Uro i USA skaber bølger i markedet

Sidste uges manglende reform af det amerikanske sundhedssystem indikerer, at den nye præsident ikke har styr på sit parti, hvilket skaber uro på de finansielle markeder. Men midt på ugen var det allerede glemt.

Den amerikanske høreapparatmesse står for døren og messen kan give et vink om udviklingen i branchen og hvordan konkurrencesituationen blandt producenterne. De to børsnoterede danske producenter William Demant og GN Store Nord er begge med. William Demant-aktien etablerede en bundformation i november/december i niveauet 115 og i dag handles aktien i niveauet 145. Den stigende tendens i aktiekursen har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 1140-150 og herefter i niveauet 175, mens nærmeste støtteniveau er ved 138-140 og herefter i niveauet 130-132. Afvent udviklingen i William Demant.

GN Store Nord etablerede en dobbelt bund ved månedsskiftet oktober/november og medio december. I midten af marts toppede aktien i kurser 166 og i dag handles aktien i niveauet 160-161. Topformation i kursen har trukket ned i de tre indikationsmodeller på ugebasis. De to signalmodeller Bollinger og Parabolic er begge i køb på ugebasis. Afvent udviklingen i GN Store Nord.

Lundbeck fortsætter som en raket og aktien er brudt over 305 og holder fast i den stigende tendens. Næste modstandsniveau er ved 325 og herefter i niveauet 350. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation i februar og nu stiger modellen igen. Der er generalforsamling i Lundbeck fredag og der udbetales 2,45 kr. pr. aktie. Det kan give en tilbagegang i aktiekursen mandag, hvor udbyttet går fra, hvilket giver os en mulighed for at samle op i aktien, hvis man mangler en medicinal-aktie i porteføljen (bemærk at jeg selv ejer aktier i selskabet).

TK Development leverer et regnskab med et mindre overskud onsdag morgen. Selskabet forventer et overskud på mellem 100 og 120 mio. kr. for det kommende regnskabsår 2017/18. Teknisk er aktien i en stigende tendens og er steget med mere end 30 pct. i år. Nærmeste modstandsniveau er ved 13 og herefter i niveauet 14.5.

Torsdag var der gang i A. P. Møller-Mærsk som steg 4,2 pct. Aktien testede modstandsniveauet 12.200 tre gange uden at bryde igennem. Stigningen torsdag har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 11.000. Momentum på ugebasis er i en faldende tendens, og den samme faldende tendens er i RSI. Bollingerkanalen er i køb på ugebasis efter tre uger i salg. Bryder kursen igennem 12.200, er næste modstand ved 13.200-13.500. Anbefaler køb ved brud af niveauet 12.200.

I den kommende uge er der regnskaber fra Chr. Hansen på torsdag, som har brudt regnskabet. Fredag slutter af med B&O samt Tryg.

Tryg bevæger sig vandret i niveauet 120-140 og har de seneste par år ikke givet et store kursmæssig afkast af sig. Nærmeste modstandsniveau er ved 140, mens nærmeste støtteniveau er ved 120. Momentum har en positiv tendens på månedsniveauet, hvilket gør, at aktien ser interessant ud . De seneste år er udbyttet steget fra kr. 5,2 til nu kr. 6,2 pr. aktie. Med den milde vinter der er lagt op til et pænt regnskab for 1. kvartal fra Tryg.

C20 på ugebasis.

C20-indekset bevæger sig vandret over 900. Konsolideringsfasen betyder, at de tre indikationsmodeller igen er begyndt at stige. Momentum er brudt igennem det glidende gennemsnit nedefra. RSI er i en stigende tendens og har ramt niveauet 68. Signalmodellerne er i køb på ugebasis. Bollingerkanalen har været i køb siden januar og sker der en vending i hastigheden, så ser danske aktier interessante ud igen.

 

DK Portefølje
B&O og NNIT er sat på salgslisten.

 

Nordisk portefølje

Rebound i USA

De amerikanske indeks har taget en mindre rebound i denne uge efter en skidt start. De amerikanske nøgletal har været lidt blandede i denne uge. Forbrugertilliden var højere, mens antallet at nytilmeldt ledig var højere end forventet.

Den kommende uge byder på regnskab fra Walgreens Boots Alliance, Monsanto, Constellation Brands, Global Payments, CarMax, Lamb Weston Holdings samt Bed, Bath & Beyond.

Dow Jones

Dow Jones Industrial Averages var en tur ned i niveauet 20.500 og har taget en rebound op i niveauet 20.700. Tendensen i det store amerikanske indeks er fortsat stigende. Nærmeste modstandsniveau er ved 21.000 og bryder indekset igennem modstanden, så er næste modstand ved 21.500, mens nærmeste støtteniveau er ved 20.000. Bollingerkanalen er i køb og har været det siden begyndelsen af november.

S&P 500 har været en tur nede i niveauet 2325 i denne uge, men er siden handlet op i niveauet 2365. Indekset ligger fortsat i en stigende tendens trods tilbagefaldet i indekset i denne uge. Rebound i denne uge har givet en stigende tendens i indikationsmodellerne. RSI har ramt niveauet 70. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 2275 som en støttelinie. Bollingerkanalen er i køb og har været det siden og den nedre kanallinie er i niveauet 2325.

Nasdaq på ugebasis.

Nasdaq Composite  holder sig over 5800 og er fortsat i gang med en mindre konsolidering. Indekset har været i en stigende tendens siden sommeren 2016. I november blev der genetableret et nyt købssignal i Bollingerkanalen på ugebasis. Der er divergens mellem indikationsmodellerne på ugebasis, idet Momentum er faldende og RSI er i en stigende tendens med højere bunde og toppe. Næste modstandsniveau er ved 5900, mens nærmeste støtteniveau er ved 5800.

Strategi: Hold på amerikanske aktier.

Fortsat vandret i Japan

Det japanske indeks bevæger sig fortsat vandret i niveauet 19.000-19.600. Den vandrette formation trækker ned i MACD på ugebasis, mens Momentum og RSI bevæger sig vandret. Signalmodellerne er i køb på ugebasis og har været det siden oktober, men den vandrette formation gør, at den nedre støtte testes i øjeblikket og et brud af niveauet 19.000 vil udløse et salgssignal.

Det japanske indeks.

Nærmeste støtteniveau er ved 18.800 og herefter i niveauet omkring 18.500, mens nærmeste modstandsniveau er ved 20.000 og herefter i niveauet 20.500. Momentum på månedsniveauet er faldet tilbage, men tendensen er fortsat stigende.
Strategi: Hold på de japanske markeder.

Det svenske indeks.

OMX Stockholm 30 har været presset den seneste tid af udbyttebetalinger fra de store selskaber. Det har trukket indekset ned. Faldet i kurserne har trukket ned i MACD, Momentum og RSI på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1525 som en støttelinie. Signalmodellerne er i køb og den nedre støttelinie er ved 1550, og et brud herefter vil give et salgssignal i modellen.  Momentum på månedsniveauet har etableret en top og er faldet tilbage, men trenden er fortsat oppe.
Strategi: Hold på svenske aktier.

Africa Oil på ugebasis.

Rebound i olieprisen vil give en interessant udvikling i Africa Oil. Aktien har tabt 16 pct. i år mod de større olieselskaber, som kun er faldet med 6-7 pct. Bryder kursen over 16, så er den faldende tendens brudt på den korte bane og 17 så ser aktien interessant ud på langt sigt. Momentum og RSI har etableret en bundformation, mens MACD arbejder fortsat på det. Momentum er i en stigende tendens på månedsniveauet og har en positiv trend. Aktien tages med på kandidatbænken.

DAX på ugebasis.

Frankfurt Dax 30 er kommet op i niveauet 12.200 i denne uge, hvilket trækker op i MACD, Momentum og RSI på ugebasis. RSI har ramt niveauet 75. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 11.500 som en støttelinie. Bollingerkanalens nedre støttelinie er i niveauet 11.500. Nærmeste modstandsniveau er 12.500 og herefter 13.000, mens nærmeste støtteniveau er ved 11.500 og herefter i niveauet 10.800. Momentum på månedsniveauet er i en stigende tendens trods et mindre tilbagefald i denne måned.
Strategi: Fortsat hold på tyske aktier.

 

TK Development: Stærk fremtidsvækst

TK Development var regnskabsaktuel onsdag morgen med deres årsregnskab, der viste et overskud på 7,1 mio. kr. mod -222,3 mio. kr. året før. Omsætningen blev på 401,5 mio. kr. i det seneste årsregnskab mod 327,8 mio. kr. år før.

For det kommende år forventer selskabet et overskud før skat på 100-120 mio. kr., hvilket ud fra fundamental-modellen giver en estimeret kurs på 20-24, hvilket er en fordobling af den nuværende kurs.

Grunden til det væsentligt bedre resultat i det kommende regnskab skyldes et frasalg af flere konkrete projekter. Men der er en positiv udvikling i flere projekter, herunder BROEN shopping, Strædet Køge og boligprojektet Amerika Have. TK Development arbejder indenfor områderne retail-, kontor-og boligprojekter, hvor der fortsat er en positiv efterspørgsel. Der er mange institutionelle investorer, som har et ønske om at øge andelen af ejendomsinvesteringer i deres portefølje som et alternativ til mere klassiske investeringsobjekter.

TK Development dækker Danmark, Polen og Sverige med sin forretning. Det svenske marked er præget af en stærk svensk økonomi. I Sverige har TK Development i lighed med tidligere år haft fokus på butikssegmentet. I de kommende år vil man arbejde med mulighederne indenfor boligsegmentet.

I Polen er egenkapitalbindingen i projekterne forsat al for høj og selskabet vil arbejde på at nedbringe disse. I kraft af den massive søgning mod de større byer i Polen er der et øget behov for nye boliger. Den lave rente og stabil vækst i Polen gør, at disse projekter bliver interessant i de kommende år.

Projekt-pipelinen viser en positiv udvikling med solide efterspørgsel. Selskabet holder fast i, at de vil arbejde på markederne: Danmark, Sverige og Polen.

Asset Management-forretningen skal sluttes ned i løbet af 3-5 år med udgangspunkt fra december 2015. Porteføljen består af 10 enheder, som skal afsættes, hvor hovedparten af dem er i Danmark, Polen samt et enkelt i Tjekkiet og en investeringsejendom i Tyskland.

TK Development.

Teknisk har aktien etableret en stigende tendens efter bunden i juni/juli, hvor aktien blev handlet i 7 kr. Idag er kursen i 12 kr. Stigningen har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI er over 90. Det indikerer, at aktien har brug for en pause i den stigende tendens. Anbefaler at man afventer køb og samler op i aktien ved tilbage til niveauet 11 kr.

 

 

B&O: Er forretningen vendt?

Det kommende kvartalsregnskab skal bevise, at indtjeningen er på vej tilbage i selskabet for alvor. Det seneste kvartalregnskab viste et overskud på 23 mio. kr. efter skat mod -10 mio. kr. i samme periode året før. Fremgang giver en indtjening på 0,5 kr. pr. aktie mod -0,2 kr. pr aktie.

Fundmental-modellen indikerer en fair model i niveauet 120-128 kr.

B&O er i dag opdelt i to forretningsenheder: Bang & Olufsen og B&O Play. I det seneste kvartalsregnskab var der en positiv udvikling i omsætningen for Bang & Olufsens produkter, hvilket skyldes ordren, der ikke var leveret tidligere, da man ikke kunne følge med i produktionen. Det bliver derfor interessant at se udviklingen det seneste kvartal i det forretningsområde.

B&O Play oplever en positiv udvikling i efterspørgsel i sidste kvartal, og det vil der også være fokus på i det kommende kvartalsregnskab. Der har været en række produktlanceringer i slutningen af 2016 og i begyndelsen af 2017, og det bliver interessant at se, om de slår igennem i det kommende kvartalsregnskab.

Ser man på det geografiske salg, så har der været en positiv udvikling i på alle markeder. Stærkest er det gået i North America og Greater China. I North America er omsætningen gået fra 48 mio. kr. til 111 mio. kr., mens den i Greater China er gået fra 74 mio. kr. til 125 mio. kr. Disse områder skal fortsat løfte afsætningen. Europa er et modent marked for B&O´s produkter og omsætningen lander på 505 mio. kr. mod 494 mio. kr. året før. Resten af verden havde en fremgang på 13 pct. fra 112 mio. kr. til 127 mio. kr.

B&O på ugebasis.

Teknisk har aktiekursen været i en faldende tendens siden topformation i slutningen af januar, hvor aktien blev handlet i 105-108, og i dag handles aktien i niveauet 96-98. Tilbagefaldet i aktien skyldes den kinesiske aktionærs salg af aktier i denne uge. Aktien har tidligere fundet støtte i niveauet 95, men brydes det niveau, er næste støtte i niveauet 87-89. Nærmeste modstandsniveau er ved 105 og herefter i niveauet 118. Den sivende tendens har trukket ned i tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt niveauet 30. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 90 som en støttelinie. Bollingerkanalen har sin nedre kanallinie i niveauet. Giver aktien en hold-anbefaling på niveauet.

 

Teknisk kommentar til 2 aktier

De 3 aktier er: ALK-Abello og Solar

ALK-Abello holder fast i den stigende tendens på ugebasis og er på vej op mod modstandsniveauet 1040. Bryder kursen igennem 1040 så er næste modstandsniveau ved 1175.

Den positive tendens i aktiekursen betyder at der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. MACD har etableret en bundformation og den samme tendens ses i Momentum og RSI. De glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross” i midten af januar og det lange glidende gennemsnit har støtte i niveauet 940.

ALK-Abello

Signalmodellerne har været i køb siden begyndelsen af januar. Bollingerkanalen har sin nedre kanallinie i niveauet 900. Momentum på månedsniveauet er i en stigende tendens hvilket bekræfter den positiv tendens i aktien. Mangler man en medicinalaktie til porteføljen er ALK-Abello et godt bud.  Afvent udviklingen. 

Solar aktien holder fast i den stigende tendens men det betyder også at aktien ikke må falde mere tilbage for så bryder den ud af den positiv trendkanal da bunden er i niveauet 380. Bunden ved de 380 er fortsat over de 370 som var en bund tilbage i begyndelsen af februar. Tilbage faldet i aktiekursen har trukket ned i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit ligge i niveauet 370 mens nærmest modstandsniveau er ved 400 og herefter 440.

Solar: skifter signalet?

Momentum på månedsniveauet har etableret en topformation og er brudt igennem det glidende gennemsnit i modellen. Afvent udviklingen på ugebasis.

 

Guldet stiger og olien falder

Guldet testede niveauet 1260, men kunne i første omgang ikke bryde igennem og afvisningen trækker ned i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Der er fortsat køb i guldet på ugebasis i signalmodellerne Bollinger og Parabolic. Momentum på månedsniveauet er faldet tilbage, men er endnu ikke brudt under den tidligere bund. Det giver en fortsat positiv indikation.

EUR/USD handlens ned i niveauet 1,070 og dermed testes det lange glidende gennemsnit på ugebasis og de glidende gennemsnit har netop etableret et ”Golden Cross” på ugebasis. Momentum på månedsniveauet er fortsat i en stigende tendens med en højere bund end den foregående.

NOK/DKK arbejder på at etablere en bundformation i niveauet 80,5-81,5. Der er en fortsat faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis.

SEK/DKK handles vandret i niveauet 77,5-78,5. Der er en fortsat positiv tendens i Momentum på månedsniveauet. Nærmeste modstandsniveau er ved 79.

I metalvaremarkedet er fortsat i en konsolideringsfase. Der er en faldende tendens i nikkel, mens der er en positiv tendens i aluminium og bly. Der er en fortsat vandret tendens i kobber, tin og zink.

landbrugsmarkedet har det bedret sig noget i denne uge. Sukker er fortsat i en faldende tendens, mens kaffe, majs og hvede bevæger sig vandret. Der er en stigende tendens i kakao, bomuld samt palmeolie.

Olie

Brent Spot er igen over 50 dollar for en tønde olie. På dagsniveauet blev der etableret en bundformation i niveauet 50-51 og nu handles aktien i niveauet 52-53 og der er etableret et ”Golden Cross” på dagsniveauet. På ugebasis er der fortsat salgssignal i Bollingerkanalen og Parabolic og kursen skal over niveauet 56-57, før der kommer et nyt signal.


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.