Markedet i en kapitulationsfase

De fleste aktieindeks er faldet voldsomt tilbage fra toppen sidste år og flere er nået op på tre ”gaps”, hvilket indikerer, at markederne er inde i en kapitulationsfase. Med gevinster på mellem 5 og 10 pct. på de faldende markeder kan flere Hegdefonde lukke deres short positioner med gevinst, hvilket vil give en stigning i markedet.

De europæiske arbejdsløshedstal fortsætter med at falde, hvilket er positivt. Men der er stadig lang vej med en arbejdsløshedsprocent på 10.4 pct. Desværre dækker tallene også over stigningen i arbejdsløshed i blandt Italien.

Danske Bank leverede et positivt regnskab, der viser, at banken er på rette vej. Aktien har været i en faldende tendens siden slutningen af september, men de sidste 2-3 uger har aktien været i en stigende trend. Der er etableret købssignal i Bollingerkanalen og i de glidende gennemsnit er der etableret et ”Golden Cross”. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller, og der er ligeledes en positiv tendens i Momentum på månedsniveauet.

Coloplast måtte nedjustere forventningerne i danske kroner og forventningerne til margin er nu 33 pct. Aktien faldt 4,2 pct. Indtjening pr. aktie gik fra 3,74 i 1. kvartal 2014/15, mens 1. kvartal for 2015/16 viste et resultat pr. aktie på 3,87. Hud- og sårplejeforretningen viser en fortsat øget vækst og er det forretningsområde, der stiger mest med en organisk vækst på 10 pct.

Teknisk har aktien konsolideret sig i niveauet 520-580. Den sekundære trend er i en faldende tendens i tre indikationsmodeller, mens Momentum på månedsniveauet er stigende. Nærmeste støtteniveau er 500 og er tilbage fra sommeren.

Ambu fortsætter den stigende tendens på er brudt over den tidligere top. Dermed er aktien på vej mod ny all time high og næste modstandsniveau er omkring 240. Stigningen i aktien betyder ligeledes, at de glidende gennemsnit undgik at etablere et ”Death Cross”. Der er en positiv tendens i Momentum på uge- og månedsniveauet. MACD har ligeledes etableret en bundformation.

Novo Nordisk sænkede deres langsigtede mål, hvilket blev straffet af børsen med et fald på 7,6 pct. Faldet skaber et ”gap” i kursgrafen, og der er allerede et i niveauet 394,1-395,8. Momentum på månedsniveauet er i en faldende tendens og har været det siden slutningen af juli. Der er salg i signalmodellerne Bollinger og Parabolic på ugebasis, og det har stået på i 3 uger nu.

Den kommende uge byder på en række regnskaber. Mandag er der regnskab Exiqon, tirsdag er der regnskab fra ALK-Abello, Matas, Pandora og Vestas. Onsdag er det A. P. Møller-Mærsk, Carlsberg, DSV, Lundbeck og Spar Nord. Torsdag er det FLSmidth, Nordjyske Bank, North Media, Topdanmark samt cBrain. Fredag sluttes af med DFDS, GN Store Nord samt Salling Bank.

Der er ved at blive etableret en dobbelt bund i FLSmidth og stigninger i råvarepriserne kan hjælpe yderligere på vej. Der er en positiv tendens i RSI og Momentum på ugebasis, hvilket indikerer, at kursstigningen har styrke og er hastighed. Bollingerkanalen går i køb, hvis kursen lukker over 245 i denne uge. Det lange glidende gennemsnit har modstand i niveauet 245. Regnskabet bliver nok kedelig læsning, men det er regnet ind i kursen, så en rebound kan være indenfor rækkevidde i selskabet.

OMX C20
OMX C20

 

C20 bevæger sig fortsat vandret i niveauet 900-1020, men tordagens fald i blandt andet Novo Nordisk presser støttelinien omkring 900. Det danske indeks har været i salg i Bollingerkanalen i 5 uger nu. Der er en faldende tendens i RSI og Momentum på ugebasis. De glidende gennemsnit er tæt på at etablere et ”Death Cross”. RSI har ramt niveauet 48 på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er omkring 800 og herefter i niveauet 750-760. Der er i øjeblikket et skifte fra medicinal-aktierne over til industri, banker og forbrugsaktier. De mest attraktive selskaber er dem, som slår markedsforventningerne eller kan melde om bedre udsigter for det eller de kommende år. De selskaber som ”bare” kommer med rekord regnskab i år, bliver nødvendigvis ikke belønnet.

 

Markedet løber zig-zag

Dagens amerikanske tal viser, at arbejdsløsheden stiger igen. Det er fyringer i energisektoren og detailsektoren, som slår igennem. I energisektoren er det de lave oliepriser, der gør, at man ikke opstarter eller søger efter nye produktionsområder. I detailsektoren har man lovet øgede lønninger, men det betyder, at man må skære i personalet for at bevare lønsomheden.

Den kommende uge byder på en række regnskaber: Coco-Cola, Walt Disney, Pepsico, Cisco, CVS Health, Reynolds Americans og AIG. Cigaretproducenten Reynolds fortsætter i den stigende trendkanal, som blev etableret i 2013. Momentum er i en stigende tendens.

Dow Jones Industrial Average har etableret en dobbelt bund i niveauet 16.000-16.200. Momentum har etableret en bundformation, men har svært ved at etablere en stigende tendens på ugebasis. RSI har ramt niveauet 37 på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 17.000-17.200. Indekset er midt i ingenmandsland i øjeblikket.

S&P 500 har fundet støtte i niveauet 1850-1900, hvilket er noget lavere end den foregående bund fra september, der var i niveauet 1950. Faldet i indekset har trukket med i MACD, der endnu ikke har fundet en bundformation, mens Momentum har etableret en bund på både uge- og månedsniveauet. Signalmodellerne Bollinger og Parabolic er begge i salg på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er den gamle bund i niveauet 1950 og efter i niveauet 2000. Tendensen for indekset er faldende.

Nasdaq Composite er faldet mere tilbage i år end de to gamle indeks. Det er IT-aktier som Netflex og Amazon, som har trukket ned i indekset. Amazon er faldet 22 pct. og Tesla er faldet 27 pct. i år. Nasdaq er tilbage til 4400-4500 niveauet. Der er en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt 26 man skal tilbage til årsskiftet 2012/13 for at finde RSI ned i det niveau. Momentum på månedsniveauet arbejder på at etablere en bundformation. Nærmeste modstandsniveau er ved 4900, mens nærmeste støtteniveau er ved 4200.
Strategi: Afvent udviklingen.

DK Portefølje
Sælger William Demant og Torm. Sætter NKT Holding, TDC og SAS på salgslisten.

Unavngivet

Nordisk Portefølje
Sætter Elekta, GN Store Nord og Swedol på salgslisten. 

Nord

Markedet løber zig-zag
Dagens amerikanske tal viser at arbejdsløsheden stiger igen. Det er fyringer i energisektoren og detailsektoren som slår igennem. I energisektoren er det de lave oliepriser der gør at man ikke opstart eller søger efter ny produktionsområder. I detailsektoren har man lovet øget lønninger men det betyder at man må skære i personalet for at bevare lønsomheden.

Den kommende uge byrde på en række regnskaber: Coco-Cola, Walt Disney, Pepsico, Cisco, CVS Health, Reynolds Americans og AIG.

Cigaret producent Reynolds fortsætter i den stigende trendkanal som blev etableret i 2013. Momentum er i en stigende tendens.

Dow Jones
Dow Jones

Dow Jones Industrial Average har etableret en dobbelt bund i niveauet 16.000 – 16.200. Momentum har etableret en bundformation men har svært ved at etablerer en stigende tendens på ugebasis. RSI har ramt niveauet 37 på ugebasis. Nærmest modstandsniveau er ved 17.000 – 17.200. Indekset er midt i igenmands lande i øjeblikket.

S&P 500
S&P 500

S&P 500 har fundet støtte i niveauet 1850 – 1900 hvilket er noget lavere en den foregående bund fra september der var i niveauet 1950. Faldet i indekset har trukket med i MACD der endnu ikke har fundet en bundformation mens Momentum har etableret en bund på både uge-og månedsniveauet. Signalmodellerne Bollinger og Parabolic er begge i salg på ugebasis. Nærmest modstandsniveau er den gamle bund i niveauet 1950 og efter i niveauet 2000. Tendens for indekset er faldende.

Nasdaq Comp.
Nasdaq Comp.

Nasdaq Composite er faldet mere tilbage i år end de to gamle indeks. Det er IT-aktier som Netflex og Amazon som har trukket ned i indekset. Amazon er faldet 22 pct. og Tesla er faldet 27 pct. i år. Nasdaq er tilbage til 4400 – 4500 niveauet. Der er en faldende tendens i de tre indekationsmodeller på ugebasis. RSI har ramt 26 man skal tilbage til årsskiftet 2012/13 for at finde RSI ned i det niveau. Momentum på månedsniveauet arbejder på at etablerer en bundformation. Nærmest modstandsniveau er ved 4900 mens nærmest støtteniveau er ved 4200.
Strategi: Afvent udviklingen.

 

Nikkei har stabiliseret sig

Det japanske indeks holder niveauet omkring 17.000-17.500. Indekset er fortsat i en faldende tendens med faldende toppe og bunde. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis, idet MACD og RSI er faldende, mens Momentum er stigende på ugebasis. Der er salgssignal i Bollinger og Parabolic, og kursen skal over 19.000, før det bliver ændret, mens næste støtteniveau er ved 16.000.

Nikkei
Nikkei

Den faldende tendens i Momentum på månedsniveauet er aftagende, hvilket indikerer, at markedet er ved at være ved bunden.
Strategi: Afvent udviklingen.

S30
S30

OMX S30 holder fast i støtteniveau omkring 1300-1350. I forrige uge var indekset under 130 og nu er det ovre. Der er endnu ikke etableret et klart købssignal på dagsniveauet. På ugebasis er købssignalerne langt væk i både Bollinger og Parabolic. Begge modellerne har deres øvre kanal i niveauet 1475. Det lange glidende gennemsnit er i niveauet 1450 på ugebasis. Der er en svagt stigende tendens i Momentum og RSI, mens MACD er ved at etablere en bundformation på ugebasis. Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation, men er endnu ikke brudt igennem det glidende gennemsnit nedefra.
Strategi: Afventer klar trendvending.

Boliden
Boliden

Der er interessant signal i minesektoren. Boliden og Lundin Mining viser begge, at de har Momentum på ugebasis. Boliden har etableret et købssignal på dagsniveauet i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross” på dagsniveauet. Der er en stigende tendens, der trækker op i Momentum, MACD og RSI på ugebasis. RSI er over 30 på ugebasis. Der er en positiv tendens i Momentum på månedsniveauet. Den spekulative investor samler op nu i Boliden.

DAX 30
DAX 30

Frankfurt, Dax 30 tester niveauet 9400, som tilbage i september var en bund. Holder niveauet, kan der blive tale om en interessant dobbelt bund. Indekset skal op i 9600-9800, før der bliver et nyt signal på dagsniveauet og på ugebasis skal indekset op i 11.000. Momentum på månedsniveauet arbejder på etablering af en bund.
Strategi: Afvent udviklingen.

 

Lundbeck fik anerkendelse af Brintellix

FDA´s rådgivende komité støttede Brintellix som effektbehandling hos patienter med svær depression. Det fik aktien til at stige med XX pct. Den endelige afgørelse forventes at blive truffet den 28/3 i år.

Regnskab fra november viste et fald i EBIT margin fra 14,3 pct. i 2014 til 7,2 pct. i 2015 3. kvartal. Lundbeck har valgt at tage en ekstraordinær stor nedskrivning, i dette regnskabsår på udvikling af nye produkter. I alt afskriver man 7,1 mia. kr.

Lundbeck oplever en faldende tendens i Cipralex, mens flere af de øvrige produkter oplever en positiv vækst. Der er fremgang på det amerikanske marked, mens det europæiske og de øvrige internationale markeder viser et fald i omsætningen.

Lundbeck
Lundbeck

Teknisk har aktien været i en stigende tendens siden juni, hvor aktien blev handlet i niveauet 125-138. I juli måned tog aktien for alvor fart og ramte niveauet 160-165. Signalmodellerne Bollinger og Parabolic er i køb på ugebasis og har været det siden sommerferien. Momentum på månedsniveauet har været i en stigende tendens siden årsskiftet 2014/15 og fortsætter den stigende trend. Efter en vandret formation i de tre indikationsmodeller er der etableret en stigende tendens på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit ligger som en støttelinie i niveauet 210. Bruger tilbagefaldet til at samle op i aktien  som jeg også nævnte i analysen fra den 9/11. Klik her

 

Matas, er de blevet ramt af Normal?

Teknisk bevæger aktien sig vandret i niveauet 125-130. Den vandrette formation har givet et salgssignal i Bollingerkanalen på ugebasis, men den har givet et købssignal på ugebasis i Parabolic- modellen. Der er en faldende tendens i Momentum, MACD og RSI på ugebasis. Men Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation og er i en stigende tendens. Nærmeste modstandsniveau er ved 132-134 og herefter i niveauet 140-144. Trods tilbagefaldet i aktien så har aktien klaret sig bedre end markedet generelt.

Matas
Matas

Omsætningen er faldet tilbage fra 792,6 mio. kr. til 783,2 mio. kr. i 2015/16. Periodens resultat ramte 71,3 mio. kr. mod 65,8 mio. kr. i deres halvårsregnskab.

Selskabet har fremgang i tre af de fire forretningsområde. Beauty, Vital og MediCare, mens der har været et fald i Material.

Beauty der dækker salget af hverdags- og luksusskønhedsprodukter samt produkter til personlig pleje, kosmetik, dufte, hudpleje samt hårpleje viste en vækst på 0,7 pct.

Vital området der dækker vitaminer, mineraler og kosttilskud viste en fremgang på over 5 pct. Det viser, at kunderne er interesseret i øget sundhed og ønsket om at tilføre kroppen vigtige mineraler.

MediCare der sælger håndkøbsmedicin har oplevet et øget prispres og konkurrence på området inden for rygeafvænningsprodukter. Afvent udviklingen. 

 

Renten står stille

Den danske rente står stille trods uroen i markedet. Der er et vist flow ud af aktiemarkedet og over i obligationsmarkedet, da usikkerheden om væksten gør investorerne nervøse.

EUR/USD er hoppet op og har nu ramt niveauet 1,12, som blev testet i oktober. Der er en stigende tendens i MACD, Momentum og RSI på ugebasis. De glidende gennemsnit etablerer et ”Golden Cross” på ugebasis i løbet af en til to uger. Der er etableret en dobbelt bund på i 2015.

NOK/DKK fortsætter den faldende tendens og de to signalmodeller er fortsat i salg på ugebasis. På ugebasis ligger det lange glidende gennemsnit ved niveauet 79,5 i en faldende tendens. Nærmeste støtteniveau er ved 77.

SEK/DKK bevæger vandret i niveauet omkring de 79,2-81,4, mens signalmodellerne på ugebasis har etableret et salgssignal i Bollingerkanalen og Parabolic.

Guld
Guld

Guldet er fortsat i en faldende tendens og først ved brud af niveauet 1140 bliver der etableret en trendvending. Bollingerkanalen har etableret et købssignal i begyndelsen af januar 2016. Den stigende tendens trækker op i Momentum både på uge- og månedsniveauet. De glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra og de er tæt på at etablere et ”Golden Cross”.

Metalvaremarkedet viser en stigende tendens i flere råvarer i de sidste 4 uger. Kobber er brudt igennem det korte glidende gennemsnit på ugebasis, mens det lange glidende gennemsnit er ved niveauet 600. Bly har etableret en købssignal i Bollingerkanalen på ugebasis for 4 uger siden, mens zink har etableret et købsignal i Bollingerkanalen for 2 uger siden. Det indikerer, at en bund er ved at blive fundet i råvaremarkedet.
Der er en uensartet tendens blandt landbrugsprodukterne. Der er en stigende tendens for sojabønner, mens sukker- og hvedepriserne falder tilbage.

Olie
Olie

Brent Spot testede niveauet 36 dollar for en tønde olie, men er i første omgang blevet afvist. Men den stigende tendens i olieprisen er fortsat intakt på ugebasis. På månedsbasis er Momentum ved at etablere en bundformation. På kvartalsniveau er den faldende tendens brudt, mens der fortsat er en faldende tendens på årsbasis. Det korte glidende gennemsnit er blevet brudt på ugebasis, mens det lange glidende gennemsnit er i niveauet 42.

 

 

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.