Letter de sorte skyer?

Mandag startede positivt efter en glad fredag på de amerikanske markeder. Der er fokus på bankerne fortsat, da renten fortsætter op. Trends tog i sidste uge Jyske Bank med i porteføljen, da signalet ser stærkest ud. Man kan også tage i den anden grøft og finde aktier som ikke har etableret nye købssignaler på ugebasis endnu som Grønlandsbanken, Kreditbanken samt Lollands Bank.

Tirsdag var der igen fokus på SAS som i weekenden fik tilsagn om støtte fra en amerikansk kapitalfond.

Rockwool fortsætter den faldende tendens, da markedsdeltagerne frygter for de øgede produktionsomkostninger. Teknisk er aktien i en faldende tendens og det har stået på siden august, hvor aktien blev handlet i niveauet 3300-3400 og fredag ramte kursen 1284. RSI er i en faldende tendens og har ramt 32-33. Momentum stiger svagt på ugebasis, mens MACD er i en faldende tendens. Det indikerer, at man skal afvente situationen i Rockwool.

Flügger Group var med kvartalstal, der viste tilbagegang i både omsætningen og bundresultat. Omsætningen blev på 730 mio. kr. mod 736 mio. kr. Overskuddet blev 63 mio. kr. mod 90 mio. kr. Det er ikke lykkedes Flügger at sende regningen videre til kunderne på de stigende omkostninger til råvarer og fragt.
I 2021 blev aktien handlet i 800 og denne uge ramte kursen 450. Bollingerkanalen er i salg på ugebasis og de glidende gennemsnit har etableret et Death Cross. Man skal afvente udviklingen i Flügger.

Onsdag skulle markederne sunde sig oven på de kraftige fald i USA. Blandt de mest stigende danske aktier var D/S Norden og Torm at finde. Torm-aktien er steget 220 pct. i år, og der er købssignal i alle modeller. RSI har været over 60 siden marts og der er fortsat en stigende tendens. Nærmeste modstandsniveau er ved 175 og herefter i niveauet 195.

Der var dårligt nyt til aktionærerne af de danske høreapparatselskaber, da både GN Store Nord og Demant taber markedsandele viser data fra salgstal fra Veterans Affairs. GN Store Nord-aktien har været i en faldende tendens siden slutningen af juli, hvor aktien blev handlet i niveauet 550-560, mens aktien nu handles i niveauet 216,5 – 218,4.

Torsdag var der fortsat fokus på bankerne som havde pæne stigninger i niveauet 2-3 pct. Blandt sidepapirerne var der fokus på Roblon og Skako.
Roblon præsenterede deres kvartalsregnskab for 3. kvartal, som viste en vækst på over 40 pct., der gik fra 223,4 mio. kr. til 313,1 mio. kr. Selskabet forventer en omsætning på 360-390 mio. kr. for året, ens selskabet i år forventer et resulat efter skat på mellem -10 og 0 mio. kr. Det skyldes at Roblon stadig er ramt af øgede omkostninger til fragt og råvarer samt følger fra corona. Teknisk er der etableret et salgssignal i aktien, da kursen er faldet tilbage fra 190 til 150.

Skako kunne meddele, at man har modtaget en ordre fra en stor amerikansk kunde som købte et blandeanlæg for 20 mio. kr. Teknisk har aktiekursen bevæget sig vandret i niveauet 50-60. Aktien er i køb, idet Bollingerkanalen er i grønt og de glidende gennemsnit har etableret et Golden Cross for 4 uger siden. Men der er ikke meget hastighed i Momentum, som er faldet tilbage. Afvent udviklingen.

Der kommer en række mindre danske selskaber i den kommende uge: Dantax og Orphazyme tirsdag, onsdag kommer AGF og torsdag er det Mdundo.com, Odico samt Seluxit.

C25-indekset holder sig over 1.600, og det betyder, at Bollingerkanalen fortsat er i salg på ugebasis og de glidende gennemsnit på 8 og 24 uger ligger over kursudviklingen. Der er en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt 42, mens MACD fortsat er over 0 som er en middelværdi i modellen.
Momentum er brudt igennem det glidende gennemsnit oppefra, hvilket viser, at hastigheden er aftagende. Indekset bevæger sig fortsat vandret i niveauet 1600-1700, og det betyder, at støtte- og modstandsniveauet fra sidste uge fortsat er intakt. Nærmeste modstandsniveau er ved 1700 og herefter i niveauet, mens der er støtte i niveauet 1550 og 1500.

DK Portefølje
Har solgt Novozymes.

Nordisk portefølje

Kan tendensen holde?
Tirsdagens inflationstal fra USA ramte 8,3 pct. mod forventede 8,1 pct., hvilket fik aktiemarkedet til at falde, mens renten steg. Omvendt viste NFIB Small Business Optimism Index 91,8 mod forventede 89,9. De små amerikanske virksomheder tror på det.

Denne uges nytilmeldt ledige viste igen et fald. Der var forventet 227.000, men det blev 213.000.

Regnskaber i den kommende uge: Costco Wholesale, FedEx, General Mills, AutoZone. Lennar, Darden Restaurant samt H. B. Fuller.

S&P 500 har etableret salgssignal i Bollingerkanalen på ugebasis. De glidende gennemsnit på ugebasis ligger side om side. På dagsniveauet er der ligeledes salgssignal både i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit.
De tre indikationsmodeller har tabt pusten. Momentum har etableret en topformation. RSI har ramt 60 og MACD er fortsat over middelværdien 0.  Nærmeste modstandsniveau er ved 4.200 og herefter i 4.300, mens der er støtte i niveauet 3.800 og herefter i 3.700.



Nasdaq Composite
har salgssignal i flere modeller både på dags- og ugeniveauet. RSI er kommet under 50 og Momentum har etableret en topformation. Omvendt er det korte glidende gennemsnit skåret igennem det lange glidende gennemsnit nedefra på ugebasis. Men da tendensen er nedaf forventes det ikke at holde.
Nærmeste modstandsniveau er 12.500 og herefter 13.000, mens der er støtte i niveauet 11.000, der blevet testet i denne uge og herefter i niveauet 10.500.
Strategi: Hold på det amerikanske marked.

 

Japan stadig i køb
Det japanske marked har år til dato givet et afkast på -4,25 pct år til dato og dermed et af de indeks som har klaret sig bedst i år målt på afkast. På dagsniveauet holder Bollingerkanalen fast i købssignalet, mens de glidende gennemsnit på 8 og 24 dage er blevet brudt oppefra.

På ugebasis er der fortsat købssignal i både Bollingerkanalen og for de glidende gennemsnit. Der er fortsat en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er i 65 og MACD er over 0. Momentum er ligeledes stigende på ugebasis.
Nærmeste modstandsniveau er ved 29.000 og herefter i niveauet 30.000, mens der er støtte i niveauet 27.000 og herefter i niveauet 26.000.
Tirsdagens japanske nøgletal var industriproduktion som viste en stigning for juli på 0,8 pct.
Strategi: Hold på japanske aktier.

OMX Stockholm 30 har oplevet et par nedjusteringer fra et par store selskaber som Mips, Thule Group samt Electrolux.
På dagsniveauet er der divergens mellem de forskellige modeller, i det Bollingerkanalen er i køb, mens de glidende gennemsnit på 8 og 24 dage har etableret et salgssignal.
På ugebasis er der salgssignal i Bollingerkanalen, mens de glidende gennemsnit ligger side om side. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet RSI er faldende og har ramt 44 på ugebasis. MACD er faldet tilbage til 0, mens Momentum fortsat holder fast i den stigende tendens.


Nærmeste modstandsniveau er ved 2.080-2.100 og herefter i niveauet 2.200, mens der er støtte i niveauet 1850 og herefter i niveauet 1800.
Tirsdagens svenske nøgletal viste, at arbejdsløsheden har bevæget sig vandret og forblev på 3,2 pct., så der var ikke vækst eller fald i august måned i forhold til juli.
Strategi: Hold på svenske aktier.

Er der en vending på vej i Arjo? Aktien har været i en faldende tendens siden topformationen i oktober, hvor aktien blev handlet i 130. Torsdag lukkede aktien i 45,06 og dermed er aktien faldet med 59,3 pct år til dato.
På dagsniveauet er der salgssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit blev brudt af kursfaldet i juli.

På ugebasis er der ligeledes salgssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit på 8 og 24 uger etablerede et Death Cross i begyndelsen af januar.
RSI er under 15 og MACD er under 0. Momentum er ligeledes i en faldende tendens.
Nærmeste modstandsniveau er ved 60 og herefter i niveauet 70, mens der er støtte i niveauet 40 og herefter i niveauet 36. Aktien er på kandidatbænken.

Frankfurt DAX holder sig fortsat over 12.500. Der er fortsat divergens mellem kursudviklingen og udviklingen i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er faldet i den uge og har ramt 45. Den er fortsat en positive tendens i Momentum, mens MACD falder.

Nærmeste modstandsniveau er fortsat ved 14.000 og herefter i niveauet 15.000. Støtteniveauet ved 13.000 er blevet brudt, så nærmeste støtteniveau er ved 12.500 og herefter i niveauet 12.000.
Strategi: Hold på det tyske marked.

Teknisk kommentar til 2 aktier
De 2 aktier er Jyske Bank og Bang & Olufsen.
Jyske Bank er taget med i porteføljen i sidste uge. Teknisk har Bollingerkanalen været i køb i 6 dage, mens de glidende gennemsnit etablerede et Golden Cross for 4 dage siden.
På ugebasis er der købssignal i Bollingerkanalen, og det blev etableret for 4 uger siden. De glidende gennemsnit etablerede et Golden Cross for 2 uger siden.

De tre indikationsmodeller er alle i en stigende tendens, hvilket giver et positivt billede af situationen. RSI er over 75 og MACD er over 0. Momentum er ligeledes i en stigende tendens, hvilket har stået på siden midten af juli.
Modstandsniveauet 420 har været testet flere gange siden januar, men er ikke blevet brudt og nu er kursen brudt igennem og næste modstandsniveau er ved niveauet 455 og herefter i niveauet 495, mens der er støtte i niveauet 380 og herefter i niveauet 340. Anbefaler køb på niveauet.

Bang og Olufsen ligger fortsat i en faldende tendens og man skal tilbage til september 2020 for at finde aktien i den nuværende kurser omkring kursniveauet 12-13.
Der er salgssignal både på dags- og ugeniveauet. De tre indikationsmodeller er i en faldende tendens. RSI er under 40 og MACD er ligeledes under 0.

Nærmeste støtteniveau er ved 11,5 og herefter i niveauet 10, mens der er modstand i niveauet 13,5 og herefter i niveauet 15-15.5.
Det kan ikke udelukkes, at der kommer et købstilbud på selskabet nu, hvor prisen per aktie er faldet med 56 pct. Det kan også være, at spekulanterne kaster sig over B&O. Aktien er med på kandidatbænken.

 

Forbedre fødevaresituationen
Guldet bevæger sig vandret i niveauet 1700-1750. På dagsniveauet er der etableret et salgssignal i Bollingerkanalen for 5 dage siden og på ugebasis har modellen været i salg siden maj.

SEK/DKK: er fortsat under 70, men holder det nuværende niveau, kan der være begyndelsen på en dobbelt bund.

EUR/USD: holder sig fortsat i niveauet omkring 100. Den faldende tendens er ikke blevet brudt. Der er en svagt stigende tendens i Momentum og RSI indikerer en mulig vending. Måske kan Kina´s Xi overtale Putin til noget positivt? FN-generalsekretær Antonio Guterres har talt i telefon med Putin, og Guterres siger, at fred ikke er lige om hjørnet.

Metalmarkedet: Der er en sivende tendens i flere industrimetaller. Nikkel går i modsat retning og har været stigende de sidste 3 dage.

Landbrugsmarkedet: oplevede øget lageropbygning. Det amerikanske landbrugsministeriums afgrøderapport oplyser, at indenfor hvede er der øgede forsyninger fra blandt andet Rusland og Ukraine. Der er jo en række lande som ikke har tilsluttet sig boykotten af Rusland, blandt andet i den tredje verden, hvilket giver dem mulighed for køb af russisk korn. På oliefrø-området ser det også bedre ud og indenfor solsikkefrø og sojabønner har Ukraine produceret mere end ventet, mens Australien har haft en større rapshøst. Majsprisen fortsætter op, mens havre fortsat handles flad. Der er en sivende tendens i kaffe og sukker bevæger sig vandret i niveauet.

Brent Spot har været i en faldende tendens siden juni, hvor prisen var i 125 mod 93.49 som var olieprisen i løbet af torsdagen. Der er salgssignal i alle modeller på ugebasis, men der er etableret bundformation i alle indikationsmodellerne på ugebasis. RSI er over 30. Momentum har ligeledes etableret en bundformation. Nærmeste modstandsniveau er ved 104-106 og herefter i niveauet 114- 116, mens der er støtte i niveauet 91 og herefter i niveauet 88.


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.