Flere af de store danske aktier har oplevet et største aktieudsalg fra udlandet i denne uge, hvilket har været med til at presse det danske marked yderligere. Denne uge har budt på mange regnskaber og flere har vist flotte takter, men er blevet straffet.
Lundbeck opjusterer, og vi forventer, at aktien stiger over 7 pct. Selskabets produkter oplever en positiv tendens med øget efterspørgsel, hvilket er med til at trække indtjeningen i vejret. Teknisk har aktien fundet støtteniveauet ved 215 og den positive kursreaktion har trukket op i RSI på ugebasis. Momentum har etableret en stigende tendens med højere bund og toppe. Bollingerkanalen er fortsat i salg på ugebasis. Gappet i aktien fra september er fortsat åbent. Brud af modstandsniveauet 240 vil give et købssignal i aktien.
TDC bekræfter, at de udbetaler 1 kr. i udbytte og opjusterer forventningerne til årsregnskabet. Det skal ses i lyset af et fortsat presset telefonmarked i Danmark, som går ud over alle aktører i markedet. Teknisk faldt aktien ned til støtteniveauet 36, hvor det lange glidende gennemsnit på ugebasis ligger som en støttelinie. Signalmodellerne er fortsat i køb på ugebasis. De tre indikationsmodeller er i en faldende tendens, mens Momentum er ved at etablere en bundformation. Holder støtteniveauet omkring 36, så bør man samle op i aktien.
Coloplast leverer et årsregnskab, der viste vækst i både top og bund, men øgede hensættelser til retssager i USA sendte aktiekursen tilbage. Teknisk har Coloplast været i en faldende tendens siden midten af august, hvor aktien blevet handlet i 530 og nu handles den i 440 og dermed er aktien nede i støtteniveauet, som tilbage i februar, marts og april var et støtteniveau. Anbefaler at man afventer udviklingen i aktien.
Omvendt har en række selskaber trukket markedet ned i ugen, der er gået, blandt andet A. P. Møller-Mærsk, ISS og Sydbank.
Faldet i ISS betyder, at der er ændret signal i aktien fra køb til salg 2på ugebasis. De glidende gennemsnit er også blevet brudt af den faldende tendens. Nærmeste støtteniveau er ved 234-238. RSI har ramt niveauet 21 på ugebasis.
Trods et par flotte regnskaber tirsdag fra DSV og Pandora så faldt aktierne tilbage, da udenlandske markedsdeltagere brugte de flotte regnskaber på at frasælge aktierne.
Pandora har med tilbagefaldet fået lukket ”gappet” i niveauet 823-850. Trods tilbagefaldet så er der fortsat en positiv tendens i de tre indikationsmodeller. Nærmeste modstandsniveau er ved 900-920 og et brud af det niveau vil sende aktien op i 1000. Anbefaler at man afventer udviklingen i aktien.
Den kommende uge byder regnskaber fra DONG Energy, Københavns Lufthavne samt Vestas tirsdag. Onsdag er det Bavarian Nordic, Brdr. Hartmann, Carlsberg, D/S Norden, FLSmidth, Nets, SimCorp, Spk. Sjælland-Fyn samt Zealand Pharma. Torsdag er det ALK Abelló, Højgaard, Monberg & Thorsen samt Schouw. Fredag slutter af med NKT Holding.
NKT Holding bliver interessant at følge med i opsplitningen af selskabet i to forretninger: en kabelforretning og en rengøringsudstyr. Aktien er steget med 24,4 pct. og tester modstandsniveauet 460, som blev testet i april i 2015. Nærmeste støtteniveau er ved 430.
C20-indekset fortsætter den faldende tendens og har nu tabt 17,6 pct. i år. Indekset er brudt igennem støtteniveauet ved 840 og er nu på vej ned i niveauet 820, mens nærmeste modstandsniveau er ved 920. Signalmodellen Bollinger er i salg og går først i køb ved brud af niveauet 930. Der er en faldende tendens i RSI og Momentum på ugebasis. RSI har ramt 23 på ugebasis, hvilket er det laveste niveau siden 2011. Der er ikke mange interessante formationer i de danske aktier, så afvent køb.
DK Portefølje
Hæver stop-loss på NKT Holding. Pandora og Solar er på salgslisten.
Nordisk portefølje
Betsson er på salgslisten sammen med Wihlborg.
Det amerikanske marked er svækket
Det amerikanske marked ryster i bukserne over udviklingen i præsidentvalget. Dagens amerikanske nøgletal var noget af en blandet pose bolsjer. Antallet af nytilmeldte ledige var 265.000, mens der var ventet 256.000. Til gengæld viste produktiviteten en stigning på 3,1 pct. mod formodet 2,1 pct.
Den kommende uge byder på regnskab fra Disney, CVS Health, Nvidia, Marriott International samt Sysco.
Dow Jones Industrial Average fortsætter den faldende tendens og handles nu under 18.000 for første gang siden juli. Den faldende tendens i indekset trækker ned i Momentum og RSI på ugebasis. RSI er under 35 på ugebasis. Den faldende tendens i Momentum er aftagende på ugebasis. De glidende gennemsnit har etableret et ”Death Cross” på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er ved 17.800-17.900 og herefter i niveauet 17.500-17.600.
S&P 500 har taget et dyk under 2100 og nærmeste støtteniveau er ved 2040, som blev testet tilbage i juli, mens nærmeste modstandsniveau er ved 2180. De glidende gennemsnit er blevet brudt af den faldende tendens i indekset og de glidende gennemsnit har et ”Death Cross” på ugebasis. Salgssignalet har stået på i 9 uger. RSI er kommet under 30 på ugebasis. Momentums faldende tendens er aftagende, men der er endnu ikke etableret en fast bund.
Nasdaq Composite er brudt igennem niveauet 5100, og det betyder, at det lange glidende gennemsnit er brudt igennem det lange glidende gennemsnit på ugebasis. Signalmodellen er gået i salg på ugebasis for en uge siden. Den faldende tendens i indekset har sendt indikationsmodellerne ned på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 5250 og herefter ved 5300, mens nærmeste støtteniveau er ved 4950, som også blev testet tilbage i april og juni i år.
Strategi: Afvent udviklingen.
Signalet holder i Japan
Købssignalet i det japanske indeks holder fortsat, og der er en positiv tendens i indekset. Nærmeste modstandsniveau er ved 17.500 og herefter i niveauet 19.000, mens nærmeste støtteniveau er ved 16.800 og herefter i niveauet 16.400. Der er fortsat en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Momentum har etableret en topformation på månedsniveauet, så det indikerer, at man i løbet af de kommende par måneder skal passe på.
På dagsniveauet er der dog etableret et salgssignal i Bollingerkanalen grundet de sidste par dages tilbagefalde i indekset. Det betyder, at jeg ændrer fra køb til hold.
Strategi: Hold på japanske aktier via investeringsforeninger
OMX Stockholm 30 er som de øvrige markeder faldet tilbage til niveauet 1420 og næste støtteniveau er ved 1380, mens nærmeste modstandsniveau er ved 1460.
Tilbagefaldet i indekset har trukket ned i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Signalmodellerne er fortsat i køb på ugebasis og både Parabolic og Bollingerkanalen har deres støttelinie i niveauet 1350 og i niveauet 1400. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1400. Momentum på månedsniveauet har etableret en topformation, hvilket indikerer, at man skal passe på udviklingen i den kommende tid, hvis der ikke kommer en rebound.
Strategi: Ændre til Hold på svenske aktier.
SCA konsoliderer sig i niveauet 250-255 og det har nu stået på siden juli. Der var et enkelt udbud i august, da selskabet meddelte, at man vil splitte selskabet i to enheder: hygiejneprodukter og en skovdel. Der er dog ikke kommet flere oplysninger fra selskabet, hvilket har fået aktien til at falde tilbage på ugebasis. Der er divergens mellem de to signalmodeller, idet Bollingerkanaler er i køb og Parabolic er i salg. Der er en faldende tendens i indikationsmodellerne og RSI er under 40 på ugebasis, så der er lagt op til en rebound-mulighed i den kommende tid. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation, og det bekræfter, at der kan komme en positiv tendens i løbet af 1-3 måneder. Aktien tages med på kandidatbænken.
Frankfurt Dax 30 har tabt 500 point på bare 4 dage og faldet har sendt RSI ned i 40, og der er skiftet signal i Bollingerkanalen på ugebasis, mens Parabolic fortsat er i køb. Det lange glidende gennemsnit bliver testet som en støttelinie på ugebasis. Der er en faldende tendens, der trækker ned i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Momentum på månedsniveauet er faldet tilbage, men der er fortsat en stigende tendens i modellen. Nærmeste støtteniveau 9.900 og herefter i niveauet 9.600.
Strategi: Fortsat hold på tyske aktier.
ALK-Abelló: finder de en partner?
Det seneste kvartalsregnskab fra ALK-Abello, som er fra august viste en stigning på 406 mio. kr. i omsætningen fra 1,215 mio. kr. til 1.621 mio. kr. EBIT endte på 355 mio. kr. mod 64 mio. kr.
Den største vækst var på de europæiske markeder, da deres franske konkurrent måtte stoppe produktionen, da de havde problemer med at sammensætte deres produkter rigtigt. Problemerne hos den franske konkurrent Stallergenes betød, at ALK-Abello måtte ansætte 130 medarbejdere for at kunne klare den øgede efterspørgsel. I Europa har ALK også haft et positivt salg i Tyskland.
I Nordamerika viser salget fortsat to-cifrede vækstrater og man står overfor at skulle lancere Ragwitek, så derfor er Mercks fravalg også ekstra kedeligt.
På det internationale marked har der været vækst i Tyrkiet og Australien, mens man i Kina er ramt af tidligere tiders lageropbygning, hvilket har påvirket salget i seneste kvartal.
Med de mange lanceringer af nye produkter i flere verdensdele i den kommende tid ser selskabet interessant ud og fundamental-modellen indikerer da også en fair pris i niveauet 1300 med det kommende vækstscenarie.
Teknisk bevæger aktien sig vandret i niveauet 900-950. Bølgebevægelsen får Bollingerkanalen på dagsniveauet til at skifte mellem købs- og salgssignalerne. På ugebasis gik signalmodellerne i salg, da ALK-Abello meddelte, at Merck ikke længere var deres samarbejdpartner i USA. Det store fald i aktien fik indikationsmodellerne til at falde tilbage, men de seneste ugers vandrette formation har fået MACD, Momentum og RSI til at stige igen. Momentum på månedsniveauet har ligeledes etableret en bundformation, hvilket indikerer, at aktien kan blive spændende i den kommende tid.
Bryder kursen igennem 950, så anbefales det at købe aktien til porteføljen.
Teknisk kommentar til 3 aktier
De 3 aktier er: G4S, Ambu og Harboes Bryggeri.
G4S opjusterede forventningerne til omsætningen onsdag, hvilket fik aktien til at stige med over 8 pct., om onsdagen og torsdag fortsatte selskabet den stigende tendens med over 5 pct. Dermed er den faldende tendens i aktien blevet brudt og nærmeste modstandsniveau er ved 22. Endvidere er der et ”gap” i niveauet 20,99-21,29, som nu er blevet lukket. Nærmeste modstandsniveau er ved 22. Herefter er der modstand i niveauet 23,5. Nærmeste støtteniveau er ved 18,5. Der er en stigende tendens i RSI og Momentum på ugebasis. MACD er ved at etablere en bundformation. Anbefaler køb på niveauet.
Ambu har tabt 60 kr. på 7 dage, og det har udløst det første salgssignal i aktien siden januar i år. Dengang var aktien i kurs 200 og i dag handles aktien i 320. Trods de seneste par dages fald så har aktien givet et afkast 52,6 pct. i år. Faldet i aktiekursen i Ambu betyder, at de tre indikationsmodeller alle er faldet tilbage. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 310 som en støttelinie. Niveauet 320 var tilbage i september et støtteniveau i den stigende trend. De to indikationsmodeller er begge faldet tilbage og RSI har ramt niveauet 60 på ugebasis. Anbefaler at man ikke investerer i aktien på det nuværende niveau.
Harboes Bryggeri har etableret et nyt købssignal på dagsniveauet og tester nu modstandsniveauet 150, som også blev testet tilbage i august. På ugebasis er der divergens mellem de to signalmodeller på ugebasis. Bollingerkanalen er i køb og den nedre støttelinie er ved 135. Det lange glidende gennemsnit på ugebasis ligger i niveauet 136. De sidste to ugers positive tendens har givet en positiv tendens i Momentum og MACD på ugebasis. RSI har løftet sig fra 15 til 45. Der er ligeledes en positiv tendens i Momentum på månedsbasis, hvilket indikerer, at der er yderligere potentiale i aktien. Anbefaler køb på niveauet. Bemærk jeg ejer selv aktier i selskabet.
Guldet finder støtte
Guldet har fundet en bund i niveauet 1250-1260 og er nu handlet op i niveauet 1300. Stigningen har trukket op i MACD på ugebasis. RSI er kommet over 45 og der ligeledes en positiv tendens i Momentum på ugebasis og månedsbasis. Trods stigningen så er signalmodellerne fortsat i salg på ugebasis og kursen skal over 1350, før der bliver etableret et købssignal i modellerne.
EUR/USD har taget et hop op i niveauet 1,11. Nærmeste modstandsniveau er ved 1,12-1,125. MACD har etableret en bundformation og stiger svagt.
NOK/DKK er faldet tilbage i takt med, at olieprisen er faldet tilbage. Den norske krone handles i niveauet 81,5-82. Der er støtte i niveauet 81,5. Nærmeste støtteniveau er ved 80,5 og nærmeste modstandsniveau er ved 83-83,5.
SEK/DKK fortsætter den faldende tendens og har nu ramt niveauet 75. RSI har ramt niveauet 5 på ugebasis, så der er lagt op til en rebound i den kommende tid.
Metalvaremarkedet har genvundet Momentum i flere metaller. Aluminium, kobber, tin og zink stiger alle igen efter en uge med en opbremsning. Bly og nikkel fortsætter konsolideringen.
Landbrugsmarkedet er fortsat uensartet. Sukker har taget et mindre dyk og har etableret en svagt sivende tendens. Den samme faldende tendens ses i kakao. Der er en vandret formation i hvede og bomuld, mens der er en stigende tendens i kaffe, majs og palmeolie.
Brent Spot er faldet tilbage og der er etableret et salgssignal i Bollingerkanalen på ugebasis efter niveauet 46,5 er blevet brudt. De glidende gennemsnit er blevet brudt på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er ved 46 og herefter i niveauet 43,5.