Renten afgør tendensen

Mandag var der lige nervøsitet i markedet, idet energikrisen i Europa er ved at gå op for befolkningen. Tyskland afviser endvidere at genstarte et par af deres gamle atomkraftværker, hvilket har fået energipriserne til stige kraftigt mandag.
Der er ligeledes fokus på Jackson Hole i denne uge, hvor Jerome Powell går på talerstolen fredag kl. 10.00.

Mandag mødte markedsdeltagerne ind til en nedjustering fra Scandinavian Tobacco Group, hvilket fik aktien til at falde med 16,4 pct.
Faldet betyder, at der er etableret et salgssignal i Bollingerkanalen på ugebasis. De glidende gennemsnit på ugebasis på 8 og 24 uger havde allerede i midten af juli etableret et Death Cross. Der er en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er under 30 og der er en faldende tendens i Momentum på ugebasis. Aktien ser interessant ud på niveauet.

Tirsdag nedjusterede Citigroup A.P. Møller-Mærsk fra køb til salg. Det fik aktien til at falde med 2,8 pct. Teknisk er aktien tilbage i den faldende tendens, hvilket indikerer, at kursen skal yderligere ned. Nærmeste støtteniveau er ved 16.000, som blev testet i juni/juli, mens der fortsat er en stigende tendens i RSI og Momentum på ugebasis. Signalerne er rodede, så man bør afvente udviklingen.

BNP Paribas har ændret deres anbefaling på Chr. Hansen tirsdag, hvilket fik aktien til at falde med over 3 pct. Det betyder, at aktien fortsat har salgssignal på ugebasis i både Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit på ugebasis med 8 og 24 uges glidende gennemsnit.
De tre indikationsmodeller er alle i en stigende tendens. RSI er gået fra 25 til 45, mens MACD er under 0. Aktien er på kandidatbænken.
Sidst på eftermiddagen gik der rygter i markedet om et købstilbud på SimCorp, hvilket fik aktien til at stige med 22 pct.
Onsdag morgen var der ikke kommet nyt, hvilket har fået aktien til at sive tilbage til godt 4 pct. Vi fastholder aktien i porteføljen.

Onsdag var der regnskab fra Bavarian Nordic, der viste en omsætning i 2. kvartal på 537 mio. kr. mod 370 mio. kr. i samme periode sidste år. Driftsresultat før afskrivninger, finans og skat blev på         -118 mio. kr. mod -9 mio. kr. sidste år. De øgede omkostninger skyldes udbygning af de eksisterende faciliteter, således at man kan producere flere vacciner. Teknisk har aktien tabt Momentum de seneste 3 uger. RSI er fortsat over 70, mens MACD er ved at etablere en topformation og det samme har Momentum. Afvent udviklingen til en opsamling.

Samme aften fremlagde Skako deres kvartalsregnskab der viste en stærk ordreindgang, mens resultat efter skat blev 2,2 mio. kr. mod 3,4 mio. kr. som skyldes hensættelse til en fratrådt CFO. Det har givet en rebound i aktiekursen som ellers har ligget vandret i niveauet 50-55 frem til denne uge, hvor kursen er blevet handlet op i 60.
Der er købssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit har etableret et Golden Cross på ugebasis. Der er en stigende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er i 58 og MACD er over 0. Nærmeste modstandsniveau er ved 65 og herefter i niveauet 75, mens der er støtte i niveauet 50-51 og herefter i niveauet 48. Aktien ser interessant ud på niveauet.

Torsdagens højdespringer var Ambu med en stigning på 10 pct. uden selskabsspecifikke nyheder. Stigningen betyder, at Bollingerkanalen har etableret et købssignal. RSI har ramt 60 på ugebasis.
Bryder aktien igennem 80, ser det interessant ud.

Regnskaber i den kommende uge: mandag er det Per Aarsleff. Tirsdag er det Copenhagen Capital og RTX. Onsdag er det Atlantic Petroleum og German High Street Properties som slutter rækken af. Der kommer også regnskaber fra en række First North-selskaber i den kommende uge.

Det danske indeks. Der er kun 5 ktier i large cap indekset med afkast over 1 pct. SimCorp er vinderen med et afkast på 12 pct

C25-indekset er fortsat i køb på ugebasis selvom de to sidste har budt på en sivende tendens i kursudviklingen. På dagsniveauet er der etableret salgssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit på 8 og 24 dage.

På ugebasis er der købssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit har etableret et Golden Cross.
Der er en positiv udvikling i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt 80, hvilket bekræfter køb af de danske aktier.

DK Portefølje
Sælger NTG Nordic Transport Group da kursen er brudt igennem stop-loss. Der er fortsat købssignal i NTG. 

Nordisk portefølje
Hæver stop-loss på New Wave. Yara er på salgslisten.

Stigende renter – er der plads til det?
243.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Det var dermed færre nytilmeldte ledige end ventet. Ifølge medianen af estimater indsamlet af Bloomberg News var der blandt økonomerne ventet 252.000 nye ledige. Ugen før meldte 245.000 sig ledige for første gang. Det tal er revideret fra 250.000 ved første opgørelse for en uge siden. Antallet af fortsatte ledige faldt til 1,415 mio. mod estimerede 1,441 mio. ifølge Bloomberg og 1,434 mio. ugen tidligere.

Regnskaber i den kommende uge: Broadcom Inc., Lululemon Athletica, Hormel Foods, HEICO, Hewlett Packard Enterprise, Chewy Inc., samt Catalent.

S&P 500 på ugebasis.

S&P 500 salgssignalet i Bollingerkanalen fra sidste uge holder stadig på dagsniveauet. De glidende gennemsnit er blevet brudt oppefra, men der er endnu ikke etableret et Death Cross.
På ugebasis er de glidende gennemsnit blevet brudt nedefra og holder tendensen, bliver der etableret et Golden Cross i løbet af 1-2 uger. RSI har ramt 78 og MACD er over 0.
Den faldende tendens er ikke brudt igennem endnu, hvis man bruger toppen fra januar, men det er den, hvis man bruger toppen fra april.
Nærmeste støtteniveau er ved 4100 og herefter i niveauet 4000, mens der er modstand i niveauet 4400 og herefter i niveauet 4500.

Nasdaq har tabt 20 pct. i år.

Nasdaq Composite er ligeledes i en stigende tendens, og fastholder købssignalet i Bollingerkanalen på ugebasis. Mens Bollingerkanalen er gået i salg på dagsniveauet. RSI har ramt 72 og MACD er over 0. Momentum på ugebasis er fortsat i en stigende tendens.
Nærmeste støtteniveau er ved 12.000 og herefter i niveauet 11.000, mens der er modstand i niveauet 13.500 og herefter i niveauet 14.500.
Strategi: Ændre til hold på det amerikanske marked.

 

Kan Japan holde niveauet?
Indekset er faldet tilbage til niveauet 28.500. Faldet har fået Bollingerkanalen til skifte signal fra køb til salg på dagsniveauet. Det lange glidende gennemsnit på dagsniveauet ligger i niveauet 28.250 som en støttelinie.
På ugebasis er der fortsat købssignal i alle modellerne. Det lange glidende gennemsnit på ugebasis ligger i niveauet 27.250.

Det japanske marked på ugebasis.

Momentum på ugebasis har etableret en mindre topformation, men tendensen peger fortsat opad. RSI er i en fortsat stigende tendens og har ramt 78. MACD er over 0.
Modstandsniveau 29.000 blev testet i sidste uge, men blev ikke brudt og nærmeste modstandsniveau er ved 30.000. Der er støtte i niveauet 27.000 og herefter i niveauet 26.000.
Strategi: Hold på japanske aktier.

Holmen-aktien toppede i niveauet 580 i maj og siden faldt aktiekursen tilbage til 400 som blev testet i begyndelsen af juli og den anden bund blev etableret ved månedsskiftet juli/august og dengang blev aktien handlet i niveauet 400-410, mens kursen er i niveauet 450-460. Aktien har dermed etableret en dobbelt bund.
På dagsniveauet har de glidende gennemsnit etableret et Golden Cross i midten af august og Bollingerkanalen har ligeledes etableret køb i midten af august.

Ser meget interessant ud på niveauet.

På ugebasis er der købssignal i Bollingerkanalen og det korte glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra, mens det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 480 som en modstandslinie.
Den stigende tendens trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er 55, mens MACD ikke er over 0 endnu. Momentum er brudt igennem det glidende gennemsnit nedefra, hvilket bekræfter det stærke signal.
Nærmeste modstandsniveau er ved 520 og herefter i niveauet 540, mens der er støtte i niveauet 420 og herefter i niveauet 400. Aktien ser interessant ud på niveauet.

Frankfurt DAX er presset af de stigende energipriser vil helt sikkert holde inflationen oppe i Europa, hvilket giver indtjeningspres i en række brancher.
De seneste faldende tendenser i indekset betyder, at signalerne er ændret fra køb til salg i både Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit på 8 og 24 dage.

Dax på ugebasis.

På ugebasis holder købssignal fortsat i Bollingerkanalen, men lukker kursen under 13.000, bliver signalet ændret til salg.
På ugebasis ligger det lange glidende gennemsnit fortsat i niveauet 13.700 som en modstandslinie. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet RSI holder fast i den stigende tendens og har ramt 53, mens Momentum har etableret noget der minder om en topformation og hastigheden i MACD er også aftagende.
Nærmeste modstandsniveau er ved 14.000 og herefter i niveauet 15.000, mens der er støtte i niveauet 13.000 og herefter 12.500.
Strategi: Ændre til hold på det

 

Teknisk kommentar til 2 aktier
De 2 aktier er Matas og Firstfarms.
Matas testede i august, september og november modstandsniveauet 130, men havde ikke Momentum nok til at bryde igennem niveauet. Det medførte til gengæld, at der blev etableret en faldende tendens. I juli og august blev niveauet 72 testet, men ikke brudt, men siden er aktien handlet op i niveauet 84. I denne uge er aktien handlet i niveauet 78-80.
På ugebasis er der etableret et købssignal i Bollingerkanalen og det korte glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra, mens det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 86 som en modstandslinie.

Bollingerkanalen for Matas.

Den stigende tendens i aktiekursen trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis, RSI har ramt 48, mens MACD er under 0. Momentum på ugebasis er ligeledes stigende.
Nærmeste modstandsniveau er ved 100, som blev testet i marts, april og maj og i herefter er der modstand i niveauet 115, mens der er støtte i niveauet 70-73 og herefter i niveauet 65. Aktien er på kandidatbænken. (jeg ejer selv aktier i selskabet). Fundamentalt indikerer en fair pris i niveauet omkring 100, hvilket giver et potentiale på 25 pct.

Onsdag var Firstfarms klar med deres halvårsregnskab, der viste en omsætning på 155 mio. kr. mod 143 mio. kr. året før. Resultat før skat blev på 41 mio. kr. mod 25 mio. kr. i samme periode sidste år. Grunden til den positive udvikling skal ses i stigende priser på afgrøderne og mælkepriserne, mens grisepriserne fortsat er lave. Selskabet opjusterer forventningerne. Vores fundamentalmodel indikerer en fair pris for aktien i niveauet 100-120, hvilket giver et potentiale på over 25 pct.
Aktien etablerede en topformation i slutningen af marts i kurs 99,8 og siden har aktien været i en sivende tendens. Man skal tilbage til 2007 for at finde kursen i det niveau.

RSI for Firstfarms.

På ugebasis etablerede Bollingerkanalen et salgssignal tilbage i maj og de glidende gennemsnit på 8 og 24 uger har etableret et Death Cross for 4 uger siden.
Der er divergens mellem kursudviklingen og de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI stiger og er over 50, mens MACD er ved at etablere en bund, men er fortsat under 0. Momentum er i en faldende tendens som er aftagende.
Nærmeste støtteniveau er ved 75-76 som blev testet tilbage i maj som en topformation og herefter er der støtte i niveauet 70, mens der er modstand i niveauet 89-90 og herefter i niveauet 100. Aktien ser interessant ud, men der er begrænset omsætning i den (jeg ejer selv aktier i selskabet).

Olien stabiliserer sig i niveauet
Guldet har tabt Momentum i ugen der er gået. Det betyder, at der fortsat er salg i guldet. RSI er faldet tilbage, mens Momentum holder fast i den stigende tendens.

SEK/DKK: fandt en bund under 70, hvilket er højere end den foregående bund der var i niveauet 69. Den seneste top var i niveauet 72, mens den foregående top var i 71,5.
Der er divergens mellem signalerne på ugebasis, idet Bollingerkanalen er i køb, mens de glidende gennemsnit er tæt på et Golden Cross. Der er en positiv tendens i RSI, men Momentum på ugebasis har etableret en mindre topformation.

EUR/USD: er faldet ned i niveauet 100 og man skal tilbage til 2001 og 2002 for at finde valutakrydset i det niveau. Det giver en konkurrencefordel til europæiske virksomheder, men indkøb bliver dyrere, da det ofte afregnes i dollars.

Metalmarkedet: Industrimetallerne har en uensartet tendens og aluminium, nikkel og tin bevæger sig vandret, mens kobber og zink er stigende, mens er bly er faldet tilbage.

Landbrugsmarkedet: Priserne stiger lidt igen på majs, hvede og palmeolie. Der er en faldende tendens i havre. Raps- og solsikkeolieprisen har stået stille den seneste måned og år til dato er de kun steget 9 til 11 pct.

Brent Spot stiger igen, da produktionen i OPEC+ falder, hvilket har sendt prisen op over 100 dollar for en tønde olie. Stigningen de sidste par dage har givet et købssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit.
På ugebasis skal kursen over 107, før der bliver etableret et købssignal i Bollingerkanalen. Den stigende tendens i olieprisen kan ses i RSI som er gået fra 16 til 34. Momentum er fortsat i en faldende tendens. Nærmeste støtteniveau er fortsat ved 90 og herefter i niveauet 85-86, mens nærmeste modstandsniveau er ved 108-110.


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.