Aktiemarkedet har fået en lussing

Av for en korrektion markedet har oplevet de sidste par uger. Værst ser det ud i Dax, der har etableret en skulder-hoved-skulder-formation, hvilket indikerer, at man skal være forsigtig i øjeblikket. Man skal holde øje med de defensive selskaber. Men også i den kategori er der forskellige udviklinger. ICA-Gruppen leverede et bedre regnskab end ventet og steg, mens konkurrenten Axfood skuffede de svenske markedsdeltagere og aktien blev sendt ned på regnskabet.

Topdanmark leverer et resultat, der var bedre end ventet, hvilket fik aktien til at stige og aktien tester modstandsniveauet 310. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt 70 og MACD har ramt 4. Momentum på månedsniveauet ser fortsat faldende hvilket indikere at man skal holde ekstra øje med aktien i den kommende tid.

Tirsdag opjusterer RTX forventningerne for regnskabsåret 2017/18 fra tidligere udmeldt 58-73 mio. kr. til i niveauet omkring de 75 mio. kr. Teknisk etablerede aktien en topformation i midten af juni i niveauet 205-210 og i dag handles aktien i niveauet 170. Faldet har givet salgssignal i flere signalmodeller på ugebasis i midten af august. De glidende gennemsnit har etablerede et ”Death Cross” og der er en faldende tendens i flere indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt 28 og MACD er under 0. Anbefaler man afventer udvikling.

Novozymes blev endnu engang straffet grundet af et regnskab med svag vækst tal. Aktien er faldet tilbage til støtteniveauet omkring de 300. Signalmodellerne var allerede i salg før regnskabet og faldet i aktiekursen gør, at kursen skal over kurs 367, før der bliver etableret et købssignal på ugebasis. Momentum er faldende på uge- og månedsniveauet. RSI har ramt 30 på ugebasis. Selskabet har et interessant vækstpotentiale indenfor flere af deres hovedområder. Derfor tages aktien med på kandidatbænken.

I den kommende uge er der tirsdag regnskab fra Jyske Bank og Tivoli. Onsdag er der regnskab fra Sydbank og Totalbanken. Torsdag kommer der regnskab fra Carlsberg, Coloplast, Danske Bank, Novo Nordisk, Skako, Solar og Ørsted.

Skako er faldet tilbage med 31 pct. i år. Aktien tester 100-110 i februar og maj og siden er aktien faldet og handles nu i niveauet 60-65. Der blev etableret et salgssignal i signalmodellerne ved månedsskiftet maj/juni. Men konsolidering i niveauet har fået de tre indikationsmodeller til at etablere bundformation. Den samme bundformation kan ses i Momentum på månedsniveauet. Anbefaler dog at man afventer udviklingen.

Ørsted holder fast i den stigende tendens og det er på trods af den negative udvikling i markedet. Der er blevet etableret købssignal i midten af september i Bollingerkanalen, mens Parabolic gik i køb i midten af juli. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet MACD faldt, mens der er en stigende tendens i Momentum og RSI på ugebasis. RSI har ramt niveauet 55. Momentum på månedsniveauet er ligeledes faldet tilbage.

C25 på ugebasis.

C25-indekset er fortsat i en faldende tendens og indekset har ramt niveauet 1000. Bollingerkanalen er gået i salg på dagsniveauet igen og det korte glidende gennemsnit er blevet brudt oppefra og dermed er den korte positive tendens forsvundet. Signalmodellerne er i salg både på kort og langt sigt. De glidende gennemsnit på ugebasis har etableret et ”Death Cross”. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1075 som en støttelinie. RSI er ved 20 og der er en faldende tendens i Momentum både på uge- og månedsniveauet.

 

DK portefølje   
Tager tabet i Parken. Carlsberg, Coloplast og Novo Nordisk er på salgslisten. 

Nordisk portefølje
Boliden er stoppede ud af porteføljen og aktien sælges. Securitas på salgslisten.

 

Faldet fortsætter i USA

Torsdagen amerikanske nøgletal var noget blandede, da antallet af nytilmeldt ledige var højere end ventet. Men igangværende bolighandler steg uventet på månedsbasis.

Den kommende uge byder på en række regnskaber fra flere: Apple, Berkshire, Facebook, Alibaba, Exxon, Pfizer, Chevron, Mastercard, Coca-Cola samt DowDuPont.

Visa kunne i denne uge fremlægge et regnskab, der viste en stærk fremgang, men aktien faldt tilbage grundet den negative stemning i markedet. I denne uge er der Mastercard, som er aktuel og ser interessant ud teknisk, så hold øje med aktien.

Dow Jones Industrial Average har taget et dyk under støtteniveauet 25.000 og har været nede og teste 24.500. Faldet har trukket yderligere ned i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er ved 24250, mens nærmeste modstandsniveau er ved 26.000. Signalmodellerne er i salg på ugebasis og kursen skal over 26.000, før der kommer en signalændring.

S&P 500 er faldet tilbage som de to øvrige amerikanske indeks. Indekset var nede og teste niveauet 2660, mens nærmeste modstandsniveau 2800-2820 var en mindre topformation i den faldende tendens. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet Momentum er i en faldende tendens, mens RSI er vendt rundt og har ramt niveauet 35.

Salg i USA.

De glidende gennemsnit er blevet brudt oppefra og holder den faldende tendens, bliver der etableret et ”Death Cross” på ugebasis i løbet af 1-2 uger.

Nasdaq Composite har været faldende de sidste 4 uger og faldet er brudt igennem de glidende gennemsnit på ugebasis og holder den faldende tendens, så bliver der etableret et ”Death Cross” på ugebasis. Signalmodellen Bollinger er i salg og har været det i 4 uger.

Nasdaq fald på ugebasis.

Der er en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt 35, hvilket indikerer, at markedet er oversolgt, men det indikerer ikke, at man skal afvente udviklingen.

Strategi: Reducere  på det amerikanske marked.

 

Det japanske marked er gået i salg

Det japanske indeks er faldet tilbage som de øvrige indeks. Faldet betyder, at Bollingerkanalen er brudt igennem den nedre trendlinie og har etableret et salgssignal. Faldet er ligeledes brudt igennem de glidende gennemsnit på ugebasis, så der etableres et ”Death Cross” i løbet af 1-3 uger, hvis tendensen fortsætter. Faldet har trukket ned i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt niveauet 38.

Japan i salg på ugebasis.

Der er en faldende tendens i Momentum på månedsniveauet. Støtteniveauet ved 21.000 skulle gerne holde, ellers er næste støtteniveau ved 20.500.
Strategi: Hold fast i hold-anbefalingen.

OMX Stockholm 30 er brudt igennem støtteniveauet 1500. Faldet har fået signalmodellerne til at etablere et salgssignal på ugebasis og de glidende gennemsnit er blevet brudt på oppefra og der bliver etableret et ”Death Cross” i næste uge. RSI er under 30 og der er en faldende tendens i MACD og Momentum.


Den samme faldende tendens ses i Momentum på månedsniveauet. Nærmeste støtteniveau er ved 1480 og herefter i niveauet 1410.
Strategi: Fortsat hold på svenske aktier.

Frankfurt Dax 30 har for alvor etableret en skulder-hoved-skulder formation eller er det falsk alarm? Momentum på månedsniveauet har været i en faldende tendens siden slutningen af februar 2017. Signalmodellerne har været i salg siden månedsskiftet juni/juli.

Skulde-hoved-skulde formation.

De glidende gennemsnit etablerede et ”Death Cross” i midten af juni og der er en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er under 30 og MACD er under 0. Næste støtteniveau er ved 10.800 og herefter i niveauet 10.300.
Strategi: Sælg tyske aktier

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er Ambu, Novozymes og TK Development

Ambu har 4 ”gaps” i grafen på dagsniveauet ved 135,3-136,2, 151,9-184,1 fra september og i niveauet 178,2-184,1 fra samme måned og det 4. ”gap” er i niveauet 220-243. På dagsniveauet ligger det lange glidende gennemsnit i niveauet 140, mens det korte glidende gennemsnit er i niveauet 128.

På ugebasis er signalmodellerne i salg og først ved brud af niveauet 240 vil der blive etableret købssignal i Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis.

Ambu på dagsniveauet.

De glidende gennemsnit har etableret et ”Death Cross” på ugebasis i midten af oktober. MACD, Momentum og RSI er alle i en faldende tendens på ugebasis. RSI er uden 10, hvilket er første gang siden 2013. Momentum på månedsniveauet er ligeledes i en faldende tendens.

Nærmeste støtteniveau er ved 120, som tidligere har været en top- og en bundformation. Aktien tages med på kandidatbænken.

Novozymes-aktien er faldet tilbage til støtteniveauet omkring 300 og har siden har regnskabet bevæget sig opad. Signalmodellerne var allerede i salg før regnskabet og faldet i aktiekursen gør, at kursen skal over kurs 367, før der bliver etableret et købssignal på ugebasis. Momentum er faldende på uge- og månedsniveauet. RSI har ramt 30 på ugebasis.

Novozymes med støtteniveauer.

Støtteniveauet ved 300 skal gerne holde, ellers skal aktien ned i niveauet 280, mens nærmeste modstandsniveau er ved 355. Nærmeste modstandsniveau er 365 og herefter 395.

Derfor tages aktien med på kandidatbænken.

TK Development insider køber op i aktier, hvilket har givet bund under aktien. Stigningen har givet et købssignal i Bollingerkanalen på dagsniveauet og de glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross” for 3 dage siden. På ugebasis er signalmodellerne i salg og kursen skal over 6,5, før at der bliver etableret købssignal i Bollingerkanalen.

Der er etableret bundformation i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er over 30, mens MACD fortsat er under 0. Momentum på månedsniveauet er i en stigende tendens, hvilket indikerer, at aktien for den langsigtede investor ser interessant ud. Den spekulative investor samler op på niveauet, mens den forsigtigt afventer udviklingen.

 

Korrektion i olien  

Guldet fortsætter den stigende tendens på ugebasis. Bollingerkanalen er gået i køb på ugebasis, mens Parabolic fortsat er i salg og først går i køb ved brud af niveauet 1240. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er tæt på 80 og MACD er igennem 0´et. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation.

Nyt signal i guldet.

EUR/USD: Er faldet tilbage i niveauet 1,135 og har etableret salgssignal på dagsniveauet. Niveauet 1,135 blev testet i august og holder det ikke, er næste støtteniveau ved 1,12.

SEK/DKK: Bevæger sig vandret i niveauet 71-72,4. Der er en positive tendens i de tre indikationsmodeller. Nærmest modtandsniveau er ved 73 og herefter i niveauet 74.

Metalvaremarkedet: Har overordnet en positiv tendens i flere metaller. Nikkel er faldet tilbage, mens bly har fundet støtte. Der er en stigende tendens i tin, zink og kobber.

Landbrugsmarkedet: Der er fortsat flere landbrugsprodukter med en positiv tendens. Der er en opbremsning i den positive tendens for mælkefutures. Tømmerpriserne er stadig faldende.

Tilbage fald i olieprisen.

Brent Spot er faldet tilbage til niveauet omkring 76. Faldet har givet et salgssignal på dagsniveauet og de glidende gennemsnit har etableret et ”Death Cross”. Det lange glidende gennemsnit på ugebasis ligger i niveauet 76. Signalmodellerne er fortsat i køb på ugebasis, men et brud af niveauet 75 vil give et salgssignal i Bollingerkanalen og Parabolic.

 

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.