Renteforhøjelse i USA

Renteforhøjelsen kom som forventet og det trods en række nøgletal har været lidt svagere end tidligere i den seneste tid. Markedsrenterne har længe været i en stigende tendens. I sommeren 2016 blev den 12 måneder US Treasury Bill handlet i niveauet 0,4-0,5, i dag er kursen oppe på 1,1-1,2.

Mandag tog det danske marked et pænt dyk som følge af udviklingen i USA fredag, hvor Nasdaq tabte næsten 3 pct. Goldman Sachs sendte en note ud, om man skulle tage toppen af sine IT-positioner, hvilket satte en stopper for den positive tendens i IT.

Blandt de største tabere på det danske marked var SimCorp -4,6 pct., Ambu -3,6 pct., Nets -3,0 pct., og GN Store Nord -2,8 pct.,

Nets har været i en faldende tendens de sidste 4 uger og aktien handles nu omkring støtteniveauet ved 125, som var et støttemodstandsniveau i perioden december-marts. RSI har ramt niveauet 65, og der er fortsat køb i Bollingerkanalen på ugebasis. Aktien ser interessant ud på niveauet.

Pandora har fundet noget, der minder om en bund i niveauet 600-650. Konsolidering i Pandora betyder, at de tre indikationsmodeller Momentum, MACD og RSI har etableret en bundformation. Konsolidering omkring 600-650 har fået Bollingerkanalen til at etablere et købssignal på ugebasis. Tirsdag købte de anonyme også godt op i aktien, hvilket fik den til at stige med over XX pct. Holder stigningshastigheden i aktien, så bliver der etableret en V-formation. Aktien er taget med på kandidatbænken.

Novo Nordisk brugte vinteren på at konsolidere sig i niveauet 225-260 og i april brød kursen igennem 260, og der blev etableret et ”Golden Cross” i midten af april på ugebasis. Det fik signalmodellerne til at gå i køb på ugebasis samtidig i april. I september 2016 var det et støtteniveau i den faldende tendens. Anbefaler at man tager aktien med på kandidatbænken.

Statens købmandskab gav nogle gode trading-muligheder for ikke-aktionærer i Vestjysk Bank tirsdag og onsdag. Mandag aften meddelte staten, at man solgte sine aktier til et konsortium bestående af Nykredit Realkredit A/S, Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S, Arbejdernes Landsbank, AP Pension, Novo A/S, C. L. Davids Fond, ISP Pension samt Vestjyllands Forsikring GS, at man havde købt statens del af Vestjysk Bank for 1 kr. pr. aktie. Mandag lukkede Vestjysk Bank-aktien i 14.90, og tirsdag startede aktien i kurs 5,65 et fald på over 60 pct. Er man ikke til trading,skal man måske afvente kapitaludvidelsen til 1 kr. pr aktie. Man skal dog bemærke, at risikoen er høj, da Vestjysk Bank har en lille solvens.

Denne uge byder på en række fra svenske selskaber. Tirsdag er der MQ og finske KOTI pizza. Onsdag er det SAS og SkiStar, som er regnskabsaktuelle

Det svenske skisport SkiStar er regnskabsaktuel i næste uge. Teknisk etablerede aktien en topformation i maj i niveauet 220, og nu handles aktien i niveauet 190. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 170 som en støttelinie. Der er fortsat købssignal i Bollingerkanalen på ugebasis, men et brud på niveauet 170 vil ændre det til salg.

C20 på ugebasis.

C20-indekset holder fast i den stigende tendens og nu handles det ved 1015 på ugebasis. Der er en positiv tendens, der har trukket RSI op i 80 på ugebasis. Indekset er kun 20 point fra topformation i august 2015. Nærmeste støtteniveau er ved 980 og herefter i niveauet 940. Nærmeste modstandsniveau er ved 1020 og herefter i niveauet 1040. Der er en positiv tendens i Momentum på ugebasis og månedsniveauet. Man skal fortsat hold fast i sine danske aktier.

 

DK Portefølje
Hæver stop-loss i Parken og SimCorp

Nordisk portefølje
Tager gevinsten i Norsk Hydro. Køber Kungsleden ind i porteføljen.

Blandede nøgletal fra USA 

Torsdagens amerikanske nøgletal viste en positiv udvikling med færre nytilmeldte ledige og der var en mindre tilbagegang i Philadelphia-indekset, end man havde ventet, mens at der har været en stigning i Empire Manufacturing.

Den kommende uge byder på regnskab fra Oracle, Adobe Systems, FedEx, Red Hat, Lennar Corp., CarMax, BlackBerry samt Bed Bath & Beyond.

Dow Jones Ind.

Dow Jones Industrial Averages holder fast i den stigende tendens og holder sig over 21.300. Dermed er indekset fortsat inde i den stigende trendkanal, som nu har stået siden januar 2016. Der er fortsat en positiv tendens i indekset. Det lange glidende ligger i niveauet 20.700, som en støttelinie og signalmodellen Bollinger er i køb og har sin nedre støttelinie i niveauet 20.700. Momentum har etableret en bundformation i maj og der er en stigende tendens i modellen. Den samme positive udvikling ser man i RSI og modellen er lige under 65.

S&P 500 på ugebasis.

S&P 500 er ligeledes i en stigende tendens og indekset holder sig over 2400. Nærmeste støtteniveau er ved niveauet 2325 og herefter i niveauet 2275. Der er divergens mellem de tre indikationsmodeller på ugebasis hvilket indikerer at kan skal holde ekstra øje med stop-loss. Omsætningen af aktier er steget. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 2350. Nærmest støtteniveau er ved 2400 og herefter i niveauet 2340, mens nærmeste modstandsniveau er ved 2490-2500 og herefter i niveauet 2600.

Nasdaq holder tendens.

Nasdaq Composite har etableret et ”gap” i grafen efter fredagens fald i niveauet 6183,81-6320. Faldet har påvirket de tre indikationsmodeller på ugebasis, så de er i en svagt faldende tendens, men den overordnede tendens er fortsat stigende og både RSI og MACD er fortsat i bullish zone. Det lange glidende gennemsnit på ugebasis er i niveauet 5900. Nærmeste modstandsniveau er ved 6500 og herefter i niveauet 6700, mens nærmeste støtteniveau er ved 6100 og herefter i niveauet 5900.
Strategi: Hold på amerikanske aktier.

Japan stadig interessant

Det japanske marked holder fast i den stigende tendens og signalmodellerne er i køb på ugebasis. De glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross” på ugebasis og signalmodellerne er i køb på ugebasis og har været det i 3-7 uger. MACD, Momentum og RSI er alle i en stigende tendens.

Stadig køb på japanske aktier.

Nærmeste støtteniveau er ved 19.600 og herefter i niveauet 19.200, mens nærmeste modstandsniveau er ved 20.200 og herefter oppe i niveauet 20.500 og 21.000.  Strategi: Køb på det japanske marked via investeringsforeninger.

OMX Stockholm 30 holder fast i den stigende tendens og signalmodellerne er i køb på ugebasis. Korrektion i det amerikanske marked i slutningen af sidste uge, og den kan man slet ikke se i det svenske indeks. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller, som alle er bullish. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 1590 som en støttelinie. Faldet i indekset skyldes en fejl i indekset i forbindelse med SCA-opsplitning af en skov -og en hygiejneforretning.

Stockholm holder tendens.

Nærmeste støtteniveau er ved 1610 og herefter i niveauet 1590-1600, mens nærmeste modstandsniveau er 1650 og herefter i niveau 1700. Momentum på månedsniveauet har etableret en topformation. Det svenske marked er fortsat interessant.
Strategi: Hold på svenske aktier.

New Wave har etableret en faldende tendens på ugebasis efter topformation i slutningen af februar og begyndelsen af marts i kursniveauet 68-70. Der er etableret en dobbelt bund i RSI på ugebasis, men signalmodellerne er gået i salg på ugebasis og de glidende gennemsnit er brudt oppefra. Bruddet betyder, at der er etableret et ”Death Cross”.

New Wave på kandidatbænken.

Nærmeste modstandsniveau er ved 64, 68 og 75, mens nærmeste støtteniveau er ved 56, 52 og så 46-48. Momentum på månedsniveuaet har etableret en bundformation. Anbefaler at man tager aktien på kandidatbænken.  

DAX mod 13.000.

Frankfurt Dax 30 lukkede under 12.700 torsdag og det betyder, at Bollingerkanalen er gået i salg på dagsniveauet. Der er fortsat en positiv tendens i MACD og Momentum, mens der er en svag udvikling i RSI, som peger nedaf. Det lange glidende gennemsnit er i niveauet 12.100 som en støttelinie. Næste modstandsniveau er ved 12.800 og herefter i niveauet 13.000, mens nærmeste støtteniveau er 12.400 og herefter i niveauet 12.000. Momentum på månedsniveauet er fortsat stigende, hvilket indikerer, at markedet stadig er interessant.
Strategi: Fortsat hold på tyske aktier.

 

SAS: Kan den fordobles?
SAS har de senest mange år været igennem en række sparprogrammer for at få selskabet til at give overskud igen, og det kan ses i de to seneste regnskaber.
SAS har de seneste par år reduceret i antallet af forskellige flytyper, og samtidig har man moderniseret flåden, så det er fly, der bruger væsentligt mindre brændstof, hvilket er med til at reducere omkostningerne. De nye maskiner i SAS gør også, at fleksibiliteten er øget, så man kan sætte de ”rigtige” maskiner ind på ruterne, hvis efterspørgselen stiger.

SAS har i år fået tilladelse til at drive flysselskab fra Irland og har oprettet baser i London og Spanien. Det giver mulighed for, at SAS kan konkurrere på prisen overfor deres konkurrenter som Norwegian og Easy Jet.

SAS har stadig godt fat i det skandinaviske marked, men har de seneste par år mistet markedsandel til Norwegian, som via deres lavpristilbud har fået godt fat i de rejselystne i Norge, Sverige og Danmark.

SAS har i denne uge bebudet, at man lukker seks ruter hen over vinteren, mens man samtidig starter et par nye ruter op vinteren over.

Kapaciteten er øget til det kommende år, hvilket gør, at SAS forventer en vækst i omsætningen og en positiv bundlinie.

Fundemantal-modellen indikerer en fair pris på 25 kr. for en aktie, hvilket giver et potentiale i aktien på over 50 pct. Fastholder dog vores kursmål på 17 til at starte med.

SAS flyver.

Teknisk er aktien i en stigende tendens, som har stået på siden begyndelsen af maj, hvor aktien blev handlet fra 11,2 til 12,2. på 4 dage. Den positive tendens trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis, hvilket gør, at MACD er over 0 og RSI har ramt niveauet over 95.
Signalmodellerne er alle i køb på ugeniveauet, hvilket bekræfter, at aktien er interessant og de glidende gennemsnit har etableret et ”Golden Cross” på ugebasis.
Der var to ”gaps” tilbage i dagsgrafen i niveauet 16,9-17,6 fra juni og i niveauet 13,8-14. De sidste to dages store stigninger betyder, at sidstnævnte ”gap” er lukket og nu er det ”gappet” ved niveauet 16,9-17,6, som lukkes.
Formation mæssigt ser det ud til, at der er etableret en dobbelt bund, som er lidt højreskæv. Fastholder køb i aktien.

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er: Coloplast, DFDS, Monberg & Thorsen.

Coloplast etablerede en bundformation i november 2016 og siden har aktien været i en stigende tendens og aktien ramte niveauet 590 i begyndelsen af maj, hvorefter aktien faldt tilbage til støtteniveauet 550, hvor aktien tidligere i marts/april har haft støtte i år. Den stigende tendens i Coloplast-aktien har fået signalmodellerne til at etablere et købssignal i begyndelsen af året i Bollingerkanalen og Parabolic.

Coloplast ser interessant ud.

Tilbagefaldet i kursen hen over maj har sat sine spor i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Der er en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 590, mens nærmest støtteniveau er ved 540-550. Aktien tages med på kandidatbænken og brydes kursen ved 590, så ser aktien interessant ud.

Pas på DFDS.

DFDS-kursen er brudt igennem det lange glidende gennemsnit og det korte glidende gennemsnit på ugebasis og de glidende gennemsnit er tæt på at etablere et ”Death Cross”. Signalmodellerne er gået i salg for 2 -6  uger siden. MACD er under nul og RSI har ramt niveauet 30, hvilket indikerer, at man skal være afventende i aktien. Momentum på månedsniveauet er i faldende tendens, men holder udviklingen i øjeblikket, så er den næste bund højere end den foregående. Nærmeste støtteniveau er ved 330, som var et støtteniveau tilbage i januar og en top i maj, mens nærmeste modstandsniveau er ved 410, som var en top i begyndelsen af maj. Afvent udviklingen .

Monberg & Thorsen har siden 2015 været i en faldende tendens og kursen var i 450 og nu handles aktien i niveauet 220. Den seneste måned har aktien bevæget sig vandret i niveauet 215-220, men i denne uge har aktien taget et mindre hop op og handles nu over 220.

Hvad skal Monberg og Thorsen i fremtiden?

Stigningen i aktiekursen har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis og der er etableret bundformation i alle tre modeller. Kursen skal op i niveauet 250, før Kurskanalen og Bollingerkanalen ændrer signal. Det korte glidende gennemsnit er tæt på at blive brudt nedefra, mens det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 250 som en modstandslinie.

Der er en række gaps i kursgrafen, og det skyldes blandt andet ringe likviditet i aktien, men over tid skal disse ”gaps” lukkes over tid. Har man tålmodighed, bør man samle op i aktien på det nuværende niveau.

 

Guldet tester modstandsniveauet 1290

Guldet bevæger sig vandret i niveauet omkring 1260. Guldet er ved at etablere en kile-formation og det bliver interessant at se, om det er den øvre eller den nedre støttelinie, som bliver brudt. Brydes den nedre støttelinie, er det næste støtteniveau 1200 og herefter i niveauet 1170-1180. Brydes det øvre niveau, så første modstandsniveau ved 1290-1300 og herefter i niveauet 1330-1350.

EUR/USD er faldet tilbage til niveauet 1,115 og har brudt den positive tendens. RSI har ramt det overkøbte niveau på ugebasis, så der er lagt op til en korrektion ned mod 1,09 og der er ”gap” i niveauet 1,07-1,08.

NOK/DKK har rettet sig lidt, da olieprisen er steget lidt i ugen der er gået. Momentum på månedsniveauet har etableret en bund, så markedet forventer rebound i olien i den kommende tid.

SEK/DKK stabiliserer sig i niveauet omkring 76-76,5, og dermed bliver det billigt at tage en tur til Sverige på sommerferie. Indikationsmodellerne har alle fundet en bund og stiger og næste modstandsniveau er ved 77.

Metalvaremarkedet er fortsat faldende, og det er kun kobber, som har rettet sig og stiger. Det bliver interessant at se, om kobber kan være trækhesten i løbet af sommeren og får de andre metaller med. Zink har etableret en dobbelt bund eller W på dagsniveauet

Landbrugsmarkedet er hovedparten af afgrøder i en positiv udvikling. Den positive tendens ses i kaffe, majs, hvede og palmeolie, mens kakao bevæger sig vandret og der er en faldende tendens i sukker og bomuld.

Er det bunden?

Brent Spot tog et dyk under støtteniveauet 48 og nu handles den i niveauet omkring 47. Faldet har trukket nede i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Næste støtteniveau er ved 44, mens nærmeste modstandsniveau er ved 52.