Danmark står stille

Det danske marked står stille grundet den negative udvikling i Novo Nordisk. Marked håber stadig på mere vækst i økonomien.

NNIT skuffede markedsdeltagerne med ikke at opjustere forventningerne, hvilket fik aktien til at falde med 8,7 pct. NNIT-aktien etablerede en topformation i slutningen af juli og er faldet tilbage til niveau 260. Aktien er fortsat i en stigende trendskanal og nærmeste støtteniveau er ved 250. NNIT vil udbetale et interimsudbytte den 22/8.

ALK-Abello kommer godt ud af første halvår og opjusterede forventningerne, hvilket fik aktien til at stige med 3,2 pct. I juli tabte aktien næste 200 point, da ALK-Abello meddelte, at man tabte samarbejdaftalen med Merck på det amerikanske marked.

På ugebasis har ALK-Abello fortsat et salgssignal       i signalmodellerne. Der er etableret et ”Death Cross” i de glidende gennemsnit på uge. RSI er nede i det oversolgte niveau. Nærmeste modstandsniveau er 1050 og herefter i niveauet 1150.

Topdanmark leverede en opjustering tirsdag middag, men markedsdeltagerne brugte den i første omgang til at sælge ud på, hvilket fik aktien til at falde tilbage. Aktien er brudt ud af den faldende trend og der er etableret købssignal i Bollingerkanalen. De glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross” for 4 uger siden, så et klassisk tilbagefald til niveauet 170, som er niveauet, hvor det lange glidende gennemsnit ligger.

Torm nedjusterede forventningerne, men vil også betale interimsudbytte i august.  Aktien var i en faldende tendens siden årsskiftet og har været ret uinteressant hele året. Aktien ser uinteressant ud, og det indikerer, at tankmarkedet har det svært og det ikke bliver bedre på kort sigt.

Carlsberg leverede onsdag et regnskab med fremgang på bundlinien, men et fald i omsætningen, da det er besparelser, som har drevet forretningen frem. Teknisk havde aktien etableret en stigende tendens men ??

Torsdag bød på regnskaber fra Vestas, DFDS og NKT Holding. Alle selskaberne fik pæn medvind i aktiekursen, da selskaberne overgik forventningerne i markedet. Vestas og DFDS opjusterede forventningerne, mens NKT Holding fastholdt deres forventninger.

Med dagens stigning er Vestas brudt igennem modstandslinien og handles nu i niveauet 540, som har været et modstandsniveau tilbage i 2007 og 2008. Nærmeste modstandsniveau er ved 595.

DFDS opjusterede forventningerne efter et godt halvår. Omsætningen steg første halvår med 6 pct. i forhold til året før og EBIT gik fra 909 mio. kr. til 1,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 61 pct. På den engelske kanal er fragtmængderne steget 63 pct., mens antallet af passagerer er steget med 23 pct.

Aktien holder fast i den stigende tendens, som blev etableret i oktober 2014. I foråret tabte aktien Momentum op til Brexit, men aktien har rettet sig og holder sig i den stigende trendkanal. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation, hvilket indikerer, at aktien kan fortsætte op. Næste modstandsniveau er 410.

Den kommende uge byder på regnskab fra en række danske selskaber. Mandag kommer en række mindre banker og UIE. Tirsdag kommer også en række mindre banker samt NewCap Holding og SP Group. Onsdag er det F.E. Bording, Gabriel Holding, Jeudan, Lundbeck, Royal Unibrew samt Spar Nord Bank. Torsdag er der regnskab fra Alm. Brand, Columbus, RTX, Rockwool, Sanistål, Sydbank samt Zealand Pharma. Ugen afsluttes med regnskab fra A&O Johansen og SimCorp.

Lundbeck holder fast i den stigende tendens, som blev etableret i midten af juni/juli sidste år i niveauet 120-140. Der er købssignal i både Bollinger og Parabolic på ugebasis. Der er en positiv tendens i Momentum, MACD og RSI på ugebasis. Momentum på månedsniveauet har derimod en faldende tendens. Nærmeste støtteniveau er ved 260 og herefter i niveauet 235-240.

C20 på ugebasis
C20 på ugebasis

C20-indekset er faldet tilbage og handles nu i niveauet omkring 920. Tilbagefaldet i indekset har trukket ned i Momentum og RSI på ugebasis. RSI er kommet under 50 på ugebasis. Bollingerkanalen er i salg og har nu været det i 2 måneder. De glidende gennemsnit er blevet brudt oppefra, hvilket giver et negativt billede. Men der er stadig interessante aktier, når man ”bare” plukker aktierne.

DK portefølje
Hæver stop-loss i DSV og Solar. 

DKPort

 

Nordisk portefølje
Hæver målkursen og stop-loss i Oriflame. 

 

Nord

 

Valget i fokus de kommende måneder

De seneste meningsmålinger viser, at det går fremad for Hillary Clinton og tilbage for Donald Trump men meget kan ændre sig endnu. Torsdagens nøgletal viste en positiv vækst i Philadelphia Fed – indekset.

Antallet af nytilmeldte ledig er fortsat faldende, hvilket viser, at det går den rigtige vej. Den kommende uge byder på følgende regnskaber: Medtronic, Hewlett Packard, Dollar General samt Dollar Tree.

Dow Jones
Dow Jones

Dow Jones Industrial Average holder fast i den stigende tendens og er brudt igennem modstandsniveauet 18.500. Der er en positiv tendens i RSI på ugebasis, mens Momentum bevæger sig vandret. Det nærmeste modstandsniveau er ved 19.000 og herefter i niveauet 19.200, mens der er støtte i niveauet 18.000. Indekset ligger i en stigende trendkanal.

S&P 500
S&P 500

S&P 500 er i samme positive trend som man ser i Dow Jones. Indekset er brudt igennem modstandsniveauet 2150. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 2100 som en støttelinie. Signalmodellen  er fortsat i køb på ugebasis. RSI har ramt niveauet 75 på ugebasis og holder fast i den stigende tendens. Det skal bemærkes, at omsætningen er svagere end tidligere på året, hvilket giver et negativt billede og indikerer, at man skal passe på. Det kan også skyldes, at amerikanerne er gået på ferie.

Nasdaq
Nasdaq

Nasdaq Composite holder fast i den stigende tendens og er kommet op over 5200. Bollingerkanalen har været i køb i 7 uger. Der er en positiv tendens i  de tre indikationsmodeller på ugebasis. Næste modstandsniveau er ved 5300, mens nærmeste støtteniveau er ved 5200 og herefter i niveauet 5100.
Strategi: Køb amerikanske aktier.

 

Nikkei viser styrke
Det japanske marked holder fast i den stigende tendens trods 4 negative dage. Der er fortsat en positiv tendens i MACD og Momentum på ugebasis, så man skal holde øje med det japanske indeks. De glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra, men der er endnu ikke etableret et ”Golden Cross” på ugebasis. Der er fortsat divergens mellem Bollingerkanalen og Parabolic-modellen på ugebasis. Parabolic er i køb, mens Bollingerkanalen er i salg.

Nikkei
Nikkei

Momentum på månedsniveauet har etableret en dobbelt bund. Yen skal blive endnu svagere, før de japanske virksomheder bliver mere konkurrencedygtige, så der er lagt op til en yderligere svækkelse af yen.

Strategi: Afvent udviklingen.

OMX S30 fortsætter den stigende tendens efter bundformation i slutningen af juni. Stigningen er trukket op af industriselskaberne i Sverige. Stigningen betyder, at der er etableret et købssignal i Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis. De glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross” på ugebasis. Signalmodellerne er i køb på ugebasis og har været det de sidste 2 til 4 uger. Der er en positiv tendens i MACD, Momentum og RSI på ugebasis. RSI har ramt niveauet 68.

Stockholm 30
Stockholm 30

Momentum på månedsniveauet er i en stigende tendens, og det har været i gang siden begyndelsen af januar. Nærmeste modstandsniveau er ved 1470, mens nærmeste støtteniveau er ved 1340-1360.
Strategi: Fastholder køb.

Scandi Standard
Scandi Standard

Scandi Standard fortsætter den stigende tendens efter den brød op igennem modstandsniveauet 60. I slutningen af oktober skiftede signalet fra salg til køb i Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis.

Det lange glidende gennemsnit ligger som en støttelinie under kursudviklingen med støtte i niveauet 60. Der er en positiv tendens i MACD og Momentum på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er omkring kurs 76. Afvent udviklingen og hold øje med regnskabet i næste uge.

Dax 30
Dax 30

Frankfurt, Dax 30 tester modstandsniveauet 10.800, men blev afvist og er faldet tilbage til niveauet 10.500. Der er en positiv tendens i Momentum på både uge- og månedsniveauet. Den samme tendens ses i MACD på ugebasis. RSI er over 70 på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 11.000 og herefter i niveauet 11.500, mens nærmeste støtteniveau er ved 10.400 og herefter i niveauet 10.200.
Strategi: Ændre til hold.

 

Royal Unibrew tester modstandsniveauet
Royal Unibrew har givet et afkast på 9 pct. i år, men der har ikke været Momentum til at bryde igennem modstandsniveauet 310-315. I denne uge er aktien faldet tilbage de sidste 4 dage og er nu under 300 igen. På ugebasis er der divergens mellem signalmodellerne, idet Bollingerkanalen er i salg og Parabolic er i køb. MACD er stigende, mens RSI bevæger sig vandret i niveauet 50. Momentum er i en opadgående trend på ugebasis, mens der er ved at blive etableret en bundformation i Momentum på månedsniveauet. Nærmeste modstandsniveau er ved 330 og herefter i niveauet 360, mens nærmeste støtteniveau er ved 290 og herefter i niveauet 280. Fasthold køb på aktien.

Royal Unibrew
Royal Unibrew

Det seneste kvartalsregnskab viste vækst  i top- og bundlinie. Omsætningen gik fra 1,899 mio. kr. til 2,081 mio. kr. i 1. kvartal 2016. Resultat før skat blev på 127 mio. kr. mod 119 mio. kr. i 2015.

Forventningerne blev i første kvartal fastholdt. Man forventer en omsætning på 6,150-6.400 mio. kr. og en EBIT på 885-985 mio. kr. Fundamental-modellen indikerer en fair pris på 331 kr.

I Danmark var det godt vejr i begyndelsen af foråret, men i løbet af sommeren er vejret blevet lidt kedeligere, hvilket kan påvirke indtjeningen. I første kvartal kunne Royal Unibrew fortælle, at man havde øget sin markedsandel på det danske marked. Selskabet har fastholdt flere af sine interessante kontrakter med bl.a. Tivoli.

Det italienske marked havde samme omsætning i første kvartal 2016 som i 2015. Den italienske økonomi er fortsat presset, så det bliver interessant at se, om Royal Unibrew kan fastholde sit salg.

I Baltikum og Finland var der en pæn vækst  i første kvartal og fremgang er hentet i det svære finske marked grundet ekstraordinære kampagner.

I de baltiske lande blev der indgået en ny samarbejdaftale med PepsiCo om produktion, salg og distribution af læskedrik.

Maltdrikke og eksport forretningen viser en vækst i omsætningen på 13 pct. Til gengæld faldt EBIT-margin grundet ændret i salgsmixet. Forventer at omsætningen bliver lidt presset af vejret.

 

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

Teknisk kommentar til 3 aktier: UIE, Columbus samt Per Aarsleff Holding.
UIE er steget med raketfart i løbet af de sidste 2½ måned. Tilbagefaldet har fået Bollingerkanalen til at gå i salg og de glidende gennemsnit har etableret et ”Death Cross”. På ugebasis er signalmodellerne fortsat i køb. De tre indikationsmodeller har alle etableret en topformation på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er ved 1150-1170.

UIE på ugebasis
UIE på ugebasis

Anbefaler at samle op, når Momentum igen begynder at stige på ugebasis.

Columbus er brudt ud af den stigende trendkanal med nogen voldsomme udsving. Aktien nærmer sig det gamle modstandsniveau fra 2005, hvor aktien var i 13,5. Stigningen i august har trukket RSI op over 80, hvilket indikerer, at aktien har brug for en mindre pause i den stigende tendens.

Columbus: modstand i 11 - 11.5.
Columbus: modstand i 11 – 11.5.

Momentum har etableret en topformation i momentum på ugebasis og på månedsbasis er der ligeledes en topformation under etablering, hvilket indikerer, at aktien skal tages med på kandidatbænken og ikke med i porteføljen. Afvent udviklingen.

Per Aarsleff Holding fortsætter i den svagt stigende tendens, hvilket har givet et nyt købssignal i Bollingermodellen på ugebasis. Det korte glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra og det lange glidende gennemsnit ligger som en modstandslinie i niveauet 165. Stigningen har givet en positiv tendens i MACD, Momentum og RSI på ugebasis.

Per Aarsleff med nyt signal.
Per Aarsleff med nyt signal.

Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation og er brudt igennem det glidende gennemsnit nedefra. Anbefaler køb på niveauet. Med kursmål 180.185 og herefter i niveauet 205-210. Anbefaler køb på niveauet.

 

Guldet finder støtte

Guldet holder fast i niveauet omkring 1350, hvilket påvirker Momentum og MACD på ugebasis. Momentum på månedsniveauet er ved at etablere en topformation. Nærmeste modstandsniveau er ved 1390-1400. Nærmeste støtteniveau er ved 1300.

EUR/USD er blevet styrket i ugen, der er gået og nærmeste modstandsniveau er ved 1,15, mens nærmeste støtteniveau 1,10. Stigningen har givet et købssignal i Bollingerkanalen for første gang i 12 uger. MACD stiger og er brudt igennem det glidende gennemsnit nedefra og bekræfter den positive tendens.

NOK/DKK er faldet tilbage til niveauet 80,5 og er blevet afvist i niveauet 81. De glidende er tæt på et ”Golden Cross”. Holder olieprisen den stigende tendens, så kommer den norske krone over 81.

SEK/DKK er faldet tilbage til niveauet 78,5 efter at have testet niveauet 79 i sidste uge. Der er en positiv tendens i Momentum. Bryder kursen igennem 79, er næste 79,5 og herefter i niveauet 80.

Metalvaremarkedet fortsætter sidste uges udvikling. Zink, bly og tin ser bedst ud, mens nikkel er faldet lidt tilbage. Kobber er faldet lidt tilbage.

Landbrugsmarkedet er fortsat presset. Majs ser ud til at etablere en bundformation i niveauet 500. Kaffe stiger igen. Hvede er ved at etablere en bundformation, mens sukkeret bevæger sig vandret i niveauet 520-560.

Brent Olie
Brent Olie

Brent Spot har genfundet den stigende tendens og er handlet op fra 42 og er nu i 49. Kursen skal over 50, før der igen bliver etableret et købssignal i Bollingerkanalen. Der er etableret en bundformation i MACD, Momentum og RSI på ugebasis. Der er en stigende tendens i Momentum på månedsniveauet. Nærmeste modstandsniveau er ved 50 -52 dollar og er fra juni i år.

 

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.