Hvad nu Europa?

Efter Storbritanniens farvel til EU vil det helt sikkert give nogle forandringer i de europæiske lande. Spørgsmålet er bare hvilke, og der kan gå lang tid, før der findes en løsning.

Mandag åbnede markedet igen med fald, men mod strømmen gik medicinalvirksomhederne Novo  Nordisk, Lundbeck samt ALK-Abello. Lundbeck holder fast i den stigende tendens. For holder den nuværende bund på 235, så er den højere end den foregående, som lå i niveauet 220, hvilket giver en positiv indikation i aktien. Momentum stiger på ugebasis, hvilket bekræfter styrken i aktien.

Det samme scenarie kan man se i ALK-Abellos aktiekurs, hvor den foregående bund var i niveauet 1050 i slutningen af april og holder det nuværende niveau på 1100, så holder den stigende tendens. Der er støtte i niveauet 1050 og herefter i niveauet 950.

De finansielle aktier har fået gevaldige øretæver i forbindelse med Storbritanniens farvel til EU, også de danske. Det giver mulighed for at samle op i nogle af de danske finanspapirer. Blandt dem der ser mest interessante ud er Jyske Bank, Sydbank, Topdanmark og Tryg.

Jyske Bank har fundet støtte i niveauet omkring 250-260. Der er etableret en positiv tendens i Momentum på månedsniveauet. Den samme positiv tendens ses i MACD og Momentum på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 270-275 og endvidere er der ”gap” i niveauet 262,6-263,3. Den spekulative investor samler op i aktien.

Topdanmark har ligeledes etableret en bundformation og der er ”gap” i niveauet 158-163. Momentum på ugebasis har etableret en bundformation på ugebasis, mens Momentum på månedsniveauet fortsat er i faldende tendens.

En af de gamle travere, som er blevet støvet af her i ugens løb er Matas, som er steget i ugen, der er gået. Teknisk er aktien nede i støtteniveauet omkring 113-115. De tre indikationsmodeller Momentum, MACD og RSI har etableret en bundformation på ugebasis, hvilket giver en positiv indikation af mulighederne i aktien. Første modstand er ved 120, herefter 125 og så 135. Aktien faldt tilbage.

En af de aktier, der faldt mest i forbindelse med Brexit-valget har været G4S. Kursen var under 15 kroner, og man er nu handlet op i niveauet 16,6. Kursen skal over 17,5, før den faldende tendens er brudt. Signalmodellerne er i salg på ugebasis, og her skal man over 19-19,5.

I denne uge har der været regnskab fra Flügger og Harboes Bryggeri. Flügger er presset på bundlinien pga indførelsen af et nyt edb-system samt øget konkurrence på det danske marked samt et fald i salget på det norske marked. Endvidere har toplinien stået stille, hvilket også bidrager til ringe vækst i bundlinien.

Flügger-aktien bevæger sig vandret i niveauet 340-370 og omsætningen er forholdvis lille. Signalmodellerne er i salg på ugebasis og kursen skal over 370, før der bliver etableret et nyt købssignal.

Harboes Bryggeri leverede et positivt resultat både i top og bund. Harboe er blevet ramt af nedskrivning af selskabets aktier i FC Vestsjælland, som gik konkurs tidligere på året.

Teknisk er aktien i en stigende trendkanal, og det har stået på siden november sidste år, hvor aktien blev handlet i 102-104, hvor de glidende gennemsnit 5 og 20 etablerede et ”Golden Cross” i slutningen af november. Der er en positiv tendens i Momentum, MACD og RSI på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 130 og herefter i niveauet 135-136.

Den kommende uge byder på regnskab fra Chr. Hansen, der har klaret det godt i forhold til det øvrige marked. Aktien bevæger sig vandret i niveauet 410-430 og holder fast i købssignalet på dagsniveauet i Bollingerkanalen, men signalmodellerne på ugebasis er i salg. Der er etableret bundformation i de tre indikationsmodeller på ugebasis, hvilket giver en positiv indikation i aktien. Modstandsniveauet 440 er blevet testet to gange tidligere og man skulle gerne se et brud af det nu.

C20 på ugebasis.
C20 på ugebasis.

C20-indekset er kommet tilbage efter de britiske valg og handles nu i niveauet 950-960.  Signalmodellerne er begge i salg op ugebasis og kursen skal over niveauet 1000, før der bliver etableret et nyt købssignal. De glidende gennemsnit ligger side om side i niveauet 950 og 960. Stigningen har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 1000, mens nærmeste støtteniveau er ved 900.

 

DK portefølje
TDC og NKT Holding har det fortsat svært og er under stop-loss. Jeg er på ferie de næste 3 uger og gør derfor ikke noget.

PortDK

Nordisk portefølje
Fastholder GN Store Nord og Trelleborg i porteføljen.

DKPort.

USA tilbage på banen

De amerikanske markeder har rettet sig i takt med, at de europæiske markeder har rettet sig. Torsdagens amerikanske nøgletal var noget blandede og antallet af nytilmeldt ledige blev en smule højere end markedsdeltagerne havde forventet, men til gengæld var indkøbschefernes indeks fra Chicago højere end forventet. Markedet havde ventet 51 og det blev på 56,8.

Den kommende uge byder på regnskab fra Pepsico, Walgreens Boots, Marvell Technology samt Price Smart. I denne uge var General Mills med regnskab og aktien steg med 5,6 pct. og nåede en ny all time high.

Dow Jones på ugebasis.
Dow Jones på ugebasis.

Dow Jones Industrial Average er kommet op over 17.800, hvilket har udløst et købssignal i Bollingerkanalen på ugebasis. Stigningen i kursen har trukket Momentum op så modellen på ugebasis. Indekset nærmer sig det første modstandsniveau ved 18.000. Et brud af modstandsniveauet vil give indikation af et stærkt marked.

S&P 500
S&P 500

S&P 500 nærmer sig modstandsniveauet 2100, men Bollingerkanalen viser fortsat salg på ugebasis. Kursen skal lukke ved 2100 eller over, når ugen slutter for at etablere et købssignal i signalmodellen Bollinger. Stigningen i indekset har trukket op i Momentum og RSI på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er ved 2050, mens nærmeste modstandsniveau er ved 2100 og herefter i niveauet 2150. Omsætningen er ligeledes steget.

Nasdaq Comp.
Nasdaq Comp.

Nasdaq Composite er steget de sidste 3 dage og stigningen betyder, at der er opstået et ”gap” nede i niveauet 4692,8. Signalmodellen Bollingerkanalen er i salg på ugebasis og kursen skal op over 4900, før der etableres et nyt købssignal. Stigningen har trukket op i Momentum på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 4950-5000 og herefter i niveauet 5100.  Det nærmeste støtteniveau er ved 4700 og herefter i niveauet 4600. Indekset har nu bevæget sig vandret i niveauet 4700-4900 og det har stået på siden.
Strategi: Køb på amerikanske aktier.

Japan retter sig

Det japanske marked har fulgt udviklingen på de internationale markeder og er steget de sidste par dage. Signalmodellerne Bollinger og Parabolic er begge fortsat i salg både på dags- og ugeniveauet. Der er en faldende tendens i MACD og RSI på ugebasis, mens Momentum har fundet en bund og er steget og har fundet en bund.

Nikkei
Nikkei

Momentum er ved at etablere en bundformation på månedsbasis, hvilket giver positive forventninger i fremtiden. Der er to gaps i grafen på dagsniveauet som over tid skal lukkes.
Strategi: Afvent udviklingen.

OMX S30 har rettet sig i ugen der er gået, men den overordnede tendens peger fortsat nedaf og indekset skal igennem 1360, før der bliver etableret et købssignal i signalmodellerne på både dags- og ugeniveauet. Der er en faldende tendens i MACD, selvom modellen har etableret en bundformation og forsøger at stige. Momentum har på ugebasis etableret en dobbeltbund på ugebasis. RSI har stigende bund på ugebasis og faldende top.

Stockholm på ugebasis
Stockholm på ugebasis

Modellen er i niveauet omkring 40. Nærmeste modstandsniveau er ved 1360 og herefter i niveauet 1420, mens nærmeste støtteniveau er ved 1280 og herefter i niveauet 1260.
Strategi: Hold øje med støtteniveauet.

Cloetta
Cloetta

Cloetta banker på ny all time high. Aktien er interessant, efter Mondelez har lagt et bud på den amerikanske slikproducent Hershey, som i første omgang har afvist bud, hvilket kan trække prisen op og det kan bedre sig som ringe i vandet og trækker vurderingen op på andre slikselskaber. Målkurs på Cloetta er 31-31,5.

Boliden
Boliden

Blandt de store aktier på det svenske markeder har flere et positivt Momentum. Boliden er på en 6. plads og nærmer sig en test af niveauet 170, som var en top tilbage i november. Bliver aktien afvist, er nærmeste støtteniveau ved 145 og herefter i niveauet 140. Falder aktien tilbage til dette niveau, bør man samle op i aktien.

Boliden
Boliden

Frankfurt, Dax 30 bevæger sig fortsat vandret og er ikke kommet med nogle nye signaler. Der er fortsat salg på dags- og ugebasis i signalmodellerne. De glidende gennemsnit på ugebasis ligger side om side i en faldende tendens.

DAX 30
DAX 30

Den samme faldende tendens ses i Momentum på månedsniveauet. Nærmeste modstandsniveau er ved 10200 og 10400, mens nærmeste støtteniveau er ved 9400 og herefter i niveauet 9200.
Strategi: Ændre til hold.

 

Jeudan en ”sikker” investering
Det danske ejendomsselskab Jeudan har ikke noget direkte at gøre med Brexit derfor kan aktien være interessant i disse usikre tider. Jeudan investerer i og drive velbeliggende erhvervs og boligejendomme primært i København. Det samlede areal udgør 910.000 kvt. M.

Lejeindtægterne er steget hvilket skyldes en forbedret udlejningssituation. Udover ejendomsportefølje så er der service forretningen som står for ejendomsrelaterede ydelser. I først kvartal var omsætningen lavere i 2016 end i 2015.

Jeudan´s rente udgifter er steget som følge af et øget investeringsprogram i 2015. Det seneste regnskab viser en negativ udvikling i værdireguleringerne som følge af en negativ udvikling i renten.

Selskabet forventer en omsætning på 1,2 mia. kr. i 2016 og et resultat før kurs- og værdireguleringer i niveau 550 – 590 mio. kr.

Jeudan med fortsat salgsignal
Jeudan med fortsat salgsignal

Teknisk har aktien bevæget sig vandret i niveauet 700 – 750 og det har stået på siden marts i år. Signalmodellerne Bollingerkanalen og Parabolic er begge i salg på ugebasis og de går først i køb ved brud af niveauet 740. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis hvilket giver en positiv indikation. Det lange glidende gennemsnit ligge som en modstandslinie i niveauet 730. Anbefaler at man afventer et købssignal i aktien.

 

Teknisk kommentar

Der er igen de små aktier, som giver et positivt afkast. Blandt dem som ser mest interessant ud er RTX, DLH samt Skako.

RTX næste modstand
RTX næste modstand

RTX banker igen på modstandsniveauet. Aktien fastholder købssignalet i de forskellige signalmodeller på ugebasis. De glidende gennemsnit etablerede ”Golden Cross” i begyndelsen af maj på ugebasis og holder dermed fast i den stigende tendens på ugebasis. RSI har ramt niveauet 90 på ugebasis, hvilket indikerer, at aktien har brug for en pause i den stigende tendens. Der er en positiv tendens i MACD og Momentum på ugebasis. Den samme positive tendens ses i Momentum og MACD på ugebasis. Den samme positive tendens ses i Momentum på månedsniveauet. Afvent.

Med købssignal og æget omsætning.
Med købssignal og æget omsætning.

DLH – tør man samle op i aktien? Den spekulative investor bør investere i aktien på det nuværende niveau. Omsætningen er steget efter DLH fonden har solgt deres aktier. De glidende gennemsnit er tæt på at etablere et ”Golden Cross”. Bollingerkanalen har etableret et købssignal på ugebasis. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Momentum er ligeledes stigende på månedsniveauet, hvilket bekræfter den positive tendens i aktien.

Vending på vej i MACD?
Vending på vej i MACD?

Skako har i den senest tid oplevet en øget omsætning i aktien i takt med at kursen er steget. Aktien er steget 45 pct. i år, men der er fortsat langt fra topniveauet 300-340 tilbage i 2006. Den seneste vandrette formation i niveauet 55-62 har fået Bollingerkanalen til at gå i salg på ugebasis, men Parabolic er i køb på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 51 som en støttelinie. Der er en positiv tendens i Momentum på månedsniveauet. Der er støtte i niveauet 54-55, mens nærmeste modstandsniveau er ved 68-70.  Den spekulativ investor køber.  

 

Olien holder niveauet

Guldet blev afvist i 1340 og handles nu i niveauet 1320. Trenden er fortsat stigende på ugebasis, hvilket indikerer, at guldet skal højere op og næste modstandsniveau er ved 1400. Der er etableret en bundformation i MACD, og der er ligeledes en positiv tendens i Momentum og RSI på ugebasis.

EUR/USD er gået fra 1,10 til 1,11, men der er endnu ikke nogle købssignaler efter stigningen. De tre indikationsmodeller er fortsat faldende på ugebasis, mens Momentum er stigende på månedsniveauet. Forventer at krydset vil svinge mellem 1,1 og 1,15 i nogen tid fremover.

NOK/DKK handles fortsat vandret i niveauet omkring 79-80. Udviklingen i den norske krone er stabil så længe udviklingen i olieprisen er rolig. Pludselige udsving i olieprisen vil påvirke den norske krone.

SEK/DKK har fundet støtte i niveauet 0,79-0,795. De sidste par dages stigning har trukket op i Momentum på ugebasis. Men der er fortsat ikke køb i nogle signalmodeller på dags- eller ugebasis.

Metalvaremarkedet har etableret en positiv tendens i flere industriråvarer. I sidste uge så var der en positiv tendens i tre råvarer (aluminium, nickel og zink) og i denne uge er det oppe på fire og nu er kobber kommet med.

Næste modstand ved linie 1 og 2.  Suedzucker.
Næste modstand ved linie 1 og 2. Suedzucker.

 

Landbrugsmarkedet har oplevet en opbremsning i den positive udvikling. Værst er det gået ud over majs og hvede, der begge har mistet godt 100 point, mens sukker og palmeolie holder fast i den positive tendens.

Brent Spot holder fortsat fast i niveauet omkring 48 dollar for en tønde Nordsø-olie. Det lange glidende gennemsnit ligger som en støttelinie i niveauet 43. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet RSI er faldende, og den samme tendens ses i MACD på ugebasis, mens Momentum har etableret en bundformation på ugebasis. Bollingerkanalen har sin nedre støttelinie ved niveauet XXX

 

 

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.