Great Expectations

BørsUdsigten: Længere mellem snapsene! Velkommen! Olielagre “flyder over”!

 

C20 indekset lukkede, onsdag, med en stigning på 0,6 pct. (5,74 point) i indeks 1.025,41.

De europæiske aktiemarkeder lukkede fra en stigning på 0,4 pct. og et fald på 0,6 pct. for de tre toneangivne europæiske aktieindeks (DAX30, FTSE100 og CAC40), som BørsUdsigten har valgt at følge.

Wall Street lukkede med fald på mellem 0,6 pct. og 1,1 pct. for vores 3 toneangivne indeks.

De asiatiske aktiemarkeder noteres uensartet nu til morgen, torsdag.

De toneangivne europæiske aktieindeks, ses åbne med fald på mellem 0,3 pct. og 0,7 pct. når vi lægger morgenens handler med indeksfutures til grund.

De amerikanske futures ses åbne med stigninger på mellem 0,0 pct. og 0,3 pct. såfremt Wall Street åbnede nu.

 

 

Strategi C20

BørsUdsigten’s (sekundære/mellemlange sigt) strategi for C20 er en købsstrategi.

BørsUdsigten har købt en position i 945 niveauet. Der hjemtages gevinst ved brud af 990 niveauet.

Strategi: Køb.

Timing af køb/salg på dagsniveauet, sker på baggrund af BørsUdsigten’s spekulative vurdering.

BørsUdsigten’s spekulative (tertiære) strategi er køb.

BørsUdsigten har genkøbt vores lange position ved bruddet af 992 niveauet. Der hjemtages gevinst trendfølgende ved brud af 1.015 niveauet (oppefra).

Strategi: Køb.

BørsUdsigten’s langsigtede strategi er køb. Gevinsthjemtagning ved brud af 959 niveauet. (200 dages glidende gennemsnit).

Strategi: Køb.

Strategierne bruges til timing, risikostyring, og balancering af risikoen / muligheden i din aktiebeholdning, eller sagt på en anden måde, hvor mange aktier skal jeg ligge med i relation til den aktuelle markedsrisiko/potentiale.

BørsUdsigten har fortsat ”all in” eksponering på de danske aktier.

Niveau for indeksvurdering: 1.025.

 

 

Dagens C20 Udsigt

BørsUdsigten vurderer, at de danske aktier ved C20 indekset, vil åbne lavere nu til morgen, torsdag. Så er det eller op til ECB og Mario Draghi!

I dag børsføres Sparekassen Sjælland.

For bankerne har det under og efter finanskrisen ellers med at blive afnoteret, så der er tale om lidt af en begivenhed. Sparekasse er nu nok så meget sagt, da der nu er tale om en ”sparebank”. Sparekassen Sjælland købte efter finanskrisen den kriseramte Faaborg Sparekasse, så Sparebanken har også et godt fodfæste på Fyen.

Mon ikke der vil blive taget godt imod det nye medlem af Børsen, med stigninger allerede fra den første dag.

BørsUdsigten hilser altid nye aktier velkommen.

 

 

Længere mellem snapsene!

BørsUdsigten må konstatere, at der er blevet længere mellem snapsene på Københavns Fondsbørs.

Det er blevet vanskeligere at finde ”billige” aktier med potentiale, efter en stigning i de danske aktier på næsten 40 pct. i år. Wall Street stort set uforandret år til dato.

Aktiemarkedet er godt nok blevet hjulpet af den glidende devaluering af Euroen på ca. 15 pct. overfor USD, som konsekvens af ECB’s lempelige pengepolitik (pengetrykning eller overarbejde til de små flittige elektroner).

Derfor tvinges man til udlandet for at finde interessante selskaber.

Godt Nok kan en stockpicker kan altid finde – eller argumentere for en billig aktie – i ethvert aktiemarked.

Udviklingen på chartet – giver dog ikke meget for den konstatering (;-D) – men alligevel giver det grund til lidt eftertænksomhed / skærpet opmærksomhed.

Det er makrofaktorer, der driver værket – herunder centralbankernes pengepolitik.

De mest interessante aktier for øjeblikket et udenlandske aktier med indtjening i USD, og helst med en god indtjening og cash flow.

BørsUdsigten’s favoritter for øjeblikket er Tankskibe – både crude og produkttank – og ejendomme.

Følgende rederier kan være interessante – men vær opmærksom på at skibsfart er cyklisk, og man skal kende sin besøgelsestid.

Aktier der p.t. nyder godt af de høje rater er DHT Holding, (VLCCere), Euronav (VLCC og Suezmax), Frontline (VLCC og Suezmax), Ship Finance (VLCCere, Suexmax; men også Bulk. Ship Finance finansierer også containerskibe for A.P. Møller – Mærsk), Nordic American Tanker (Suexmax) og produkttankrederier som Concordia Maritime, Torm og Scorpio Tankers (størst industriel gearing).

Endvidere giver de fleste af ovennævnte rederier et særdeles rundhåndet kvartalsmæssigt udbytte, nogle med op til 10 pct. af deres kursværdi. Ændring i fragtrater kan dog hurtigt ændre billedet.

Oliepriser og tankrater behøver ikke at have noget at gøre med hinanden.

BørsUdsigten har aktier i de fleste af ovennævnte selskaber, hvorfor der påhviler investorer en skærpet undersøgelsespligt inden investering.

 

 

Great Expectations

Der er store forventninger til dagens møde i ECB om en yderligere lempelse af den europæiske pengepolitik enten ved yderligere QE (obligationsopkøb) eller et yderligere mandat til køb af virksomhedsobligationer.

Markedet forventer pengepolitiske lempelser af den ene eller anden slags, og Mario Draghi har tidligere overrasket markedet og leveret mere end det forventede. Kan han gentage succesen.

En pengepolitisk lempelse vil betyde yderlige glidende devaluering af euroen / DKK, så længe Nationalbanken fastholder fastkurspolitikken overfor samme.

Den negative udvikling på aktiemarkedet indikerer, at de spekulative investorer, har taget toppen af aktierne inden udmeldingen fra ECB – og dermed indregnet en vis negativ reaktion.

 

 

Wall Street

Wall Street lukkede lavere i går, onsdag.

ADP tallet for antallet af beskæftigede i den privat sektor steg mere en forventet, hvilket giver en lille indikation om en positiv beskæftigelsesrapport fredag.

I dag, offentliggøres førstegangssøgende til arbejdsløshedsunderstøttelse. BørsUdsigten forventer fortsat at det vil ligge i vores interval mellem 260K og 300K, hvilket indikerer fortsat vækst i beskæftigelsen. Sidst uge landede vi på 260K.

Beige Book – USA’s økonomiske helbredstilstand fortalt af 12 Nationalbanker – viser fortsat moderat økonomisk vækst. Der er igen begyndt at komme stigninger i lønningerne, og forbrugsrelateret vækst. Det indikerer, at inflationen er ved at vågen op af sin dvale.

Modsat er det blevet vanskeligere for fremstillingsvirksomheder, at eksportere deres varer p.g.a. den stigende USD. Selvom nogle er uenige, vurderer BørsUdsigten, at en stigende rente vil medføre en styrket USD – det kan tale for en fastholdelse af renten.

BørsUdsigten vurderer, at FED med sit spin har formået, at vende markedet opfattelse omkring renteudviklingen. En rentestigning vil nu underbygge FED’s opfattelse af at opsvinget er holdbart. Det kan betyde, at Wall Street i stedet for at falde vil vise plusser når renten stiger. Modsat er det slut med ”Funny Money” eller trykning af ”green back” til stimulering af genopbygningen af aktiver.

De seneste offentliggjorte makrotal understøtter sandsynligheden for en rentestigning ved decembermødet, der finder sted den 15.-16. december.

Dow Jones lukkede onsdag med et fald på 0,9 pct. (158,67 point) i indeks 17.729,68.

S&P500 lukkede med et fald på 1,1 pct. (23,12 point) i 2.079,51.

Nasdaq Composite lukkede med et fald på 0,6 pct. (33,08 point) i 5.123,22.

 

 

S&P500 Teknisk Vurdering.

Ser BørsUdsigten på dagschartet for S&P500 (2.080), ligner vores candlelight et vendesignal. Det indikerer, at vi skal have en lidt længere konsolidering før en ny optur, og et spekulativt tertiært salgssignal.

Dette er en ændring fra gårsdagens chart, hvor udbruddet af basen udsendte et købesignal. Lige nu må vi forholde os til det nye signal på S&P500 chartet, og et købesignal efterfulgt af et salgssignal, kan ofte være et stærkt signal. Brud af 2.103 niveauet vil udsende et nyt købesignal.

Tertiært / spekulativt har BørsUdsigten genkøbt en position i 2.092 niveauet. Stop Loss lægges ved brud af den horisontale støttelinie i 2.080 niveauet – og det er NU der testes. Der åbnes en spekulativ shortposition ved brud af 2.075 niveauet.

Strategi: Køb.

Sekundært har BørsUdsigten genkøbt 2.064 niveauet. Der hjemtages gevinst ved brud af 2.075 niveauet. Der åbnes en short position ved brud af 2.064 niveauet.

Strategi: Køb.

Primært har BørsUdsigten genkøbt vores lange position ved brud af 2.064 niveauet. Der hjemtages gevinst / stop loss ved brud af 2.064 niveauet (200 dages glidende gennemsnit).

Strategi: Køb.

De korte momentumindikatorer ligger neutralt med pil ned.

Signalmodellerne ligger i rent køb.

03SPCH

S&P500: Dagschart

 

 

Renten

Renten på den amerikanske 10 årige statsobligation noteres 0,02 pct. højere i 2,19 pct. Den toårige rente steg med 0,02 pct. til 0,94 pct., og den 30 årige rente uforandret i 2,92 pct.

Udviklingen på renten hænger ikke sammen med et faldende aktiemarked.

Antallet af låneansøgninger til finansiering af boliger steg med 8,0 pct. hvilket er særdeles positivt for den økonomiske vækst. Refinansiering faldt med 6,0 pct. Samlet set blev det til et lille fald på 0,2 pct.

Den tyske 10 årige Bund noteres uforandret i 0,47 pct. Den 2 årige faldt med 0,01 pct. til minus 0,45 pct., og den 30 årige falder med 0,01 pct. til 1,34 pct.

 

 

Valuta

USD noteres kl. 07:00 i 7,044 (7,03) for 1 USD. EUR/USD noteres i 1,059 (1,061) for 1 USD. USD/JPY noteres i 123,4 (123,1). EUR/JPY noteres i 130,7 (130,6). EUR/DKK noteres til morgen i 7,460 (7,46).

 

 

USD/DKK Teknisk

Ser BørsUdsigten på dagschartet for valutakrydset USD/DKK (7,05), ligger vi fortsat i en stigende sekundær / tertiær optrend. Bundlinien ligger i 7,03 niveauet.

BørsUdsigten vurderer fortsat, at der er størst sandsynlighed for en yderligere optur til 7,10 niveauet.

BørsUdsigten noterer af der er udløst et ægte ”golden cross” ved bruddet af 6,75, hvilket indikerer at vi befinder os i en længere positiv trend.

Tertiært / spekulativt har BørsUdsigten genkøbt ved bruddet af 6,59 niveauet. Der hjemtages gevinst trendfølgende ved brud af den tertiære bundlinie i 7,03 niveauet, hvor der også åbnes en spekulativ shortposition (reverse).

Strategi: Køb.

Sekundært har BørsUdsigten købt en lang position i 6,64 niveauet. Der hjemtages gevinst trendfølgende ved brud af 7,03 niveauet.

Strategi: Køb.

De korte momentumindikatorer er trukket ned mod neutrale niveauer. Momentum ligner dog en positiv fortsættelsesformation.

Signalmodellerne ligger i køb, bortset fra et konsoliderende – indtil videre – salgssignal i MacD.

03USDDKK

USD/DKK: Dagschart

 

 

Guld

Guldprisen noteres til morgen i 1.053 (1.068) USD pr troy ounce (31.1035 g)

Ligegyldigt hvilke forventningssignaler vi får på chartet – er det udviklingen på chartet, der lægger strategien.

Udviklingen betyder at den forventede test af 1.080 niveauet aflyses.

Tertiært / spekulativt har BørsUdsigten solgt en position i 1.165 niveauet og en ny ved bouncen i 1.080 niveauet. Begge shortpositioner genkøbes / lukkes trendfølgende ved brud af modstandslinien i 1.070 niveauet (nedefra), hvor der også åbnes en lang position.

Strategi: Sælg.

Sekundært har BørsUdsigten solgt en position i 1.140 niveauet, og en mere ved bruddet af 1.070 niveauet. Der genkøbes / lukkes short ved brud af 1.070 niveauet, og der åbnes en reverse (modsatrettet position i.e. lang)

Strategi: Sælg.

 

 

Olie

Olieprisen noteres lavere til morgen, torsdag.

De amerikanske olielagre steg i sidste uge med 1,2 mio. tønder, og der fyldes fortsat op i ”lagrene”, der er ved at løbe over. Med 489,4 mio. tønder på lager er vi ved at nå ATH. Raffinaderierne kører tæt på fuld kapacitet. BørsUdsigten vurderer at et brud af 500 mio. tønder for alvor vil skabe problemer, og medføre at man skal begynde at bruge tankskibe til flydende lagre.

Omkring OPEC se gårsdagens kommentar.

WTI, er senest noteret i 40,58 (41,60) USD pr. tønde. UK Brent kvaliteten noteres i 43,31 (44,29) USD pr. tønde.

Ser BørsUdsigten på dagschartet har vi igen været nede og teste bundniveauet, i 42,5 niveauet, der dog afviste.

BørsUdsigten har spekulativt solgt / åbnet en shortposition ved bruddet af 45 niveauet. BørsUdsigten lukker positionen (tager gevinst) ved bruddet af 44 niveauet nedefra. Der genkøbes ved brud af 45 niveauet.

Strategi: Sælg

Sekundært har BørsUdsigten solgt vores lange position i 45 niveauet. Der genkøbes ved brud af 45 niveauet, og åbnes en shortposition ved brud af 42,5 niveauet.

Strategi: Sælg

 

 

Asien

De asiatiske aktiemarkeder noteres uensartet til morgen, torsdag.

Nikkei225 stiger med 0,0 pct. (2 point) i indeks 19.940. Hang Seng falder med 0,1 pct. (30 point) i indeks 22.450. Kina’s CSI300 indeks stiger med 0,7 pct. (26 point) i 3.748. Sydkoreas Kospi falder med 0,8 pct. (15 point) i indeks 1.994. Australien ASX200 falder med 0,6 pct. (31 point) i 5.228.

Alle noteringer en rigtig god time tid før luk, så der er IKKE tale om lukkenoteringer.

 

Teknisk Vurdering OMXC20

Ser BørsUdsigten på dagschartet for C20 (1.025), er der tale om en accelererende tertiær optrend.

Alt tyder på en test af den gamle top i 1.040 niveauet. I modsat fald risikerer vi en midlertidig topformation i form af en dobbelttop; men det er lige lovligt tidligt at spolere den gode julestemning (;-D).

Tertiært / spekulativt har BørsUdsigten genkøbt en lang position i 992 niveauet. Hjemtagning af gevinst lægges trendfølgende ved brud af 1.015 niveauet.

Strategi: Køb.

Sekundært har BørsUdsigten købt en position i 945 niveauet. Der hjemtages gevinst ved brud af 990 niveauet.

Strategi: Køb.

Primært har BørsUdsigten køb af danske aktier, og der tages gevinst ved brud af 959 niveauet. (200 dages glidende gennemsnit).

Strategi: Køb.

03C20CH

C20: Dagschart

De korte momentumindikatorer ligger i positive territorier, og understøtter stigningerne i C20.

Signalmodellerne ligger i rent køb.

Analyse & Graf: Vikingen

Allan Thestrup – BørsUdsigten
allan@borsudsigten.dk

Tlf. 2258 0126 mellem 12.00 og 13.00 – i dag, torsdag.

 

 

Vigtigt! (gentagelse igen – igen – igen – igen)

Få Styr på Markedsrisikoen?

BørsUdsigten er et risikostyringsværktøj, der registrerer markedets bevægelser, og kommer med vurderinger og strategier til eksponeringen i aktiemarkedet.

Markedsudviklingen udgør ca. 80 pct. af en akties værdi, og resten af individuelle faktorer.

Derfor er det vigtigt at forholde sig til markedsrisikoen, når man handler.

Det er her BørsUdsigten kommer ind i billedet!

Ovennævnte vurderinger og strategier benyttes til at vægte eksponeringen af ens aktiebeholdning i relation til trenden på aktiemarkedet.

Du kan også bruge BørsUdsigten’s strategier alene ved, at handle på købs- og salgssignaler, og vægte antallet af købte og solgte aktier efter ens egen investeringshorisont.

BørsUdsigten har valg en basisportefølje (primær), en mellemlang (sekundær) og en kort spekulativ indgang (tertiær). Dette for på en enkel måde at minimere risikoen, og kun have aktier / positioner, når investorerne ser positivt på markedet.

Med BørsUdsigten’s strategi undgår man at købe for sent og sælge for tidligt!

Det er naturligvis op til den enkelte investor at vægte ovennævnte til ens risikoprofil.

Når BørsUdsigten skriver, at der skal åbnes en short er det et tilvalg, hvor man hos mange internetmæglere kan ”låne” aktier og spekulere i kursfald – eller man kan benytte ETF (Exchange Tradede Funds) – ofte gearede – til at afdække risiko og spekulere i kursfald. Vær opmærksom på skatteforhold.

BørsUdsigten tager ikke hensyn til eller forholder os til skatteforhold i vores vurderinger! Det er op til læserne selv.

Short (Baisse) bruges for at optimere kursudsvingene i porteføljen. På grund af risikoen ved shortpositioner bruges de mest i den spekulative del af porteføljen.


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Allan Thestrup

Skrevet af Allan Thestrup

Allan leverer en analyse hver morgen, med fokus på markedernes udvikling og signaler.