Så kom renteforhøjelsen

FED satte endelig renten op, og det gav nogle bevægelser i de amerikanske indeks, og det bliver interessant at se, hvor markedet falder til ro.

Donald Trump har lovet skattelettelser og forbedring af infrastrukturen. Det sidste er flere tvivlende overfor, om det bliver gennemført, da det jo ikke normalt er noget, det amerikanske konservative parti vil støtte med øgede offentlige udgifter, men måske kan man få pensionskasserne til at bygge vej, bro ect., men det kommer til at tage tid. Derimod er skattelettelser hurtige at gennemføre og hvor vil det give vækst? Vi forventer, at det bliver i forbrugsrelaterede aktier i forbindelse med skattelettelserne, der i første omgang vil mærke en øget indtjening. Forbrugsaktier med tøj, elektronik, bil og rejser i fokus.

TK Development leverede et regnskab, der viste et mindre overskud for 3. kvt. på i alt 7,5 mio. kr., men det samlede resultat for de første 9 mdr. 2016/17 er et underskud på 4,3 mio. kr. Dagens regnskab gav ikke nogen udsving i aktiekursen. Endvidere er der divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet Momentum stiger og MACD fortsætter den faldende tendens. Afvent udviklingen i aktien.

SAS leverede et regnskab, der splittede analytikerne i markedet, hvilket fik aktien til at løbe zig-zag på regnskabsdagen. Resultat før skat endte på 1,431 mia. kr. mod 1.437 mia. kr. året før. SAS skal fortsat spare og vil etablere baser i udlandet. Teknisk har aktien været i en faldende tendens siden januar 2016, men den seneste 1½ måned har aktien bevæget sig vandret i niveau 11,5. Bryder kursen igennem 12, så ser aktien interessant ud.

A. P. Møller-Mærsk havde kapitalmarkedsdage tirsdag, hvor de præsenterede den fremtidige forretning, hvilket fik aktien til at stige med over 4,0 pct. Aktiens nærmede sig modstandsniveauet 11.000 og stigningen har trukket signalmodellerne i køb på ugebasis efter et kortvarigt salgssignal på ugebasis. Der er en positiv tendens i Momentum på både uge- og månedsniveauet. Næste modstandsniveau er ved 12.000. Der er ”gap” oppe i niveauet 11.500-11.740.

NKT Holding fortsætter den stigende tendens og stiger med over 3 pct. torsdag. NKT Holding kunne samtidig meddele, at man har fået offshore-ordren på Kriegers Flak. Derudover skal selskabet splittes i få enheder, hvilket også er med til at trække aktiekursen op. Aktien er steget med 36 pct. i år.  I midten af november brød aktien igennem modstandsniveauet 460 og nærmeste modstandsniveau er ved 500 og herefter i niveauet 540. Vil man med på splittet i NKT Holding, så kan man stadig samle op i aktien.

G4S oplever fortsat store udsving i aktiekursen, og også i denne uge har der været store bevægelser. Men kursen har ikke haft Momentum nok til at bryde igennem modstandsniveauet 21.5-22. Der er en positiv tendens i flere indikationsmodeller på ugebasis, mens der er divergens mellem de to signalmodeller på ugebasis, idet Bollingerkanalen er i salg og Parabolic i køb og har været det siden august.

Den kommende uge byder på en række mindre regnskaber. Tirsdag er det Intermail og Roblon, mens Per Aarsleff kommer onsdag.

C20 indekset
C20 indekset

C20-indekset fortsætter den stigende tendens understøttet af kursudviklingen i Novo Nordisk. A. P. Møller-Mærsk samt Danske Bank. Det lange glidende gennemsnit ligger oppe i niveauet 900, som en modstandslinie. Bollingerkanalen er i salg og den øvre linie ligger i niveauet 880 og ved et brud af den linie bliver der etableret et nyt købssignal.

Der er etableret en bundformation i både Momentum og RSI på ugebasis, hvilket bekræfter den begyndende positive tendens i det danske indeks. Nærmeste modstandsniveau er ved 895, mens nærmeste støtteniveau er ved 810.

DK Portefølje
Sælger Solar på mandag og holder DSV og Pandora på salgslisten.

dkport

Nordisk portefølje
Afventer udviklingen. Oriflame Holding er på salgslisten.

nordport

 

 

20.000 tester fortsat

Denne uges amerikanske nøgletal viser alle positive takter for de fleste af dem. Empire Manufacturing og Philadelphia steg begge mere end ventet, mens antallet af nytilmeldt ledige blev ligeledes mindre end forventet.

Den kommende uge kommer følgende regnskaber: Nike, Accenture, General Mills, Red Hat, CarMax Inc., Darden Restaurants samt Bed Bath og Beyond Inc.

Dow Jones
Dow Jones

Dow Jones Industrial Average fortsætter den stigende tendens og nærmer sig niveauet 20.000, men er ikke brudt igennem modstandsniveauet endnu. Næste modstandsniveau brydes, så er næste modstandsniveau ved 21.000, mens nærmeste støtteniveau er ved 19.200. RSI har ramt 85, så der er fortsat potentiale i indekset for yderligere stigninger. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 18.500, mens det korte glidende gennemsnit er i niveauet 19.000.

S&P 500
S&P 500

S&P 500 er brudt over 2250 og handles nu i niveauet 2260.  Bollingerkanalen har været i køb i 5 uger og næste modstandsniveau er ved 2300. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 2175, mens det korte glidende gennemsnit ligger i niveauet 2180. Der er en positiv tendens i indekset, som har trukket op i de tre indikationsmodeller. RSI har endnu ikke ramt det overkøbte niveau endnu, så der er fortsat mulighed for yderligere stigninger i den kommende uge. Nærmeste støtteniveau er ved niveauet 2195.

Nasdaq
Nasdaq

Nasdaq Composite er brudt over 5400 og næste modstandsniveau er ved niveauet 5500 og herefter i niveauet 5525. Det nærmeste støtteniveau er ved 5325 og herefter i niveauet 5200. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller og RSI har ramt niveauet 63-64, så der er fortsat mulighed for stigninger i indekset. Det korte glidende gennemsnit har støtte i niveauet 5300, mens det lange glidende gennemsnit er i niveauet 5225.
Strategi: Ændre til køb på amerikanske aktier.

Japan fortsætter op
Det japanske marked fortsætter den stigende tendens og er nu over 19.200 for første gang siden november/december sidste år. Indekset toppede i 20.800 i juni, juli og august i 2015. Herefter skal man tilbage til 2007 for at finde Nikkei over 19.000. RSI har ramt niveauet 85, så der lægges op til en pause i løbet af den kommende uge eller to. Der er fortsat en positiv tendens i både Momentum og MACD på ugebasis. Momentum er ligeledes i en stigende tendens på månedsniveauet, hvilket bekræfter tendensen. Nærmeste støtteniveau er ved 18.500, mens nærmeste modstandsniveau er ved 20.000.
Strategi: Giver en hold-anbefaling på japanske markeder.

Nikkei
Nikkei

OMX Stockholm holder fast i den stigende tendens og indekset har ramt 1550, hvilket var et støtteniveau i sommeren i 2015. Herefter er der modstandsniveau 1600. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis og RSI har ramt niveauet 68.

Stockholm 30
Stockholm 30

Det korte glidende gennemsnit har støtte i niveauet 1480 og det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1430. Der er købssignaler i signalmodellerne Bollinger og Parabolic på ugebasis.
Strategi: Ændre til hold på svenske aktier.

Dometic Group
Dometic Group

Dometic Group holder fast i den stigende tendens, og dermed er der opstået en divergens mellem indikationsmodellerne på ugebasis, som er faldende og trendudviklingen i kursgrafen. Den samme divergens er der mellem Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er ved 61-62. RSI er kommet op i niveauet 43 på ugebasis. Momentum har etableret en bundformation og stiger. Anbefaler køb af aktien ved brud af 66.

DAX 30
DAX 30

Frankfurt Dax 30 er brudt over 11.200 og handles nu i niveauet 11.371. Stigningen har fået Bollingerkanalen til at gå i køb på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 10.500 som en støttelinie. Stigningen i indekset har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt niveauet 70 og MACD har etableret en bundformation og er brudt igennem signalkurven. Momentum fortsætter den stigende tendens og bekræfter den positive trend. Nærmeste modstandsniveau er ved 11.500-11.600 og herefter i niveauet 12.000.

Strategi: Holder fast i køb på tyske aktier. Men bemærk at RSI på dagsniveauet er i 95 (det overkøbte niveau), så der er lagt op til en pause/korrektion i den kommende uge.

 

Harboes Bryggeri skuffede markedet

Harboes Bryggeri kunne torsdag eftermiddag fremlægge deres halvårsregnskab der viste en omsætning på 744,6 mio. kr. mod 729 mio. kr. i samme periode sidste år. Resultat før skat blev på 35,1 mio. kr. mod 31 mio. kr. året før. Resultat af den primær drift falde til 37.6 mio. kr. mod 39,0 mio. kr. året før. Overskudsgraden falde fra 5,4 pct. til 5,0.

Vores fundamental-model indikerer en fair pris for aktien på niveauet 190-194, hvilket giver et potentiale i aktiekurs på 40 pct. i forhold til det nuværende niveau.

Harboes Bryggeri er delt op i tre forretningers enheder: Harboe Nordic, Harboe International samt Harboe Ingredients.

Harboe Nordic dækker områder: Danmark, Norge, Sverige, Baltikum og Tyskland. Det generelle ølmarked er stadig faldende med segmentet for special-øl.

Markedet for læskedrikke udvikler sig positivt særligt drevet af juice og energidrikke, men også efterspørgslen på danskvand er stigende.

Harboe Nordic har samlet oplevet en positiv udvikling i forretningsområdet grundet de strategiske samarbejdspartnere.

Harboe International oplever en positiv udvikling i Americas, hvor især markederne Mellem- og Sydamerika har oplevet en positiv tendens. Det er øl og maltdrikke, som oplever en øget efterspørgsel i området.
I Asien er det på markederne i Kina, Sydkorea og Taiwan, at selskabet har oplevet en positiv vækst. Det er specielt pilsner øl og stærk øl, som har oplevet en positiv udvikling.

I Afrika er det læskedrikke, maltdrikke og ikke-alkoholiske maltdrikke, der oplever en positiv udvikling. Det er den hastigt voksende middelklasse, der løfter efterspørgselen og markedsvilkårene udfordres flere steder af told- og nye afgifter, som dæmper væksttempoet.

I Mellemøsten her det ikke-alkoholiske maltdrikke man markedsfører. Aktiviteterne drives i samarbejde med lokale og regionale distributører.

I Europa sælger selskabet sine produkter under egne varemærker og som private labels gennem store internationale samarbejdspartnere. Markederne er ligesom kernemarkederne i Nordeuropa presset af lavere vækst.

Sidste forretningsområder er Harboe Ingredients, der har aktivitet inden for maltekstrakt. De traditionelle maltekstrakter anvendes som et naturligt alternativ til sukker. Man bruger det blandt andet i brød, morgenmadsprodukter og chokolade. Men en stigende efterspørgsel på et alternativ til sukker gør, at maltekstrakter vinder frem indenfor nye områder blandt andet bageri- samt drikkevareindustrien.

Når man investerer i bryggerivirksomheden, så spiller vejret og afgiftsændringer en vigtig rolle samt udsving i råvarepriserne.

Harboes Bryggeri
Harboes Bryggeri

Teknisk bevæger aktien sig vandret 140-146, og det har stået på siden slutningen af oktober. Der er divergens mellem de to signalmodeller på ugebasis Bollinger og Parabolic. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 141-142 som en støttelinie. Den vandrette formation i kursen har fået de tre indikationsmodeller til at falde tilbage. RSI har ramt niveauet 60 på ugebasis. Bryder kursen igennem 150, så ser aktien interessant ud, og indtil da så afvent udviklingen. 

 

 

*Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er: William Demant,  Bavarian Nordic og Torm

William Demant har været i en faldende tendens siden september hvor aktiekursen var i 140 og i slutningen af sidste uge var kursen en tur i 109 – 114 og siden har aktien rettede sig endnu mere og handles nu i niveauet 122.

William Demant
William Demant

På dagsniveauet er der etableret et nye købssignaler i Bollingerkanalen og de glidende har etableret et ”Golden Cross”. Nærmest modstandsniveau er ved 125 og herefter i niveauet 130. På ugebasis er der salgssignal i signalmodellerne mens der er etableret en bundformation i de tre indikationsmodeller på ugebasis.

Det korte glidende gennemsnit er blevet brudt af den stigende tendens i kursen mens det lange glidende gennemsnit ligge i niveauet 130. På månedsniveauet er der etableret en bundformation på månedsniveauet hvilket gør at aktien ser interessant ud på niveauet.

Bavarian Nordic har været i en faldende tendens siden april 2015 hvor aktien blev handlet i 400 og i dag er kursen i 220 – 235. På dagsniveauet er der en begyndende købssignal med et ”Golden Cross” på dagsniveauet og et nyt signal i Bollingerkanalen. MACD er ved at etablerer en bundformation på ugebasis og den samme tendens kan man se Momentum og RSI på ugebasis.

Bavarian Nordic
Bavarian Nordic

Det lange glidende gennemsnit ligge som en modstandslinie i niveauet 240 og signalmodellerne er i salg på ugebasis. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation og det anbefales at køb aktien ved brud af niveauet 240.

Torm er overordnet i en faldende tendens på ugebasis og i år har aktien tabt 43 pct. Der divergens mellem kursudviklingen i aktien og de tre indikationsmodeller på ugebasis som alle er stigende mens kursen fortsat er faldende. RSI har ramt 35 og stiger.

Torm
Torm

MACD har etableret en bund og er ved at bryde igennem signalkurven nedefra. Momentum på ugebasis bevæger sig vandret på ugebasis. På månedsniveauet er der etableret en bund og i en svagt stigende tendens. Aktien tages med på kandidatbænken.

 

 

Kan olieprisen holde?

Guldet holder fortsat fast i niveauet omkring 1130-1140. Der blev etableret et salgssignal i guldet i september og siden har det været i en faldende tendens. Nærmeste støtteniveau er ved 1125.

EUR/USD er på vej ned og tester støtteniveauet 1.04, som blev testet i marts 2014. Signalmodellerne er i salg og har været det siden midten af oktober. Momentum er faldende på både uge- og månedsniveauet.

NOK/DKK holder fast i den stigende tendens grundet udviklingen i olieprisen. Indikationsmodellerne er faldet tilbage på ugebasis, så et brud af niveauet 81.5 vil ændre signalet fra køb til salg i den norske krone.

SEK/DKK bevæger sig vandret i niveauet 75,5-76,5. Der er fortsat salgssignal i Bollingerkanalen på ugebasis. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 77.

Metalvaremarkedet har ikke ændret sig i forhold til sidste uges udvikling. Det går stadig frem i kobber, bly og zink, mens der er en konsolidering i niveauerne for aluminium, nikkel og tin.

Landbrugsmarkedet minder ligeledes meget om sidste uge. Det nye er en konsolidering i hvedepriserne, mens kaffe, sukker og kakao fortsætter den faldende tendens.

Brent
Brent

Brent Spot var oppe og teste niveauet 56,5, men er siden faldet tilbage til niveauet 54. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet MACD og Momentum stiger, mens RSI er i en faldende tendens. Nærmeste støtteniveau er ved 52 og nærmeste modstandsniveau er ved 56.

 

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.