tocifret vækst. Teknisk er aktien faldet tilbage og har fundet støtte i niveauet 300-320. Tilbagefaldet har fået signalmodellerne til at gå i salg på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit er blevet testet som støttelinie og har i første omgang overlevede udviklingen. Falder aktien ned i 290-295 bør man samle op i aktien.

Onsdag bød på en række regnskaber med både op- og nedjusteringer. Der var opjustering fra Nets og Carlsberg, som begge steg på meddelelsen, mens Matas måtte nedjustere forventningerne grundet øget konkurrence fra Normal. Det fik aktien til at tabe over 10 pct. og kursen ramte støtteniveauet 110-114, som blev testet tilbage i juni/juli. Man skal holde øje med støtteniveauet omkring 110-112. Afvent udviklingen.

Lundbeck fortsætter den stigende tendens og der er nu to ”gaps”, et fra september i niveauet 237,90-269,50 og i niveauet 220,60-226,40. Stigningen efter regnskabet har givet et ny signal på dagsniveauet i Bollingerkanalen, mens der fortsat er salgssignal på uger basis. Den stigende tendens de sidste 5 dage har trukket op i de tre indikationsmodeller. Nærmeste modstandsniveau 260 og herefter i niveauet 280.

Den kommende uge byder på en række regnskaber. Mandag er det Jobindex. Tirsdag kommer DFDS, Gabriel Holding, IC Group, Torm og Topdanmark. Onsdag er det Alm. Brand, Jeudan samt Veloxis Pharma. Torsdag er det Rockwool, SP Group og Santa Fe Group. Fredag slutter af med H+H.

To danske selskaber som er eksponeret mod Storbritannien afleverer regnskab i den kommende uge DFDS og H+H. De to selskaber har oplevet hver deres kursudvikling. DFDS-aktien er i år steget med 22,4 pct., og det skal ses i lyset af den faldende tendens, der har været i aktien siden midten af september. Det lange glidende gennemsnit holder som en støttelinie i niveauet 320. Der er en positiv tendens i Momentum på ugebasis og RSI har etableret en bundformation. Brud af niveauet 328-332 vil give et interessant signal i aktien. Aktien er med på kandidatbænken.

H+H har været i en faldende tendens siden toppen i januar, og det har givet flere salgssignal i Bollingerkanalen og i Parabolic-modellen. De glidende gennemsnit er blevet brudt af den faldende tendens i aktiekursen, hvilket har sendt de tre indikationsmodeller til tælling. Nærmeste støtteniveau er ved 66, men et brud af niveauet 71-72 vil udløse et købssignal i signalmodellerne.

C20 på ugebasis.
C20 på ugebasis.

C20-indekset er fortsat den faldende tendens og har ramt nivauet 820. RSI er fortsat i en faldende tendens på ugebasis og har ramt niveauet 25, så der lægges op til en rebound. Momentum er ligeledes i en faldende tendens. Niveauet 820 var tilbage i januar 2015 en lille topformation og er det første støtteniveau i den faldende tendens. Herefter er der støtte i niveauet 775.

DK Portefølje
Sætter DSV, Pandora, Royal Unibrew og TDC på salgslisten.

dkport

Nordisk portefølje
Tager gevinsten i Swedish Match. Sætter Oriflame på salgslisten. Hæver stop-loss på Norsk Hydro.

nordport

 

Tid til sektor-rotation i USA

Dagens amerikanske nøgletal overraskede positivt med kun 254.000 nytilmeldte ledige mod forventede 260.000.  Det indikerer, at det går den rigtige vej for den amerikanske økonomi. Holder den tendens, kan der komme en renteforhøjelse i december.

Den kommende uge byder på regnskaber fra Wal-Mart, Home Depot, Cisco, TJX, Target og Southern Copper.  Sidstenævnte aktie er steget fra 27 til 33,72 på 5 dage, hvilket er det højeste niveau siden maj 2015.

Dow Jones på ugebasis.
Dow Jones på ugebasis.

Dow Jones Industrial Average har taget et hop op og handles nu i niveauet 18.500. Stigningen betyder, at Bollingerkanalen er gået i køb på ugebasis efter 9 uger i salg. De glidende gennemsnit  har krydset hinanden og der er etableret et ”Death Cross”. Stigningen i kursen har trukket op i Momentum på ugebasis og RSI er kommet op i niveauet 50. Indekset tester modstandsniveauet 18.500 og næste modstand er ved 19.000. Nærmeste støtteniveau er ved 18.000.

S&P 500
S&P 500

S&P 500 er ligeledes steget, men ikke nok til at Bollingerkanalen har ændret signal, men fortsat er i salg på ugebasis. De glidende gennemsnit ligger side om side. Nærmeste modstandsniveau er ved 2180 og herefter i niveauet 2200. Nærmeste støtteniveau er ved 2080-2100. Stigningen har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis.

Nadaq Comp.
Nadaq Comp.

Nasdaq Composite er blevet handlet op i niveauet 5200-5300.  Stigningen betyder, at det salgssignal fra slutningen af oktober fortsat intakt på ugebasis. Kursen skal over 5300 for at signalet bliver ændret. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 5125 som en støttelinie. Stigningen i den uge trækker op i de to indikationsmodeller på ugebasis.
Strategi: Afvent udviklingen.

Fortsat positivt for Japan
Det japanske marked holder fast i den stigende tendens og holder fast i den stigende tendens, og det trækker op i indikationsmodellerne på ugebasis. Signalmodellerne er fortsat i køb på ugebasis.

Nikkie
Nikkie

Det lange glidende gennemsnit er blevet testet som en støttelinie, men ikke brudt. Nærmeste modstandsniveau er ved 18.000 og herefter i niveauet 19.00, mens nærmeste støtteniveau er ved 16.400.
Strategi: Hold på i japanske aktier via investeringsforeninger.

S30
S30

OMX Stockholm 30 har været nede og er nu oppe igen efter valget i USA. Flere svenske virksomheder oplever en positiv udvikling, da markedsdeltagerne går fra medicinal-aktierne og over i industrien. Faldet i indekset har fået Bollingerkanalen til at etablere et salgssignal, mens Parabolic fortsat er i køb. Der er en positiv tendens i to af tre indikationsmodeller på ugebasis. MACD bevæger sig vandret, mens Momentum og RSI stiger. Det lange glidende gennemsnit har støtte i niveauet 1400. Der er en positiv tendens i Momentum på månedsniveauet, hvilket bekræfter den positive tendens i indekset. Nærmeste modstandsniveau er ved 1520 og herefter i niveauet 1580, mens nærmeste støtteniveau er ved 1380 og herefter i niveauet 1320-1340.
Strategi: Ændre til Hold på svenske aktier.

Lifco på ugebasis
Lifco på ugebasis

Lifco har fundet støtte i niveauet omkring 220. Det betyder, at de tre indikationsmodeller har etableret en bundformation på ugebasis. På dagsniveauet er der etableret et nyt købssignal på dagsniveauet. Kursen skal i 250 for at aktien går i køb på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 240 og herefter 250, mens nærmeste støtteniveau er ved 210-215. Anbefaler at køber ved brud af niveauet 240.

Frankfurt Dax 30 var nede og teste niveauet 10.200, men har rettet sig og handles nu i niveauet 10.600. Det nærmeste modstandsniveau er ved 10.800. Der er etableret en bundformation i Momentum og RSI på ugebasis, mens MACD er i en faldende tendens. Der er divergens mellem signalmodellerne på ugebasis, idet Bollinger er i salg og Parabolic er i køb. Nærmeste modstandsniveau er ved 11.000 og herefter i niveauet 11.500.
Strategi: Fortsat hold på tyske aktier.

 

Schouw med opjustering
Schouw var regnskabsaktuel i torsdags, der viste en omsætning på 4,3 mia. kr. mod 3,5 mia. kr. EBIT ramt niveauet 351 mio. kr. mod 269 mio. kr. året før. EBIT-marginen gik fra 7,5 pct. til 8,1 pct.

Schouw er et af de få konglomerater, som er tilbage på den danske børs. Schouw-forretningen dækker over de 4 selskaber BioMar, Fibertex Personale Care, Fibertex Nonwovens og Hydra-Grene samt det associerede Kramp. Endvidere har Schouw købt et ny forretningsområde GPV Industri.

BioMar er verdens tredjestørste producent af kvalitetsfoder til industrialiseret fiskeopdræt. Mængderne som blev omsat i de første 9 kvartaler viste en positiv udvikling drevet af Norge og Europa, mens Chile fortsat er ramt af de tidligere alge-problemer ved kysterne. Omsætningen steg og bundlinien sluttede også højere end i samme periode sidste år. BioMar arbejder på at finde fodertyper til producenter i Tyrkiet og Kina, så man kan hjælpe producenterne af fisk til at tænke i nye typer.

Fibertex Personal Care-forretningen er påvirket af store udsving i valuta og havde et mindre fald i  omsætningen. Selskabet sælger sine produkter til hygiejneindustrien og hovedmarkederne er Europa og Sydøstasien. Personal Care-forretningen har udvidet sin produktionslinie i Malaysia.

Fibertex Nonwovens, der producerer ikke vævede tekstiler, havde i årets første 9 måneder haft en flot vækst i omsætningen. Periodens resultat ramte samme niveau som sidste år 7,6 mio. kr. Der er fortsat resultatmæssige udfordringer i Sydafrika. Resultat er også præget af opkøbet i Tyrkiet, hvor man er i gang med at opgradere produktionslinien.

Hydra/Specma er en sammenlægning af Hydra-Grene og Specma. Selskabet er en specialiseret handels- og ingeniørvirksomhed med produkter og knowhow inden for hydrauliske komponenter. De primære aktiviteter er i Norden, Europa og Kina. Omsætningen blev fordoblet, mens bundlinien blev øget med 5 mio. kr. til 19,5 mio. kr.

GPV er Danmarks største EMS-virksomhed (Electronic Manufactoring Services). Virksomhedens kunder er overvejende større internationale virksomheder. Selskabet havde et lille fald i omsætning, mens resultat før skat blev 1 mio. kr. bedre.

Schouw opjusterer forventningerne i forbindelse med kvartalsregnskabet og forventer nu et resultat før skat på 1,5 mia. kr. mod 1,2 mia. kr. året før.

For hele 2016 forventer en EBIT på 760-850 mio. kr. mod realiserede 831 mio. kr. Det er BioMar og Fibertex Personal Care, som ledelsen forventer får svært ved at hænge med. Fundamental-modellen indikerer en fair pris i niveauet 450.

Schouw
Schouw

Teknisk har Schouw-aktien udfordret denne uges store udsving, hvilket betyder, at aktien har etableret et salgssignal i begge signalmodeller på ugebasis efter 1. kvartal i køb. Faldet i aktien onsdag fik indikationsmodeller på ugebasis til at falde tilbage. Det lange glidende gennemsnit blev testet som støtteniveau og har bestået prøven med støtte i niveauet 410. Aktien ligger i en stigende trendkanal, hvilket giver et positivt indikation. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation og stiger. Bryder aktien igennem 440, så anbefales det at købe aktien.

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er: D/S Norden, Össur og FLSmidth.

D/S Norden. BDI er i dag over 1000.
D/S Norden. BDI er i dag over 1000.

D/S Norden bevæger sig vandret i niveauet 90-105 og det har stået på i 6 måneder. Nærmeste støtteniveau er ved 88, mens nærmeste modstandsniveau er ved 98 og herefter i niveauet 105. Den vandrette bevægelse har fået RSI til at stige på ugebasis, mens Momentum er ved at etablere en bundformation på ugebasis og MACD er svagt sivende på ugebasis. Der er købssignal i Bollingerkanalen på ugebasis, mens Parabolic er i salg på ugebasis. Anbefaler køb af aktien ved brud af niveauet 96.

Össur
Össur

Össur har på ugebasis etableret bundformation i Momentum, MACD og RSI. RSI har ramt niveauet 60 på ugebasis. De glidende gennemsnit på ugebasis ligger side om side. Nærmeste modstandsniveau er ved 28 og nærmeste støtteniveau er ved 24. Signalmodellerne er alle i salg på ugebasis, men et brud over 26 vil ændre signalet i aktien. Momentum på månedsniveauet er ved at etablere en bundformation. Anbefaler at man sætter aktien på kandidatbænken.

FLS på ugebasis
FLS på ugebasis

FLSmidth-aktien har bevæget sig vandret i niveauet 250-260 og så faldt aktien ned i niveauet 240 og tog en rebound efter regnskabet.  Stigningen i aktiekursen har trukket de to signalmodeller op i køb på ugebasis. Der er en positiv tendens i alle tre indikationsmodeller på ugebasis. Det har blandt andet trukket RSI op over 60. Det korte glidende gennemsnit ligger over det lange glidende gennemsnit på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 300-305. Bryder kursen igennem 280, så anbefales det at købe aktien. Der er en positiv tendens i Momentum på månedsniveauet.

 

Guldet taber Momentum
Guldet har tabt Momentum og er faldet tilbage til støtteniveauet omkring 1260. Der er etableret en positiv tendens i MACD på ugebasis, hvilket indikerer, at prisen på guld skal op i løbet af 2-3 uger. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation, hvilket indikerer, at guldet skal op.

EUR/USD er tilbage i niveauet før valget omkring 1,09. Den meget turbolens, der har været i valutaen giver både køb og et salgssignal på ugebasis. Momentum er faldende på månedsbasis.

NOK/DKK er faldet tilbage til niveauet omkring 81,5-82. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis. Den norske krones udvikling er afhængig af olieprisen.

SEK/DKK har rettet sig i løbet af de seneste par dage. Der er etableret et købssignal på dagsniveauet. Ser man på aktiemarkedet, efterspørger udlandet svenske aktier, hvilket kan være med til at trække den svenske krone op.

Metalvaremarkedet stiger igen og alle har en positiv tendens. Det er første gang i år, at alle modeller er i en stigende trendes og der er etableret købssignal i de to signalmodeller. Kobber har taget en kraftig stigning på 800 point på få dage.

Landbrugsmarkedet har noget mere blandede signaler og Kakao og sukker er faldet tilbage, mens der er en positiv tendens i majs, kaffe og palmeolie.

Brent Spot har ramt niveauet 45-46 som et støtteniveau. Der er fortsat købssignal på ugebasis i Bollingerkanalet. Parabolic er også gået i salg på ugebasis.

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.