Stærk udvikling i Europa

Mandagens europæiske nøgletal viste en positiv udvikling. Den økonomiske tillid var stigende og det samme industri -og servicetillid.  Torsdag hæver den engelske nationalbank renten for første gang i mange år, og det bliver interessant at se, hvornår andre følger trop.

Santa Fe Group har endnu ikke fået købt et amerikansk flyttefirma, som ellers har været det største ønske de sidste mange måneder. Det betyder ligeledes, at aktiekursen i Santa Fe Group er faldet yderligere tilbage og er nu kun 4,5 kr. fra bund tilbage fra august/september 2015, hvor aktien testede 46.

Mandag var Tivoli med regnskab og det bærer præge af øget konkurrence på online platformen og indenfor food & beverage, mens der har været vækst i sponsorsalg og i kulturen. Samlet ender Tivoli med et lavere overskud end året før. Teknisk er aktien faldet tilbage og har fundet et støtteniveau omkring 540-550. Aktien falder ofte tilbage i løbet af 2. halvdel af året, så udviklingen er meget naturlig og op til Tivoli igen åbner i foråret så stiger aktiekursen.

Tirsdag var der regnskab fra Sydbank, Skako og TDC. TDC leverer et regnskab, der var lidt bedre en markedet havde forventet, men ikke nok til at trække op i aktiekursen. Aktien bevæger sig vandret i niveauet 36-40, og det har stået på siden efteråret 2016.

Skako-aktiekursen har siden bevæget sig vandret i niveauet 75-95 siden årsskiftet 2016/2017. Svingene har fået Bollingerkanalen til at bevæge sig mellem køb og salg, men den langsigtede trend  ser ikke interessant ud. Men indikationsmodellerne har alle etableret en bundformation, så er man til Small Cap eller mangler Small Cap i sin portefølje, så hold øje med ??

Novo Nordisk leverer onsdag et regnskab, der skuffede i toppen, men leverede på bunden. Det betød, at aktien startede med at falde over 2 pct., men i løbet af dagen sluttede aktien i et lille plus. Det betyder, at aktien fastholder den stigende tendens. Anbefaler at man samler op i aktien på niveauet.

I denne uge er det første interessante regnskab fra Pandora om tirsdagen. Onsdag er det A. P. Møller-Mærsk, Bavarian Nordic, Genmab; ISS, Lundbeck, Matas, Scandinavian Tobacco samt Zealand Pharma. Torsdag er det Ambu, D/S Norden, FLSmidth, Højgaard, Monberg&Thorsen, Nets, Sparekasse Sjælland-Fyn samt Vestas. Fredag er det ALK-Abelló.

ISS har vundet et par interessant ordrer i den seneste tid, hvilket har fået aktiekursen til at stige op til niveauet 275. De glidende gennemsnit etablerer et ”Golden Cross” på ugebasis i løbet af en til to uger, hvis tendens fortsætter.

Den positive tendens i kursudviklingen trækker op i de tre indiktionsmodeller på ugebasis. Stigningen i kursen har ligeledes givet et købssignal i Bollingerkanalen for 4 uger siden. Afvent regnskabet i den kommende uge.

D/S Norden-aktien har stået stille de sidste to måneder i niveauet 130-140. Den overordnede tendens er dog fortsat positivt. Bollingerkanalen bånd er blevet indsnævret de sidste par uger og falder kursen under 130, så ændrer modellen signal fra køb til salg.

 

Vækst i C20

C20-indekset fortsætter den stigende tendens og har ramt niveauet 1050. Den positive tendens i indekset trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt niveauet 75 på ugebasis. MACD er i 15. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1040 som en støttelinie. Der er en positiv tendens i Momentum på månedsniveauet.

Signalmodellerne er i køb på ugebasis. Bollingerkanalen og Parabolics nedre støttelinie er i niveauet 1010 og brydes det, ændrer signalmodellen på ugebasis. Afvent udviklingen i de danske aktier.

 

DK Portefølje
Fastholder porteføljen.

 

Nordisk portefølje
Betsson er solgt. Ericsson og KABE Husvagnar er sat på salgslisten 

 

Stærk regnskabssæson i USA

Torsdagens amerikanske nøgletal var overordnet positive. Produktiviteten steg 3 pct. mod forventede 2,6 pct. Antallet af nytilmeldte ledige overraskede positivt, idet antallet var på 229.000 mod forventede 236.000.

Denne uges regnskabssæson byder på regnskab fra Berkshire Hathaway, Walt Disney, Nvidia, The Priceline Group, CVS Health Cor. samt Twenty-First Century.

Dow Jones Industrial Average holder fast i den stigende tendens. Indekset har dog konsolideret sig i niveauet 23.400 de sidste dage af oktober. Konsolideringen betyder, at RSI og Momentum har etableret topformation på ugebasis, men at tendensen fortsat er positiv i modellerne. RSI i niveauet 80-85. Det lange glidende gennemsnit er i niveauet 22.000 og ligger der som en støttelinie. Det korte glidende gennemsnit er i niveauet 23.000.  Bollingerkanalen er i køb og har været det siden maj i år.

Positiv udvikling i MACD.

Næste modstandsniveau er ved 24.000 og nærmeste støtteniveau er ved 23.000. Der er et ”gap” i grafen i niveauet 23002, 20-23172,93 og herefter i niveauet 23167,24-23201,78.

S&P 500 på ugebasis.

S&P 500 holder ligeledes fast i den positive tendens i indekset. Der er divergens mellem indikationsmodellerne på ugebasis, idet Momentum falder og RSI stiger. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 2560. Nærmeste modstandsniveau er ved 2600, mens nærmeste støtteniveau er ved 2550. Omsætningen i indekset er fortsat gode, hvilket underbygger trenden.

Nasdaq i positive trendskanal.

Nasdaq Composite holder ligeledes fast i den positive tendens, og indekset har ramt niveauet 6750. Nærmeste støtteniveau er ved 6650. Der er gap i niveauet 6582,76-6625,78. Det lange glidende gennemsnit er ved niveauet 6400 og det korte glidende gennemsnit er i niveauet 6600. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis.

Strategi: Hold på amerikanske aktier.

Stærk udvikling i Nikkei

RSI for Nikkei er tæt på at ramme niveauet 90, hvilket indikerer, at indekset er overkøbt. Signalmodellerne er i køb på ugebasis og har været det siden slutningen af september. Der er en positiv tendens i indekset, men hastigheden har været meget voldsom.

Stærk udvikling i Japan.

Momentum på månedsniveauet er ligeledes i en positiv tendens, så man bør holde fast i sine japanske investeringer.
Strategi: Hold på japanske aktier.

S30 igennem modstandsniveauet.

OMX Stockholm 30 er brudt igennem modstandsniveauet, og det svenske indeks er nu handlet op i niveauet 1670-1680. Nærmeste modstandsniveau er ved 1750, mens nærmeste støtteniveau er ved 1640 og herefter i niveauet 1620. RSI har ramt niveauet 90, hvilket indikerer, at indekset har brug for en pause i den stigende tendens. De glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross” på ugebasis. Signalmodellerne er i køb på ugebasis, og det har de været siden slutningen af september.
Strategi: Hold på de svenske aktier.

Biogaia konsoliderer sig i niveauet 295-315. Aktien har dog haft store udsving, hvilket efterlader aktien med et store ”gap” i niveauet 290,5-301,5. Det korte glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra, mens det lange glidende gennemsnit ligge i niveauet 318 som et modstandsniveau.
Signalmodellerne er fortsat i salg på ugebasis, men et brud af niveauet 313 vil ændre signalet i Bollingerkanalen på ugebasis, mens Parabolic-modellen går i køb ved brud af niveauet 320. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis.

På kandidatbænken.

Momentum på månedsniveauet er ved at etablere en bundformation, så aktien tages med på kandidatbænken og med et brud af niveauet 315 så anbefales der køb af aktien.

Frankfurt Dax 30 fortsætter den stigende tendens og har ramt niveauet 13.400, Stigningen har trukket RSI op i niveauet 98, så der er lagt op til en konsolidering i niveauet omkring 13.500. Næste uge er en stor regnskabsuge i det tyske, hvilket kan påvirke indekset.

Tid til pause i Dax.

Momentum på månedsniveauet har etableret en topformation og er faldende, hvilket indikerer, at Tyskland i løbet af 3-5 måneder etablerer en topformation.
Strategi: Afvent udviklingen.

 

Coloplast skal købe op

Regnskabet fra Coloplast viste en fremgang i omsætningen på 6 pct. fra 14.6 mia. kr. til 15,5 mia. kr. Årets resultat efter skat blev på 3,797 mio. kr. mod 3,143 mio. kr. Overskudsgraden ramte 36 mod 31 året før.

Coloplast har fire forretningsområder: Stomi, Kontinens, Urologi, samt Hud- og Sårpleje.

Stomi kunne fremvise en omsætning på 7 pct. Der har været en positiv vækst i Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien samt Kina. I USA har væksten været ramt af lagerreduktioner hos flere større distributører i første kvartal, og man har også oplevet et lavere momentum i Holland. Coloplasts markedsandel er i dag på mellem 25-30 pct.

På kontinensmarkedet havde Coloplast en vækst på 7 pct. Omsætningen gik fra 5,1 mia. til 5,5 mia. kr. Flere markeder har udviklet sig positivt, også i Fjernøsten som Japan, Sydkorea og Australien. Derudover har der været vækst i Argentina og Rusland. Holland har også skuffet på kontinensområdet og man har mistet momentum. Coloplast har en markedsandel på godt 40 pct.

På urologimarkedet har Coloplast oplevet en stærk vækst på 10 pct.. Væksten er blandt andet i salget af kirurgiske engangsprodukter, og det er ikke kun Europa, som har trukket læsset, men også Saudi Arabien har været et god vækst case. I fjerde kvartal blev USA ramt af orkanen Harvey og specielt Florida-området, hvor urologiforretningen er stor. Det har påvirket salget på det amerikanske marked i negativ retning.

Sidste forretningsenhed er hud- og sårpleje, hvor selskabet oplevede en beskeden vækst på 4 pct. Der har været en gunstig vækst i Tyskland, som trækker plasteret, men også det kinesiske marked har vist vækst. I det øvrige Europa har sundhedsreformer påvirket salget. Det er blandt andet i Frankrig og Grækenland.

For regnskabet 2017/18 har man indregnet 200 mio. kr. i negative effekter for henholdsvis et patentudløb på SpeediCath og en sundhedsreform i Grækenland.

Fundamental-modellen indikerer en fair værdi på aktien i niveauet 560-580 og med dagens kurs på omkring 478-480.

Coloplast har ændret signal.

Teknisk har aktien taget et kraftigt dyk ned til niveauet 480-490. Det glidende gennemsnit er blevet brudt og indikationsmodellerne er faldet tilbage på ugebasis. Signalmodellerne er skiftet fra køb til salg. Momentum på månedsniveauet er ligeledes faldet tilbage.

Nærmeste støtteniveau er ved 480-490 og herefter i niveauet 460-470, mens nærmest modstandsniveau er ved 510-520 og herefter i niveauet 540-550. Anbefaler at man afventer udviklingen.

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er Royal Unibrew, Ørsted og ALK-Abello

Royal Unibrew holder fast i den stigende tendens, der blev etableret ved årsskiftet og dengang var kursen i niveauet 270 mod den nuværende kurs på 360-370.

Royal Unibrew ser interessant.

Det korte glidende gennemsnit ligger i niveauet 355, mens det lange glidende gennemsnit er i niveauet 330. Den positive tendens i aktiekursen trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt niveauet 75 og MACD har ramt 15. Momentum på månedsniveauet har etableret en topformation, hvilket indikerer, at hastigheden er aftagende. Ser fortsat positivt på Royal Unibrew.

ALK-Abello stiger fortsat, men i et meget moderat tempo og når der kommer nyheder fra selskabet, så stiger aktien eksplosivt, men falder tilbage til den svagt stigende trendlinie. Signalmodellerne holder fortsat fast i deres køb og det har stået på siden september. Aktien har flere gange siden november sidste år været i salg i de forskellige signalmodeller. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, så man skal holde øje med stop-loss.

ALK Abello er interessent på niv.

Momentum på månedsniveauet er ligeledes en faldende tendens, hvilket bekræfter, at man skal være forsigtig.

Ørsted-aktien – det gamle DONG tabte over 5 pct. torsdag efter selskabet havde fremlagt deres årsregnskab sent onsdag eftermiddag. Aktien faldt tilbage og testede støtteniveauet omkring 334-335 og dermed er ”gappet” lukket i niveauet 335,40-337. Trods torsdagens tilbagefald så er Bollingerkanalen fortsat i køb på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 320 som en støttelinie. RSI er faldet tilbage til niveauet 70.

Hold øje med Ørsted.

Den overordnede tendens er fortsat positiv og man bør holde øje med aktien, og kan støtteniveauet omkring 340 holde, så bør man samle op i aktien.

 

Dobbelt bund i guldet

Guldet har etableret en dobbelt bund og er så småt begyndt at stige igen. Men indikationsmodeller er fortsat i en faldende tendens på ugebasis hvilket indikerer at man skal være afventende.

EUR/USD fortsætter den faldende tendens og har ramt niveauet 1,16-1,17. Bollingerkanalen er gået i salg på ugebasis. Det korte glidende gennemsnit er blevet brudt oppefra og det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1,16 som et støtteniveau.

SEK/DKK fortsætter den faldende tendens og har nu ramt niveauet 76. Faldet har givet salgssignal i de to signalmodeller Bollingerkanalen og Parabolic. De glidende gennemsnit er ved at etablere et ”Death Cross”. Holder støtteniveauet ved 76 ikke, skal kursen ned i 74.

Metalvaremarkedet viser overordnet en positiv tendens på ugebasis. Der er fortsat vækst i aluminium, kobber samt nikkel, mens zink bevæger sig vandret og der er en faldende tendens bly og tin.

Landbrugsmarkedet oplever en bedring i flere afgrøder. Sukker er vendt rundt og stiger (det er jo også snart jul) samt kakao. Derudover er der en positiv tendens i havre og palmeolie,  mens der er en vandret formation i bomuld, majs og hvede.

Brent Spot holder fast i den positive tendens og er kommet over 60 dollar for en tønde Nordsø olie. Nærmeste modstandsniveau er ved 64-65. RSI har ramt niveauet 95 og er overkøbt på ugebasis. Momentum på månedsniveauet er i en stigende tendens, hvilket bekræfter den positive tendens.

 

 

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.