Kaos på markederne

Der er udbredt kaos på aktiemarkederne. Kommer der en recession eller er nedgangen i væksten ”bare” midlertidig? Det vil de kommende måneder vise. Markedsdeltagerne har valgt at reducere deres aktiebeholdninger, og det har medført faldende kurser.

Matas klarer det lidt bedre end hvad markedet havde forventet. Der var vækst i omsætningen og på bundlinien. Varebeholdningen faldt fra 768,2 mio. kr. mod 697,3 mio. kr. Der var fremgang i forretningsområderne Beauty og Vital, mens der var fald i Material og MediCare. Aktien er tilbage ved børsintroduktion og søger man efter en udbytteaktie, er der en mulighed her. Bemærk Matas har forskudt regnskabsår, så det er først i juni, der er udbytte.

Vestas overgik forventningerne, hvilket fik aktien til at stige med 7,5 pct. Vestas holder fast i den stigende tendens, og det lange glidende gennemsnit har støtte i niveauet 415. Signalmodellerne er i salg på ugebasis, og der er en faldende tendens i Momentum på både uge- og månedsniveauet. Nærmeste støtteniveau er ved 380, men der er modstand i niveauet 460-480. Anbefaler at man beholder aktien eller afventer køb.

Pandora skuffede markedet en smule. Nærlæser man regnskabet, kan man se, at Pandora fortsat forventer at udvide forhandlernetværket i 2016. Teknisk har aktien været i en stigende tendens siden sommeren 2012 med et enkelt knæk i januar 2015. Nu bliver det lange glidende gennemsnit igen testet, men der er endnu ikke etableret et ”Death Cross” på ugebasis. Faldet har også fået de to signalmodeller Bollinger og Parabolic til at gå i salg på ugebasis. Momentum er faldende på uge- og månedsniveauet. Det indikerer, at der er brug for en pause i den stigende tendens. Anbefaler at man afventer udviklingen.

ALK-Abello forventer ekstra medvind i omsætningen og indtjeningen for 2016 grundet konkurrentens problemer og lanceringen af nye produkter. Aktien har tabt 150 point siden toppen i februar i 968.

Momentum er faldet tilbage på uge- og månedsniveauet grundet faldet i aktiekursen. Anbefaler at man tager aktien med på kandidatbænken.

Topdanmark blev ramt af stormen Gorm og resultatet skuffede markedet, hvilket fik aktien til at falde med omkring 5 pct. Man skal tilbage til februar 2014 for at finde Topdanmark i samme kursniveau. RSI har ramt 20 på ugebasis og ligger i det oversolgte niveau. Momentum på månedsniveauet har været i en faldende tendens siden februar 2015, og der er endnu ikke etableret en solid bund, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen.

G4S har tabt 21 pct. siden årsskiftet og RSI har nu ramt 10 for anden gang på 6 måneder. Kursen er gået fra 32 til 18 på 10 uger. Kurs 18 var tilbage i juli 2013 et støttepunkt. Stiger aktien fra det punkt, bør man købe.

Den kommende uge byder på et par enkelte regnskaber fra danske selskaber i denne uge. Onsdag er der regnskab fra Genmab.

C20 på ugebasis
C20 på ugebasis

C20 er fortsat den faldende tendens og indekset har været nede og teste nivauet 820, som var modstandsniveauet i 2015, før indekset for alvor tog stigningen op til nivauet 980-1000. De glidende gennemsnit har etableret et ”Death Cross”. Faldet i indekset betyder, at der er en faldende tendens i Momentum på ugebasis. RSI har ramt 38 på ugebasis og har nu bevæget sig rundt i det oversolgte niveau siden slutningen af januar.

Anbefaler at man reducerer de svage aktier og afventer yderligere opkøb i markedet. Bollingerkanalen skal over 960, før der bliver etableret et købssignal på dagsniveauet.

 

DK Portefølje

Pandora sættes på salgslisten og Topdanmark sælges.

DKPort

Nordisk Portefølje

Sælger Novozymes aktien er brudt igennem stop-loss. Elekta, Trelleborg og Swedol er sat på salgslisten.

DKNord

 

*Finder markedet en bund?

De amerikanske indeks er banket tilbage og står ved nogle vigtige støttepunkter, som skal holde for at det fortsat ser interessant ud.

De amerikanske nøgletal viste, at antallet at nytilmeldt ledige var mindre end ventet. Det giver håb om, at den amerikanske økonomi er på rette spor. De amerikanske regnskaber viser, at selskaberne har klaret sig godt på trods af den dyre dollar.

Den kommende uge byder på regnskaber fra Wal-Mart, Deere, Waste Management samt Barrick Gold Cor. Sidstnævnte aktie er steget over 56 pct. siden årsskiftet. RSI har ramt 72 på ugebasis.

Dow Jones
Dow Jones

Dow Jones Industrial Average bevæger sig rundt i niveauet omkring 16.000. Stabilisering i niveauet 16.000 gør, at Momentum på månedsniveauet er ved at etablere en bundformation, mens der fortsat er en faldende tendens i MACD, Momentum, og RSI på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 16.500 og herefter i niveauet 17.000.

S&P 500
S&P 500

S&P 500 holder fortsat fast i niveauet 1850 og kan de holde et par dage til, vil der blive etableret en bundformation på ugebasis i blandt andet Momentum og RSI. Momentum på månedsniveauet er fortsat faldende og har været siden 2013, hvor den faldende tendens er accelereret. Nærmeste modstandsniveau er ved 1950 og herefter i niveauet 2000. RSI er under 30 for anden gang i år. Holder udviklingen, kan der blive etableret en dobbelt bund. Indekset er ind i en faldende trendkanal og først ved brud af niveauet 1925 er det brudt.

Nasdaq
Nasdaq

Nasdaq Composite tabte en smule Momentum i denne uge og ramte niveauet 4300. Den faldende tendens i indekset gør, at den negative tendens i de tre indikationsmodeller fastholdes. Nærmeste modstandsniveau er ved 4500, mens nærmeste støtteniveau er ved 4100. Kursen skal over 4450, før den faldende tendens bliver brudt på ugebasis.

Strategi: Afvent udviklingen.

 

Nikkei yderligere ned

Det japanske indeks tabte godt 5 pct. fredag morgen og brød igennem støtteniveauet 16.000. Indekset er nu tilbage på niveau fra 2014. Nærmeste støtteniveau herefter er omkring 14.500. RSI har ramt 12 på ugebasis, hvilket er det laveste niveau siden 2012, hvor RSI var i 1,14. Momentum på månedsniveauet har nu været i en faldende tendens siden primo marts 2014, hvilket er 25 måneder.

Nikkei
Nikkei

Der var en mindre rebound i marts/april 2015, men den blev brudt.
Strategi: Afvent udviklingen.

Stockholm 30
Stockholm 30

OMX S30 er brudt igennem støtteniveauet 1300 og har nu ramt niveauet 1250, som tilbage i 2013 var et modstandsniveau i den stigende tendens. Momentum på ugebasis stiger og har etableret en svagt stigende tendens. Momentum på månedsniveauet er ved at etablere en bundformation, hvilket giver et håb om en vending. Kursen skal igennem 1320, før der er etableret et brud af den faldende tendens.
Strategi: De svenske aktier ser interessante ud, men afvent opkøb.

Volvo B på ugebasis.
Volvo B på ugebasis.

Blandt de store svenske selskaber er der fortsat Momentum i Volvo, SKF, Hexpol og Lundin Petroleum. Selskaberne tages med på kandidatbænken. Mest interessante er Volvo og Hexpol, der begge har etableret nye købssignal på dagsniveauet.

Blandt Midcap-selskaberne er der Momentum i B&B Tools, Semafo, Nederman Holding og Orexo for bare at nævne et par stykker. B&B Tools har etableret et ”Golden Cross” og et nyt købssignal i Bollingerkanalen på dagsniveauet. Den stigende tendens i kursen har trukket op i Momentum på uge- og månedsniveauet. Den samme positive tendens ses i RSI og MACD på ugebasis. Momentum på månedsniveauet har ligeledes været stigende i 3 måneder.

DAX på ugebasis
DAX på ugebasis

Frankfurt, Dax 30 er kommet under de 9000 og nærmeste støtteniveau er ved 8800. Bryder indekset igennem det niveau, er nærmeste støtteniveau ved 8400. Nærmeste modstandsniveau er ved 9.600. Der er en faldende tendens i Momentum og MACD. Situationen i det tyske indeks er kritisk og indikerer, at vi er tæt på at falde ud af sengen.
Strategi: Afvent udviklingen.

 

Stærkt regnskab fra ALK-Abello

Omsætning for 2015 ramt niveauet 2,5 mia. kr. mod 2,3 mia. kr. året før. Årets resultat sluttede på 344 mio. kr. mod 181 mio. kr. Bruttomargin faldet fra 70 pct. til 67 pct., det skyldes øget omkostninger til råvare hvilket er med til et trække ned i marginerne.

ALK-Abello lancerer deres tabletvaccine mod husstøvmider som nu er godkendt i de først 11 europæiske lande. Lande som Tyskland og Danmark har allerede produktet på hylden og i løbet af foråret kommer flere lande med i Europa. I Japan, Nordamerika, Australien og  New Zealand bliver produktet lanceret.

ALK-Abello lancerer allerede i 2015 en række produkter i på nye markeder men det er fortsat Europa der udgør 75 pct. af omsætningen i selskabet efterfulgt af Nordamerika med 17 pct. og resten af verden med 8 pct. Et af de nye markeder ALK-Abello er kommet ind på et Tyrkiet som viser en positiv vækst og efterspørgsel på selskabet produkter.

ALK-Abello
ALK-Abello

Teknisk er ALK-Abello aktien faldet ud af den kort stigende trendkanal men den overordnet tendens peger fortsat op ad. Faldet i aktien trækker ned i Momentum, MACD og RSI på ugebasis. Faldet har givet et salgsignal i Parabolic modellen mens Bollingerkanalen fortsat er i køb på ugebasis. Det lange glidende gennemsnit er i niveauet 820 som en støttelinie. Momentum på månedsniveauet er ligeledes faldet tilbage men holder fast i den stigende tendens og er ikke brudt under det glidende gennemsnit i modellen. Nærmest støtteniveau er ved 840 mens nærmest modstandsniveau er ved 910. Anbefaler at man afventer udviklingen.  

 

DFDS viser en positiv udvikling

DFDS har fredag fremlagt et regnskab, der viser en stærk udvikling i indtjeningen og markedet har kvitteret med en stigning på 5,5 pct.

Udviklingen i fragten på Nordsøen har været flad, mens der har været vækst i fragten mellem Sverige og Tyskland. DFDS har reduceret deres trafik fra Rusland til Europa og har indgået et samarbejde med Finnlines. På den engelske kanal er volumen steget med 16,4 pct. og passagerertrafikken er steget med 16,6 pct. På ruterne ud af Frankrig og i Middelhavet er fragtmængderne øget med 30 pct.

Logistikforretningen viser fremgang på alle markeder. Størst vækst har der været på Kontinent på 13,6 pct. mens UK & Irland har vist en vækst på 6,5 pct. og Norden har haft en vækst på 3,9 pct.

Omsætningen gik fra 12,7 mia. kr. til 13,4 mia. kr. i år, mens resultat efter skal sluttede i 1 mia. kr. mod 433,5 mio. kr. i 2014.

Fundamental-modellen indikerer en fair pris på 260 kr. pr. aktie, hvilket giver et potentiale på godt 12 pct.  i aktien.

DFDS
DFDS

Teknisk har aktien været i en faldende tendens siden toppen i november i kurs 280. DFDS handles i dag i niveauet 220-230. Der er etableret salgssignal i Bollinger og Parabolic for 4 uger siden.

RSI har ramt niveauet 27 og er ved at etablere en bundformation på ugebasis. Momentum på ugebasis har etableret en svagt stigende på ugebasis, hvilket bekræfter bundformation.

Har man ikke transport i sin portefølje, bør man købe DFDS – er dog fortsat mest til DSV.

 

Den svenske rente i minus

Den svenske Riksbank sænkede renten torsdag til minus 0,5 for at få gang i inflationen. Det var mere end hvad markedet forventede. Marked forventede en rentesænkning til 0,45 pct.

EUR/USD er hoppet op til 1,13 og er tilbage i niveauet fra august og oktober. Stigningen i krydset har givet et stort ”gap” i niveauet 1,09-1,11. Momentum er i en stigende tendens på uge- og månedsbasis og nærmeste modstandsniveau er ved 1,15.

NOK/DKK fortsætter den faldende tendens og har nu ramt niveauet 77 for anden gang på to måneder. Den norske krone er presset af olieprisen. Nærmeste støtteniveau er ved 76.

SEK/DKK falder tilbage efter rentesænkningen. Den svenske krone har ramt niveauet 78,5-79. Der er etableret et salgssignal i Bollingerkanalen på ugebasis og de glidende gennemsnit har etableret et ”Death Cross” på ugebasis.

Gold Spot
Gold Spot

Guldet er steget 16 pct. og har ramt niveauet 1240. Stigningen har trukket RSI op i 87. De glidende gennemsnit etablerer et ”Golden Cross” på ugebasis i den kommende uge. Nærmeste modstandsniveau er ved 1280-1300.

Metalvaremarkedet fortsætter den uensartede tendens. Kobber og nikkel er falder tilbage siden årsskiftet, mens der er en positiv tendens i zink, tin og bly. Landbrugsprodukterne mister Momentum og falder tilbage på ugebasis.

Brent Oil
Brent Oil

Brent Spot er faldet tilbage under 30 dollar. En dobbelt bundformation vil give en tiltrængt rebound i olieprisen. Der er nu tre ”gaps” i kursen, hvilket giver en indikation om, at det skal lukkes. En pris på 50 dollar for en tønde olie vil også være godt for markedet og flere økonomier. Nærmeste modstandsniveau er ved 36-37.

 


Gul risikokategori:
Investeringsprodukter, hvor der er risiko for, at indskuddet ved produktet kan tabes helt eller delvist. Produkttypen er ikke vanskelig at gennemskue, og omfatter Garantbeviser, Andelsbeviser, Aktier, der er handlet på et reguleret marked, Erhvervsobligationer, der er handlet på et reguleret marked, Certifikater, hvor der ikke kan tabes mere end det indskudte beløb, Øvrige statsobligationer udstedt i andre valutaer end DKK og EUR, Udenlandske realkreditobligationer, Investeringsforeningsbeviser (UCITS), Specialforeninger (Non-UCITS) samt Strukturerede obligationer og indlån med fuld tilbagebetalingspligt af hovedstolen.


Ansvarsfraskrivelse
er ikke en investeringsanalyse i henhold til § 2, nr. 11 i Finanstilsynets bekendtgørelse om de organisatoriske krav til og betingelserne for drift af virksomhed som værdipapirhandler. Der er derfor ikke noget forbud mod at handle inden udbredelse af . er udarbejdet af Børsudsigten for Børsudsigten på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale. Vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på informationer, som Børsudsigten har modtaget fra kilder, som Børsudsigten finder pålidelige, men Børsudsigten garanterer for materialets fuldkommelighed eller nøjagtighed. vurderinger, skøn og anbefalinger er baseret på den angivne dato og kan ændres uden varsel. er ikke et tilbud om eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielle instrumenter. Aktiespots vurderinger og skøn træder ikke i stedet for kundens udøvelse af eget skøn over, hvorvidt der skal disponeres i overensstemmelse med de i anførte vurderinger og skøn. Børsudsigten indestår ikke for, at de i angivne vurderinger og skøn om den fremtidige kurs og renteudvikling vil være i overensstemmelse med den faktiske kurs- og renteudvikling. Børsudsigten hæfter således ikke for tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af Aktiespots informationer, vurderinger eller skøn. er til personligt brug for Børsudsigtens kunder og må ikke kopieres eller offentliggøres.

Avatar

Skrevet af Lars Persson

Uddannet på Handelshøjskolen i København og har arbejdet med teknisk analyse siden 1997.