Svær start for regnskabssæsonen

Den danske regnskabssæson startede noget amputeret med en nedjustering fra Novozymes, mens Chr. Hansen viste gode takter og aktien steg onsdag med 5,3 pct. efter deres årsregnskab.

Med onsdagens fald i Novozymes, så er aktiekursen i niveauet fra december 2015 og alle modeller peger nedaf, og der er etableret salgssignaler i samtlige modeller. Derudover er der etableret 2 store ”gaps” i grafen. Nærmeste støtteniveau er ved 250 herefter 240 og 230. Nærmeste modstandsniveau er ved 290 og herefter i niveauet 310.

Markedsdeltagerne har fokus på de cykliske aktier såsom FLSmidth, NKT Holding og D/S Norden.

NKT Holding har ramt modstandsniveauet 460, som tilbage i april 2015 var en kortvarig topformation og RSI har ramt niveauet 90, hvilket indikerer, at aktien har brug for en korrektion ned i niveauet 420, mens næste modstandsniveau er ved kurs 500.

Nordea er fortsat lun på en fusion med den hollandske bank ABN Amro. Nordea vil genoptage samtalerne med den hollandske bank en gang i 2017. Nordeas regnskab viste, at banken klarer sig godt trods en mindre stigning i afskrivningerne og overskuddet blev større end hvad markedsdeltagerne havde forventet. Nordea-aktien har været i en stigende tendens siden begyndelsen af juli, hvor aktien lå i 52 og i dag handles den i 70-72. Der er etableret klassiske købssignaler i både de glidende gennemsnit og signalmodellerne har etableret købssignaler på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 76-78.

Skako leverede et regnskab, der viste en stabil indtjening, men de seneste par dages kraftige stigning i aktien har på den korte bane været en overreaktion og derfor faldt aktien tilbage på regnskabet. Stigningen har sendt RSI op i det overkøbte niveau omkring 90, hvilket indikerer, at aktien har brug for en pause i den stigende tendens. Aktien har brug for en pause.

Den kommende uge byder på regnskaber fra DSV, Pandora og Sydbank tirsdag. Onsdag er det A. P. Møller-Mærsk, Coloplast, Columbus, Genmab, ISS, Lundbeck, Spar Nord og TDC. Torsdag er det Fynske Bank, GN Store Nord, Lån & Spar Bank, Scandinavian Tobacco Group samt cBrain.

Scandinavian Tobacco Group har klaret sig godt siden sin børsnotering i februar 2016. Aktien ligger i en stigende trendkanal og der er købssignal i begge signalmodeller på ugebasis. Der er etableret bundformation i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit har støtte i niveauet 112. Nærmeste modstandsniveau er ved 120-122, som var et modstandsniveau i august. Bryder kursen igennem120-122, så er næste modstandsniveau ved 150. Er man på udkig efter en god udbytte-aktie er Scandinavian Tobacco Group et alternativ.

ISS har vist en stabil kursudvikling siden november 2015, hvor aktien etablerede sin stigende tendens. Det lange glidende er blevet testet et par gange som støttelinie, og man har klaret det indtil nu. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 263. Signalmodellen Bollingerkanalen er gået i salg på ugebasis, hvilket indikerer, at man skal passe lidt på. Afvent regnskabet i næste uge.

C20 på ugebasis.
C20 på ugebasis.

C20-indekset holder sig fortsat over 900, men tendensen peger fortsat nedaf. Det lange glidende gennemsnit på ugebasis ligger over kursudviklingen som en modstandslinie i niveauet 940. Den faldende tendens i indekset trækker ned i Momentum og RSI på ugebasis. RSI er under 40 på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er 850, mens nærmeste modstandsniveau er ved 950.

 

DK Portefølje
Rockwool er solgt og Pandora er sat på salgslisten.

dkport

 

Nordisk portefølje
Flere interessant svenske aktier står på købslisten.

nordport

 

Kan markedet genvinde tempoet ?

De amerikanske indeks har stået stille de seneste 4 uger og jo tættere vi kom valget i USA, jo mere i stå går indekset sandsynligvis.

Torsdagens amerikanske nøgletal var en kedelig omgang med flere nytilmeldt ledige. Ordrer på varige goder blev mindre end ventet og omvendt viser flere af dagens regnskaber en positiv udvikling, men det trak ikke markederne op. Bristol-Myers opjusterer, hvilket fik aktien til at stige med 5 pct. Aktien har taget et stort dyk i august, hvor kursen gik fra 75 til 55 og i dag handles aktien 52 og ser interessant ud.

Den kommende uge byder på regnskaber fra Facebook, Berkshire Hathaway, Alibaba, Pfizer, Kraft Heinz, Allergan samt Starbucks.

Dow Jones ved støttelinien.
Dow Jones ved støttelinien.

Dow Jones Industrial Average er i en sivende tendens, men indekset er ikke brudt igennem de 18.000, som ligger som et stærkt støtteniveau. Momentums faldende tendens er aftagende og den samme tendens ses i RSI på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 18.500. Bollingerkanalen er fortsat i salg og det har stået på siden midten af september.

S&P 500
S&P 500

S&P 500 følger udviklingen i Dow Jones og indekset er kommet under 2150. På ugebasis er der divergens mellem Momentum og RSI på ugebasis, idet Momentum har fundet en bund og stiger, mens RSI fortsætter den faldende tendens på ugebasis. Det lange glidende har støtte i niveauet 2140. Bollingerkanalen er fortsat i salg på ugebasis og har været det i 8 uger. Nærmeste støtteniveau er ved 2100, mens det nærmeste modstandsniveau er ved 2180-2200.

Nasdaq Comp.
Nasdaq Comp.

Nasdaq Composite bevæger sig fortsat vandret i niveauet 5200-5300 og Bollingerkanalen er fortsat i køb på ugebasis. Der er divergens mellem de to indikationsmodeller på ugebasis, idet Momentum er i gang med at etablere en bundformation, mens RSI fortsætter den faldende tendens. Nærmeste støtteniveau er ved 5200 og herefter i niveauet 5100, mens nærmeste modstandsniveau er ved 5300 og herefter i niveauet 5400.
Strategi: Afvent udviklingen.

Købssignal i Japan
Det japanske indeks har etableret et købssignal på ugebasis i signalmodellen Bollinger. Signalmodellen Parabolic etablerede et købssignal for 8 uger siden. Der er en positiv tendens i MACD og RSI og RSI har ramt niveauet 65.

Nikkei
Nikkei

Momentum er ligeledes i en stigende tendens, selvom den ser lidt svagere ud på ugebasis, mens modellen på månedsbasis peger opad. Bryder indekset igennem modstandsniveauet 17.500, så er næste modstandsniveau ved 19.000.
Strategi: Køb på japanske aktier via investeringsforeninger

OMX Stockholm 30 holder fast i den stigende tendens trods meget uensartede regnskaber. Trods den stigende tendens i indekset så taber Momentum hastighed, da stigningen er meget svag. RSI har ramt niveauet 70 på ugebasis. MACD er svagt faldende på ugebasis, så der er divergens på ugebasis mellem en række indikationsmodeller på ugebasis.

Stockholm 30 på ugebasis.
Stockholm 30 på ugebasis.

Nærmeste modstandsniveau er ved 1500 og herefter i niveauet 1530, mens nærmeste støtteniveau er ved 1440 og herefter i niveauet 1400 og 1380.
Strategi: Ændre til Hold på svenske aktier.

MTG med modstandslinier.
MTG med modstandslinier.

Der er en positiv tendens i Momentum på både uge- og månedsniveauet for MTG. Stigningen i sidste uge betyder, at den faldende tendens er brudt. Der er endvidere etableret et ”Golden Cross” på ugebasis. Signalmodellerne Bollinger og Parabolic er begge i køb på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 250 og herefter i 260. Nærmeste støtteniveau er ved 236-240. Forventer at aktien falder og lukker det første ”gap” i niveauet 238,8-239,2. Anbefaler at man samler op i aktien ved tilbagefald.  

DAX på ugebasis.
DAX på ugebasis.

Frankfurt Dax 30 bevæger sig vandret i niveauet omkring 10.500 de seneste 3 måneder. Men siden februar har indekset været i en stigende tendens, og det har været svært at bryde igennem modstandsniveauet 10.800, som er blevet testet flere gange. Næste modstandsniveau er ved 11.200- 11.400, som blev testet sidste år. Nærmeste støtteniveau er ved 10.200 og herefter i niveauet 9.900. RSI, MACD og Momentum har etableret en bundformation på ugebasis. Signalmodellerne er i køb og har været det siden august, uden det dog har givet en afkast. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 10.300 som en støttelinie på ugebasis. Bryder kursen igennem 10.800, er det klart køb. Formiddagens positive Eurozone-nøgletal: Forbruger-, Økonomisk-, Service- og Industritillid kunne være en af de ting, som kunne trække indekset op.
Strategi: Fortsat hold på tyske aktier.

 

Chr. Hansen med interessante vækstforventninger

Chr. Hansen fremlagde onsdag deres årsregnskab, der viste en omsætning på 948,9 mio. EUR og 858,6 mio. EUR. Resultat efter skat blev på 183,8 mio. EUR mod 162,5 mio. EUR. EBIT-margin er faldet marginalt tilbage fra 27,1 pct. til 26,9 pct.

Til næste år forventer selskabet en vækst på 8-10 pct. og man forventer at nå en EBIT-margin over 28,2 pct.  Fundamental-modellen indikerer en fair value på 483, hvilket giver et potentiale på 15 pct.

Chr. Hansen er delt op i tre enheder: Food Cultures & Enzymes, Health & Nutrition og Natural Colors.

Indenfor Food Cultures & Enzymes har der været vækst indenfor enzymer, mælk, ost og kød. Området probiotics har vist en positiv vækst i det seneste halvår. Det kan man også se på udviklingen i svenske Probi, der også udvikler og sælger bakteriekulturer til forskellige grene af fødevareindustrien.

Health & Nutrition har oplevet en øget efterspørgsel på det område. Endvidere vil man have fokus på opkøb indenfor person- og dyresundhed. Gennem innovation vil Chr. Hansen ekspandere på nye geografiske markeder.

Natural Colors har oplevet en øget efterspørgsel, da flere og flere kunder ønsker naturlige farver til deres produkter. Chr. Hansen forventer, at den øgede efterspørgsel vil fortsætte ind i 2017/18.

Fordelt på regioner så har væksten været størst i Asien med en stigning på 30 pct., mens Latinamerika er faldet tilbage med 2 pct. I Nordamerika var væksten på 11 pct., og Europa, Mellemøsten og Afrika var væksten på 6 pct.

Chr. Hansen med nyt signal.
Chr. Hansen med nyt signal.

Teknisk lå aktien i en faldende tendens, men med onsdagens positive regnskab så sprang aktiekursen op. Det har givet et købssignal i Bollingerkanalen på både dags- og ugeniveauet, mens Parabolic fortsat i salg på ugebasis. Stigningen har trukket godt op i de tre indikationsmodeller. RSI har ramt niveauet 50 på ugebasis. De glidende gennemsnit er blevet brudt af den stigende tendens i aktiekursen. Momentum på månedsniveauet har ligeledes etableret en bundformation og stiger. Nærmeste modstandsniveau er 420 og det brud af det kan sende aktien op i niveauet 450. Anbefaler køb ved brud af niveauet 420.  

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er: Københavns Lufthavne, DFDS og Brdr. A&O Johansen.

Københavns Lufthavne
Københavns Lufthavne

København Lufthavne gav jeg en købsanbefaling den 2/8 og dengang blev aktien handlet i niveauet 3900-3945, og i dag handles aktien i niveauet 5100-5200. I august etablerede Bollingerkanalen et købssignal i niveauet 4000 og i dag handles aktien i niveauet 5500-5600. RSI har ramt niveauet 90, hvilket indikerer, at aktien har brug for en pause og nærmeste støtteniveau er ved 5000. Anbefaler at man samler op i aktien ved tilbagefald. Se analysen fra 5/8, hvor jeg anbefaler køb af aktien.

DFDS: Holder støttelinie ser aktien interessant ud.
DFDS: Holder støttelinie ser aktien interessant ud.

DFDS holder fast i den stigende tendens på ugebasis, som blev etableret tilbage i juli 2014. Den seneste tid har dog budt på tilbagefald i aktien, men hver gang har støttelinien i det lange glidende gennemsnit bestået sin prøve. Den seneste korrektion har stået på siden september, og det har trukket ned i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt niveauet 30, hvilket giver mulighed for en rebound i aktien i den kommende tid. Signalmodellerne Bollinger og Parabolic er begge i køb på ugebasis. Aktien tages med på kandidatbænken og et brud af niveauet 340 vil give et nyt købsignal i aktien.

Brdr. A&O Johansen
Brdr. A&O Johansen

Brdr. A&O Johansen holder fast i den stigende tendens med bunde, der ligger over de foregående toppe. For at holde udviklingen så skal kursen over 2650, som var den gamle top ved månedsskiftet august/september. Signalmodellerne har været i køb siden februar. Det lange glidende gennemsnit ligger som en støttelinie i niveauet 2400. Indikationsmodeller har alle peget nedaf i en kortere periode, men den faldende tendens er ved at aftage i aktien. Anbefaler køb på niveauet, hvis man ønsker en mindre aktie i porteføljen. Kursmål er 2750.  

 

Guldet finder støtte   

Guldet faldt tilbage i oktober og ramte støtteniveauet 1250. Men er siden steget og handles nu i niveauet 1270. MACD er ved at etablere en bundformation og ser interessant ud på niveauet. Den samme tendens ses i Momentum på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 1320.

EUR/USD er faldet under 1,1 og fortsætter den faldende tendens. Momentum på månedsniveauet har ligeledes etableret en topformation og falder, hvilket indikerer, at kursen skal under 1.00 i den kommende tid.

NOK/DKK holder pause i den stigende i niveauet 82-83,5. Det har fået MACD til at etablere en mindre topformation. Signalmodellerne er fortsat i køb på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 83,5 og et brud kan sende den norske krone op i niveauet 85.

SEK/DKK er faldet igennem støtteniveauet 76,5 og det har sendt RSI ned i det oversolgte niveau 10 på ugebasis. Man skal tilbage til 2009 for at finde den svenske krone i det nuværende niveau.

Metalvaremarkedet har taget et skridt tilbage, og det har alle ramt alle metallerne. Eneste metal som stiger er tin.

Landbrugsmarkedet er noget mere blandet. Kakao fortsætter den faldende tendens, mens sukker og og hvede konsolider sig. Der er fortsat en stigende tendens i kaffe, majs og palmeolie.

Olie prisen holder sig over 50 dollar.
Olie prisen holder sig over 50 dollar.

Brent Spot er faldet tilbage til støtteniveauet 50 og holder dermed fast i den stigende tendens i olien. Der er købssignal i de to signalmodeller og holder kursen sig over 50, ser det rigtig positivt ud.

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.