Aktiemarkederne viser styrke, men det er ikke alt, som stiger, man skal være selektiv med at udvælge aktierne i øjeblikket. Chokket over Brexit har lagt sig og flere markedsdeltagere, som havde reduceret deres eksponering i aktiemarkedet er nu begyndt at øge dem igen, hvilket har været med til løfte kurserne i sommerperioden.
Pandora har tabt Momentum den seneste 1½ måneds tid. Kursen testede 1000, men er siden faldet tilbage til niveauet 855. Markedsdeltagerne frygter for, om marginerne kan holde på sigt med en sølvpris, som er steget 40 pct. i år. 14 dollar til 19.5 dollar. Tirsdag rettede aktien sig igen og blev handlet over 860. Den positive tendens er fortsat intakt i aktien.
Genmab fik mandag aften tildelt endnu en særstatus af de amerikanske sundhedsmyndigheder, hvilket fik aktien til at stige med 5,7 pct. tirsdag. Aktien har konsolideret sig i niveauet 1150-1250 siden slutningen af juni, hvilket har medført en faldende tendens i Momentum på ugebasis, og der er etableret en topformation i MACD, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen i den kommende tid.
Lundbeck er blevet markedets nye darling og aktien er kommet op i et niveau, som aktien blev handlet i tilbage i 2001. I 2001 var aktien i all time high i kurs 310. Der er en positiv tendens i alle indikationsmodeller. Signalmodellerne er i køb på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er 260, som er steget to gange i år. Bruddet af 260 er et stærkt signal, da det er testet to gange i år og tredje gang kommer brudt.
Zealand Pharma steg godt 11 pct. Torsdag, da de amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt lixisenatid til behandling af voksne med type 2-diabetes. Produktet er opfundet af Zealand. De globale udviklings- og kommercielle rettigheder er udlicenseret til Sanofi. Teknisk ser aktien meget interessant ud, hvis den holder sig over de 130.
FLSmidth tabte Momentum torsdag, da en række finske konkurrent har været med regnskab i ugen, der er gået. Aktien var tæt på modstandsniveauet 280, men blev afvist og er faldet tilbage til niveauet 270.
Den kommende uge byder på regnskab fra en række danske selskaber. Onsdag er det Greentech og Ringkjøbing Landbobank. Torsdag er der regnskab fra Bioporto, Banknordic samt Dong Energy. Ugen sluttes af med DSV og Novo Nordisk.
Efter Dongs notering er der igen kommet gang i den hedengangne spekulationsaktie Greentech, som en gang var legeplads for berygtede milliarderklub. Aktien har haft en kedelig udvikling de sidste 7½ år, men de sidste par uges stigende tendens i aktiekursen indikerer, at der igen er kommet interesse omkring selskabet. Der er etableret købssignal i aktien i både Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis. RSI har ramt det overkøbte niveau på ugebasis, hvilket indikerer, at aktien har brug for en pause i den stigende.
C20-indekset er på vej mod 1000, som er blevet testet ved månedsskiftet i maj/juni. Signalmodellen Bollingerkanalen er fortsat i salg, og det er først ved brud af niveauet 1000, at signalet ændres. Indikationsmodellen RSI og Momentum har etableret en topformation og falder lidt tilbage begge to. Det indikerer, at indekset kan få svært at bryde igennem 1000. Nærmeste støtteniveau er ved 940 og herefter i 920 og til sidst i niveauet 860. Indekset har nu bevæget sig vandret siden april sidste år. Anbefaler at man samler op i aktier med en stigende trend.
DK portefølje
NKT Holding har rettet sig de sidste 3 uger, men aktien er fortsat under stop-loss og får en uge mere i porteføljen. Køber tre aktier til porteføljen: Solar, Rockwool og Zealand Pharma, se analysen senere i nyhedsbrevet. Har hævet målkursen og stop-loss på en række aktier *
Nordisk portefølje
Har hævet målkursen og stop-loss på en række aktier *.
Tid til konsolidering?
De amerikanske markeder har været i en positiv tendens i den seneste måned, men de sidste par dage har de to gamle indeks taget en pause. Den kommende uge byder på regnskaber fra Berkshire, Procter & Gamble, Pfizer, Kraft Heinz samt CVS Health.
Torsdags nøgletal viste en svag udvikling i antallet af nytilmeldt ledige. Men overordnet er ledigheden meget lav og fortsætter denne udvikling, kan der opstå flaskehalse i visse brancher, hvilket kan bremse væksten.
Dow Jones Industrial Average tester modstandsniveauet 18,500 og dermed holder indekset sig i en stigende tendens. Nærmeste støtteniveau er 18.000 og der var en top i november og april. Det lange glidende gennemsnit har støtte i niveauet 17.700 på ugebasis. RSI bevæger sig vandret i niveauet omkring 55-60. Momentum har etableret en topformation på ugebasis.
S&P 500 er kommet over 2150 for første gang i indeksets historie. Indekset er i en stigende tendens og signalmodellen Bollinger fastholder købssignalet fra slutningen af juni. Det lange glidende gennemsnit har sin støtte i niveauet 2060. Momentum har etableret en dobbelt bundformation på ugebasis, hvilket giver forventninger om en fortsat stigning i indekset op imod 2300.
Nasdaq Composite er brudt igennem modstandsniveau 4950, som er blevet testet i april, juni og her i juli, hvor det er lykkedes at bryde igennem og nu tester niveauet 5100-5150, som var et modstandsniveau i juli og november 2015. Der er en positiv tendens i RSI og Momentum på ugebasis. RSI er kommet over 60. Næste modstandsniveau er ved 5200. Det lange glidende gennemsnit på ugebasis har støtte i niveauet 4850.
Strategi: Fastholder køb på de amerikanske aktier.
Japan taber Momentum
Den japanske økonomi fortsætter med at halte og det påvirker aktiemarkedet negativt. Indekset blev afvist i 17.000 og er faldet tilbage til 16.500. Tilbagefaldet har givet salgssignal i Bollingerkanalen på både dags- og ugeniveauet. De glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra i denne måned, men der er endnu ikke etableret et ”Golden Cross”.
Der er divergens mellem indikationsmodellerne på ugebasis, idet MACD er i en stigende tendens og det ses også i Momentum, mens RSI har etableret en top og falder tilbage. Momentum på månedsbasis har etableret en bundformation og stiger.
Strategi: Afvent udviklingen.
OMX S30 er steget igennem juli, men de sidste par dage har indekset konsolideret sig i niveauet 1380-1400. Parabolic-modellen er gået i køb for 3 uger siden, mens Bollingerkanalen fortsat er i salg på ugebasis. De glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra, men har endnu ikke etableret et ”Golden Cross” på ugebasis. Der er en positiv tendens i MACD på ugebasis, mens Momentum har bevæget sig vandret den seneste måned. Momentum på månedsniveauet har en svagt stigende tendens og bekræfter, at der er en positiv tendens i det svenske indeks.
Strategi: Ændre til køb.
Lindab tester et interessant modstandsniveau ved kursniveauet 80. Man skal tilbage til 2014 for at finde det, at det niveau bliver testet. Dengang havde aktien ikke Momentum til at bryde igennem, men i øjeblikket viser modellen hastighed og RSI viser styrke. MACD har netop etableret en bundformation og er i stigende tendens. Signalmodellerne Bollinger og Parabolic er begge i køb på ugebasis. Næste modstandsniveau efter 84 er 90 og herefter i niveauet 100. Aktien tages med på kandidatbænken.
Frankfurt, Dax 30 nærmer sig en test af 10.400, som også blev testet i april, men ikke brudt. På basis er det lange glidende gennemsnit tæt på at have indhentet de korte glidende gennemsnit og i den forbindelse etableredes et ”Death Cross” på ugebasis. Det skyldes, at indekset ikke er kommet over toppen fra maj. Det tyske indeks har nu været i en faldende tendens siden april 2015. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis og MACD-modellen er netop brudt igennem det glidende gennemsnit nedefra på ugebasis. RSI er kommet over 60 på ugebasis. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation og stiger.
Strategi: Ændre til hold.
Godt regnskab fra konkurrent
Den store finske konkurrent Huhtamaki som er en af de helt store producenter af emballage i Europa kunne fremvise en stærk vækst i EBIT margin på 52 pct. i forhold til sidste halvårsregnskab. Det bliver interessant at se, om den ”lille” danske emballageproducent kan følge med udviklingen.
Det seneste kvartalsregnskab fra 1. kvartal i år viser et fald i omsætning på 4,6 pct. fra 581 mio. kr. til 554 mio. kr. i år. Driftsresultat blev på 80 mio. kr. mod 62 mio. kr. i 2015.
Det som har bidraget til væksten i resultatet er en effektivisering i produktion, og et fald i de faste omkostninger har været positivt for den europæiske forretning.
I USA er den gennemsnitlige salgspris steget, mens den samlede effekt af den makroøkonomiske udvikling i Sydamerika ikke har påvirket selskabets forretning væsentligt.
Hartmann har valgt at lukke den tyske fabrik, mens man udvider produktionskapaciteten i Sydamerika og i USA, hvor man har igangsat endnu en fabrik, som forventes at være i drift 2017.
Teknisk er aktien brudt igennem modstandsniveauet 275-280, som er blevet testet 4 gange i løbet af det år og fem gange bryder kursen igennem modstandsniveauet. Den positive Momentum i kursen kan ses i modellen og holder den, kan en test af niveauet 315-320 være indenfor rækkevidde..
Stigningen i aktiekursen har ligeledes etableret et købssignal i Bollingerkanalen og i de glidende gennemsnit på ugebasis har etableret et ”Golden Cross”. RSI er kommet over 60. Aktien har etableret en ny all time high. Aktien set interessant ud men den tages ikke med i porteføljen.
Teknisk kommentar til 3 aktier
Tre aktier som alle ser interessante ud teknisk er Solar, Zealand Pharma og Rockwool. Både Solar og Rockwool er blevet analyseret i juni i Trends og allerede dengang mente jeg, at de så interessante ud.
Solar har etableret en bundformation og er begyndt at stige. Det har fået signalmodellerne Bollingerkanalen og Parabolic til at gå i køb på ugebasis for første gang siden årets begyndelse. De glidende gennemsnit på ugebasis er blevet brudt nedefra og holder stigningen, bliver der etableret et ”Golden Cross” på ugebasis. Momentum er i en stigende tendens på ugebasis og på månedsbasis er der etableret en bundformation. Anbefaler køb på niveauet.
Zealand Pharma har etableret en kile-formation på ugebasis med stigende bund og faldende toppe. Holder aktien sig over 126-130, så er den faldende tendens brudt. Stigningen har ligeledes etableret et købssignal i både Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis. Der er ligeledes en stigende tendens i MACD, Momentum og RSI på ugebasis, hvilket bekræfter, at aktien er interessant på niveauet. Anbefaler køb på niveauet.
Rockwool har været i en stigende tendens siden februar måned og efter en korrektion i juni/juli er aktien igen på vej op og dermed holder aktien fast i den stigende tendens. Nærmeste støtteniveau er ved 1150. Signalmodellerne Bollingerkanalen og Parabolic er i køb. Momentum har etableret en bundformation og stiger, mens MACD er ved at etablere en bundformation. RSI er eneste model, som er i en faldende tendens og har ramt niveauet 50 på ugebasis. Anbefaler køb af aktien på niveauet.
Guldet finder støtte
Guldet var i begyndelsen af juli oppe og teste modstandsniveauet 1370, men falder tilbage til 1320. De sidste to dage har kursen rettet sig og nu handles guldet i 1340. Der er fortsat en positiv tendens i Momentum på uge- og månedsniveauet fortsætter den stigende tendens, hvilket indikerer, at 1370 skal testes igen i den kommende tid.
EUR/USD har fundet støtte i niveauet 1,1-1,11 og er dermed blevet svagere i løbet af sommeren. Holder niveauet 1,1, ikke skal man nok se en test af 1,08 i fremtiden.
NOK/DKK er faldet tilbage i takt med, at olieprisen har taget et mindre dyk i ugen, der er gået. Nærmeste støtteniveau er ved 78 og herefter i niveauet 77.
SEK/DKK har ligeledes tabt Momentum i løbet af sommeren og handles nu i niveauet under 78 kr. Nærmeste støtteniveau er ved 77.
Metalvaremarkedet fortsætter den positive tendens, som er blevet indledt for nogle måneder siden. Stærkest går det i zink, som er oppe med 39,2 pct. mens tin og nikkel er steget omkring 20 pct. og kobber og bly er steget.
Landbrugsmarkedet har etableret en noget mere uensartet tendens, så mens kaffe og bomuld stiger, så falder hvede, sojabønner og majs og samtidig er der en række, som bevæger sig vandret. Man skal passe på med kontrakter i det marked.
Brent Spot fortsætter den faldende tendens. Markedsdeltagerne fortæller, at skifergas-produktion er blevet øget og dermed er udbuddet at olie steget trods uro i Venezuela og Nigeria. Den kommende tid nærmer vi os også orkansæson i den Mexicanske Golf, hvilket kan føre til produktionsstop eller nedlukning. Bollingerkanalen har etableret salgssignal på ugebasis og kursudviklingen ligger i en faldende tendens.