Grexit – In or Out?

BØRSUDSIGTEN: Novo Nordisk (Baissedæk)? Frankrig! Kronekursen igen igen.

 

C20 indekset lukkede fredag med en stigning på 5,0 pct. (45,00 point) i indeks 945,62. For ugen blev det til en stigning på 3,1 pct. (28,07 point), og år til dato en stigning på 27,2 pct.

De europæiske aktiemarkeder lukkede fra et fald på 0,6 pct. til en stigning på 0,6 pct. for de 3 toneangivne indeks (FTSE100, CAC40, og DAX30).

Wall Street lukkede fredag med stigninger på mellem 0,2 pct. og 0,6 pct. for de 3 toneangivne indeks, BørsUdsigten har valgt at følge.

Europa er nu også gået over til sommertid, og tidsforskellen til USA (Wall Street) er igen 6 timer.

Storm P havde også problemer med sommertiden.

Det er noget kludder, at stille frem og tilbage. Til sidst ved man ikke, hvad klokken er!

– Og det kan der jo være noget om.

De asiatiske aktiemarkeder noteres højere, nu til morgen, mandag. Undtagelsen er Australien.

De toneangivne europæiske aktieindeks ses åbne med stigninger på mellem 0,3 pct. og 0,5 pct., når vi lægger morgenens handel med indeksfutures til grund.

Tager vi varsel af de amerikanske futures til morgen, ligger de på nuværende tidspunkt til stigninger på mellem 0,0 og 0,3 pct. ved åbningen af Wall Street, når vi lægger morgenens handel med indeksfutures til grund.

Strategi C20

Sekundært (mellemlang sigt) har BørsUdsigten en købsstrategi.

BørsUdsigten har købt i 920 niveauet. Der hjemtages gevinst trendfølgende ved brud af 920 niveauet.

Strategi: Køb.

Timing af køb/salg på dagsniveauet, sker på baggrund af BørsUdsigten’s spekulative vurdering.

Tertiært / spekulativt, har BørsUdsigten genkøbt ved brud af 915 niveauet. Der hjemtages gevinst trendfølgende ved brud af 920 niveauet (oppefra)

Strategi: Køb.

BørsUdsigten’s langsigtede (primære) strategi er køb for C20. Der tages gevinst ved brud af 771 niveauet.

Strategi: Køb

Forøg dine chancer for at tjene penge på aktier – med mindst mulig risiko.

BørsUdsigten kan ikke forudsige kursudviklingen, men kan handle på signalerne på chartet, og have forventninger ud fra de signaler vi får. Handelsmønstre har det med at gentage sig selv. Det forøger gevinstchancerne på aktiemarkedet.

Ovennævnte strategier benyttes til, at risikostyre eksponeringen mod aktiemarkedet, og balanceringen af porteføljen mod det danske aktiemarked. (Afdækning af markedsrisikoen).

BørsUdsigten har igen ”All In” på de danske aktier (;-D)

Niveau for indeksvurdering: 946.

Dagens C20 Udsigt

BørsUdsigten vurderer, at de danske aktier ved C20 indekset vil åbne højere, nu til morgen, mandag.

Der offentliggøres ingen regnskaber i dag – men der afholdes generalforsamling i A.P. Møller – Mærsk og Vestas Wind Systems.

 

Novo Nordisk

Novo Nordisk fylder meget i C20; men når man sælger Novo Aktier køber man sandsynligvis en anden aktie – og så kommer der balance.

Korrekt at man ikke får den samme følsomhed i udsvingene – men til gengæld vil et salg af en Novo aktie betyde, at pengene i stor udstrækning bliver geninvesteret i andre aktier.

Årsagen til at man sælger Novo er en vurdering af at de er blevet for dyre – i forhold til noget andet.

Bruger man et andet indeks, kan man naturligvis se om pengene går tilbage i danske aktier.

Der er egentlig tale om at tage forskud på glæderne, da der ”kun” er tale om en hensigtserklæring, om at sende ansøgningen ind, og der er ingen garanti for, at Tresiba vil blive godkendt denne gang af FDA. Der er tale om stor tiltro til at Novo Nordisk vil levere – vanen tro – og fremskaffet den nødvendige dokumentation for en godkendelse. Victoza skulle også gennem to runder. Desværre har Novo Nordisk mistet deres forspring. Konkurrenterne vil nok prøve at gøre deres lobbyarbejde, for at det ikke lykkes Novo Nordisk, at få deres godkendelse.

Det er en krig derude.

Omkring kursdannelsen i Novo Nordisk, vurderer BørsUdsigten, at der var tale om en stor del ”baisse” afdækning / genkøb af shortpositioner, kombineret med lidt ”windowsdressing” op til kvartalsafslutning. Porteføljemanagerne skal helst have vinderne i porteføljen. Det var primært udlandet der genkøbte.

 

Kronekursen

Nationalbanken meddelte at opkøbet af krone obligationer fra udlandet fortsætter med at stige. I februar landede vi på 44 mia. DKK mod 25 mia. DKK i januar.

I januar blev der købt statsobligationer. I februar var der en ligelig fordeling mellem statspapirer og realkreditobligationer. Hvilket kan tyde på, at renten forbliver lav.

Ser man på fordelingen, var der tale om lidt længere obligationer på mellem 1 og 5 år samt over 20 år. Det kunne tyde på, at ”udlandet” (investorerne) forbereder sig på en lidt længere ”kamp”.

Fastkurspolitikken betyder, at den danske krone hele tiden bliver devalueret over for andre valutaer, uden at det er nødvendigt for den danske økonomi. Det skaber aktivbobler.

I stedet for at lade økonomien regulere sig selv, ved en ophævelse af fastkurspolitikken, prøver man at regulere (lovgive) sig ud af problematikken, og dermed gør det danske samfund endnu mere overreguleret.

Udlandet ejer 40 pct. af de danske statsobligationer og 18 pct. af de danske realkreditobligationer ved udgangen af februar. Det betyder, at danske pensionskasser tvinges til investere i udlandet – da tilgangen af nye obligationer ikke er stor nok.

Hvor skal pensionskasserne placere pengene for at de giver et afkast, der kan dække deres lovede udbetalinger?

Hvis det sker i udlandet, er de nødt til at tegne CDF’ere (Credit Default Swaps) og kurssikre – da den danske krone løbende bliver devalueret p.g.a. af fastkurspolitikken. Ellers ”spiller” de med pensionsmidlerne.

Det kan godt være, at Nationalbanken har ”vundet” første træfning; men læser man tallene for obligationssalget til udlandet er det et andet.

Skævhederne i de europæiske økonomier vokser sig stadig større og større.

BørsUdsigten vurderer, at det kun er et spørgsmål om tid, før det kommer til udtryk i form, af ændringer – eller et sammenbrud.

Så længe de enkelte landes politikkerne ikke er ansvarlige, og fører en økonomisk politik indenfor aftalerne – og harmoniserer lovgivningen – vil der være problemer. Og det er ikke kansler Mekels eller ECB’s skyld selvom politikkerne prøver at sende aben videre.

Frankrig

Frankrig kan hurtigt blive det næste STORE problem i EU / Eurozonen.

BørsUdsigten noterer, at eksportens andel af BNP falder med 1 pct. om året. Et andet tal er at den private sektor i Frankrig ”kun” udgør 40 pct. af BNP. At Hollande er nødt til, styre med dekreter, at da han ikke har mulighed for at gennemføre lovgivning, og at udgifterne i relation til indtægterne på det franske statsbudget igen igen udgør over 3 pct. af BNP. Hvis der ikke snar sker noget, er det dømt til at gå galt. Der er ingen balance.

 

”Grexit”

I dag, mandag skal den græske regering levere et budget, og reformer der holder.

Når man vil nyde, må man yde!

Problemet er, at regeringen ikke formår at opkræve skatter, eller få befolkningen til at være solidarisk.

Det kræver, at der ikke er korruption, og at det offentlige system effektiviseres, og at politikkerne laver reformer, der kan få virksomheder til at investere i Grækenland.

Såfremt Grækenland ryger ud af Euroen, vurderer BørsUdsigten, at markederne vil reagere positivt, selvom det på den lange bane vil betyde en lavere vækst end eller i Europa.

Så må vi se om Grækenland udgør en systematisk risiko for banksystemet herunder ECB!

 

Wall Street

Wall Street lukkede højere, fredag.

Fredagens BNP tal var en smule lavere end forventet; men viste en stigning på 2,2 pct.

Der offentliggøres tal for igangværende ikke afsluttede bolighandler, og personlige indkomster, der skal danne grundlag for køb af boliger.

Dow Jones lukkede fredag med en stigning på 0,2 pct. (34,43 point) i indeks 17.712,66. For ugen blev det til et fald på 2,3 pct., og år til et fald på dato på 0,6 pct.

S&P500 lukkede fredag med en stigning på 0,2 pct. (4,87 point) i 2.061,02. For ugen blev det til et fald på 2,2 pct., og år til dato en stigning på 0,1 pct.

Nasdaq Composite lukkede med en stigning på 0,6 pct. (27,86 point) i 4.891,22. For ugen blev det til et fald på 2,7 pct., og år til dato en stigning 3,3 pct.
S&P500 – Teknisk Vurdering

Ser BørsUdsigten på dagschartet for S&P500 (2.061), er dobbelttoppen ikke bekræftet;. Det sker først ved brud af den gamle bund i 2.040 niveauet. Et brud vil sandsynligvis betyde en test af 1.990-70 niveauet. Indtil videre tester chartet den brudte trendlinie nedefra.

Tertiært / spekulativt har BørsUdsigten hjemtaget gevinst trendfølgende ved bruddet af 2.098. Der er åbnet en shortposition ved brud af 2.060 niveauet, og der afdækkes ved brud af 2.085 niveauet.

Strategi: Sælg.

Sekundært har BørsUdsigten genkøbt ved brud af 2.090 niveauet. Stop Loss og shortsalg ved brud af 2.060 niveauet.

Strategi: Sælg.

Primært (lang sigt) har BørsUdsigten en købsstrategi. BørsUdsigten hjemtager gevinst ved brud af 2.011 niveauet.

Strategi: Køb

De korte indikatorer trækker ned, og ligger nogenlunde neutralt.

Signalmodellerne ligger i køb, bortset fra et lille salgssignal i Parabolic.

30SPCH

S&P500: Dagschart

Renten

Renten på den amerikanske 10 årige statsobligation noteres 0,03 pct. lavere – i en rente på 1,96 pct. Den toårige rente noteres ned med et fald på 0,02 pct. til 0,59 pct., og den 30 årige falder med 0,05 pct. til 2,54 pct.

Den tyske 10 årige bund uforandret i 0,21 pct. og den 5 årige i minus 0,10 pct.

 

Valuta

USD noteres kl. 05:43 i 6,877 (6,866) for 1 USD. EUR/USD noteres i 1,086 (1,088). USD/JPY noteres i 119,2 (119,2). EUR/JPY noteres i 129,5 (129,7). EUR/DKK 7,469 (7,468).
USD/DKK teknisk

Ser vi på dagschartet for USD/DKK (6,877)

Valutakryds er opdateret – vurdering udgår.

 

 

Guld

Guldprisen noteres til morgen i 1.193 (1.204) USD pr troy ounce (31.1035 g).

Prisen er opdateret – vurdering udgår.

 

 

Olie

Olieprisen noteres lavere til morgen, mandag.

Nymex Crude, er senest noteret i 48,12 (50,35) USD pr. tønde. UK Brent kvaliteten noteres i 56,02 (58,11) USD pr. tønde.

Brud af 56 niveauet udløser salg af den position vi købte i samme niveau.

Asien

De asiatiske aktiemarkeder noteres højere nu til morgen, mandag.

Undtagelsen er dog Australien, der ligger underdrejet på grund af de faldende råvarepriser.

Nikkei225 stiger 0,6 pct. (121 point) til indeks 19.407. Hang Seng noteres op med 1,7 pct. (426 point) i indeks 24.913. Kina’s CSI300 stiger med 2,5 pct. (98 point) i indeks 4.070. Sydkoreas Kospi stiger med 0,5 pct. (10 point) i 2.030. Australiens ASX200 ned med 1,3 pct. (74 point) i 5.846.

Bemærk der er ikke tale om lukkenoteringer, men niveauer, der noteres godt en time før luk.

 

 

Teknisk Vurdering OMXC20

Ser BørsUdsigten på dagschartet for C20 (946), snød Novo Nordisk chartet, alt og alle. Selv MacD er ved at gå i køb.

Tertiært / spekulativt har BørsUdsigten genkøbt i 915 niveauet (solgt i samme niveau). Take Profit ved brud af 920 niveauet.

Strategi: Køb (ændret).

Sekundært har BørsUdsigten genkøbt i 920 niveauet (solgt i 910 niveauet).

Strategi: Køb (ændret)

Primært har BørsUdsigten en køb strategi, hvor der hjemtages gevinst ved brud af 770 niveauet.

Strategi: Køb

30C20CH

C20: Dagschart

De korte indikatorer er vendt, og trækker op i positivt territorium.

Signalmodellerne ligger i køb, bortset fra en fortsat rød advarsel i MacD, der dog ser ud til at blive neutraliseret.

Analyse & Graf: Vikingen

Allan Thestrup – BørsUdsigten

allan@borsudsigten.dk
Tlf.: 2258 0126

 

BørsUdsigten er et Risikostyringsværktøj

BørsUdsigten’s opgave er dagligt at vurdere, og beskrive de markedsmæssige risici. Det sker ud fra kampen mellem købere og sælgere på markedet, og investorpsykologien.

Det er specielt vigtigt at afdække markedsrisikoen, når aktiemarkederne svinger så meget som de gør, og vi ikke ved hvornår den næste større nedtur kommer.

Den selskabsspecifikke risiko lader vi andre om.

Pas på det overordnede aktiemarked ingen aktie er uberørt af den overordnede udvikling – heller ikke kvalitetsaktier, som A.P. Møller Mærsk, Coloplast, og Novo Nordisk.

Om valg af indeks!

Der skal retvisende – C20 indekset – og ikke manipulerede input (C20 cap) – til, for at give retvisende signaler!

Desværre kan du ikke som teknisk analytiker bruge det nye C20 Cap til noget som helst, da der er tale om et manipuleret indeks, der ikke siger noget som helst om likviditeten i markedet.

Endvidere opstår der lidt umotiverede ”gaps” der ikke lukkes normalt.

Man SKAL kunne se hvor mange penge der er i markedet – ikke et skønhedsbillede af en indeksvurdering.

Derfor dækker BørsUdsigten ikke dette indeks – da det er ubrugeligt/misvisende i teknisk sammenhæng!


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Allan Thestrup

Skrevet af Allan Thestrup

Allan leverer en analyse hver morgen, med fokus på markedernes udvikling og signaler.