- AktieRådet - https://aktieraadet.dk -

Blandede bolcher på markedet

Mandag morgen blev Vestas’ kursmål nedjusteret af Goldman Sachs fra 700 kr. til 480 kr. Det fik aktien til at falde med 4,12 pct. Onsdag meddelte Vestas, at man havde fået en ordre fra Rusland på 14 stk. V126-3,6 MW-møller. Det fik kortvarigt aktien til at stige, men torsdag var der ingen salgspres på Vestas-aktien, som var nede med 3,3 pct. Støtteniveauet ved 400 er brudt og holder niveauet omkring 370-380 ikke, så skal vi en tur ned i 300-320.

D/S Norden er blevet ramt af den faldende tendens i Baltic Dry Indekset, der har stået på den sidste tid. Aktien toppede i midten af november i 140 mod topformation ved månedsskiftet marts/april, hvor aktien var i 150. De sidste par ugers tilbagefald i aktiekursen har givet et salgssignal i både Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis. De glidende gennemsnit er blevet brudt oppefra, men der er endnu ikke etableret et ”Death Cross”. Faldet i aktiekursen har trukket ned i indikationsmodellerne på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er ved 120 og blev sidst testet i august. Kommer kursen over 130, så er aktien tilbage i den stigende trendkanal. Anbefaler at man afventer udviklingen.

Blandt de store aktier trækker Novo Nordisk i den rigtige retning. Aktien er siden denne  måneds begyndelse steget med 1,6 pct. og aktien holder fast i den stigende tendens, som har stået på siden april i år. Der er en positiv tendens i Momentum på månedsniveauet, hvilket indikerer, at der fortsat er et interessant potentiale i aktien. Nærmeste modstandsniveau er omkring 350, mens nærmeste støtteniveau er ved 300.

Bavarian Nordic modtog tirsdag aften en ordre fra den amerikanske regering på frysetørret Imvamune Koppevaccine for 37 mio. USD. Teknisk arbejder aktien fortsat på at etablere en bundformation i kursgrafen. De 3 indikationsmodeller har alle etableret en bundformation. MACD [1] er fortsat under 0, mens RSI [2] har ramt niveauet omkring 62-64. Bollingerbåndet er blevet indsnævret og fortsætter den tendens, varer det ikke mange uger, før vi ser det første købsignal i aktien på ugebasis. Det korte glidende gennemsnit ligger i niveauet 265 som en modstandslinie, mens det lange glidende gennemsnit er i niveauet 335. Den spekulative investor samler op i aktien på nuværende niveau.

I denne uge er der regnskab fra FirstFarms og RTX om tirsdagen. Onsdag er det Arkil Holding og torsdag sluttes af med F. E Bording, German High Street Properties (GERHSP).

FirstFarms har været noget omtalt i år grundet de stigende mælkepriser og manglende smør i blandt andet Frankrig. Aktien etablerede en topformation i august i niveauet 66-69, men er nu faldet tilbage til niveauet 57-59 og er blevet handlet vandret de sidste 2 måneder. Der er divergens mellem signalmodellerne på ugebasis, idet Parabolic er i salg og Bollingerkanalen er i køb. Det glidende gennemsnit er blevet brudt oppefra, og der er etableret et ”Death Cross”. Men indikationsmodellerne er alle ved at etablere en bundformation på ugebasis. Det kunne indikere, at det er et falsk salgssignal. Nærmeste modstandsniveau er ved 66-68 og herefter i niveauet omkring 75, mens nærmeste støtteniveau er ved 48-50. Anbefaler at man afventer regnskabet. Bemærk jeg ejer selv aktier i selskabet og omsætningen er til tider begrænset.

C20 i salg.

C20-indekset er fortsat presset og handles i niveauet omkring 1000. Kursudviklingen er under de glidende gennemsnit på ugebasis. Tendens i indikationsmodellerne er fortsat i en faldende tendens og det er kun RSI [2], som er ved at etablere en bundformation, mens MACD [1] og Momentum fortsat er i en faldende tendens. Signalmodellen holder fast i sit salgssignal, som blev etableret for 3 uger siden. Nærmeste støtteniveau er ved 980 og herefter i niveauet 930, mens nærmeste modstandsniveau er ved 1030 og herefter i niveauet 1050.

 

DK Portefølje
Pandora
er på salgslisten.

 

Nordisk portefølje
KABE Husvägnar og Ericsson er sat på salgslisten. Hæver stop-loss på Yara.

 

De amerikanske markeder har brug for en pause

Torsdag var det amerikanske marked lukket grundet Thanksgiving. Det betyder, at der kom en række nøgletal onsdag, blandt andet antallet af nytilmeldte ledige ramte 239.000 mod forventede 240.000.  Seneste FOMC referat indikerer, at der kommer en renteforhøjelse i USA i næste måned.

Den amerikanske regnskabssæson er næsten slut, men i næste uge kommer VMware Inc., The Kroger Co., Tiffany & Co., PVH Corp., samt National Beverage Corp.

Dow Jones holder fast i den positive tendens.

Dow Jones Industrial Average holder fast i den stigende tendens, som blev etableret i november og samtidig skiftede Bollingerkanalen signal til køb. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis, hvilket bekræfter den positive tendens i indekset. RSI [2] har ramt niveauet 86 på ugebasis og indekset nærmer sig det overkøbte niveau.

S&P 500 på ugebasis.

S&P 500 handles i en opadgående tendens. Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 2500 som en støttelinie. Signalmodellerne har været i køb siden midten november og har en enkelt gang været i salg, og det var i 2 uger i april. Der er divergens mellem indikationsmodellerne på ugebasis, idet Momentum er i en faldende tendens, mens RSI [2] er i en stigende tendens og modellen har ramt 90 på ugebasis. Nærmeste støtteniveau er ved 2560 og herefter i niveauet omkring 2500, mens nærmeste modstandsniveau er ved 2650 og herefter 2700.

Stærk udvikling i Nasdaq.

Nasdaq Composite holder fast i den stigende tendens og indekset nærmer sig niveauet 6900. Nærmeste støtteniveau er ved 6700 og herefter i niveauet 6550. Der er fire ”gaps” i indekset og det har stået på siden midten af september. Der er divergens mellem indikationsmodellerne på ugebasis, idet Momentum falder og RSI [2] stiger og har ramt niveauet 86-87.

Strategi: Hold på amerikanske aktier.

Fortsat konsolidering i niveauet 22.500

Det japanske indeks holder fast i niveauet 22.500. På dagsniveauet er der netop etableret et nyt købssignal i Bollingerkanalen og de glidende gennemsnit undgik at etablere et ”Death Cross”.

Japan på ugebasis.

På ugebasis er de tre indikationsmodeller fortsat i gang med at etablere en topformation og RSI [2] er oppe i 90. MACD [1] og Momentum har begge etableret en topformation. Støtteniveauet 22.000 skal helst holde, for ellers er der en svag faldende tendens i indekset. Momentum på månedsniveauet er fortsat stigende, hvilket giver en indikation om yderligere stigninger i den kommende tid.
Strategi: Hold på japanske aktier.

OMX Stockholm 30 forsøger at holde fast i niveauet omkring 1620, men den fortsat faldende tendens i H&M samt bankerne er med til at trække ned i indekset. På dagsniveauet er aktien gået i salg, mens der på ugebasis fortsat er køb i signalmodellerne. Det lange glidende gennemsnit bliver fortsat testet som en støttelinie. Indikationsmodeller på ugebasis peger nedaf og RSI [2] har ramt niveauet 60. Momentum på månedsniveauet er ligeledes faldende. De svenske aktier har det svært for tiden.

Kan niveauet 1620 holde.

Strategi: Hold på de svenske aktier.

 

Dobbelt bund i flere svenske selskaber: Probi, Opus Group og Recipharm. Probi har været i salg siden midten af juli, hvor aktien blev handlet i 550 mod dagens kurs på 336,50. Båndet i Bollingerkanalen er begyndt at indsnævre sig og et brud over 360 vil give et købssignal. Der er en positiv tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. MACD [1] er fortsat under 0 og RSI [2] er kun i 50, så man bør afvente udviklingen.

Probi på kandidatbænken.

Momentum på månedsniveauet har etableret en bundformation, hvilket indikerer, at aktien skal med på kandidatbænken.  

DAX på ugebasis.

Frankfurt Dax 30 holder fast i støtteniveauet omkring 13.000. Den vandrette formation i indekset har fået de tre indikationsmodeller til at falde tilbage på ugebasis, og der er etableret topformation i  MACD [1], Momentum og RSI [2].  Det lange glidende gennemsnit ligger i niveauet 12.600 som en støttelinie. Nærmeste modstandsniveau er ved 13.500 og herefter i niveauet 14.000, mens der er støtte i niveauet 12.600, og så i niveauet 12.000-12.200. Momentum er faldende på månedsniveauet, så strategien fastholdes.
Strategi: Afvent udviklingen.

 

Ørsted med i porteføljen fra på mandag

Mens det gør ondt på Vestas grundet prispres og øget konkurrence burde det blive bedre for Ørsted, som køber møller og sætter.

Ørsted har solgt sine olie- og gasaktiviteter og består i dag af tre forretningsområder: Windpower, Bioenergy & Thermal Power samt Distribution & Customer Solutions.

I Windpower-forretningen steg produktionen 31 pct. i forhold til 3 kvartal i 2016. Ørsted har sine vindparker i Storbritannien, Tyskland samt Danmark. Ørsted har i år solgt 50 pct. af havvindmølleparken Walney Extension til pensionskasserne PKA og PFA. Salget af parken skal ses som et ønske fra pensionskasserne om at sprede deres investering til alternative investeringer.

I forretningsområdet Bioenergy og Thermal Power var der en positiv udvikling i omsætningen, men bundlinien blev et minus i EBIT på 322 mio. kr. mod 309 mio. kr. året før.

Distribution & Customer Solutions EBITDA blev et underskud på 13 mio. kr. i 3..kvartal, hvilket skyldes et fald i gaspriserne. En stigning i gaspriserne vil give en øget bundlinie.

Fundamentalt forventer selskabet en EBITDA på 19-21 mia. kr. mod tidligere forventet 17-19 mia. kr.

Køb Ørsted på niveauet.

Teknisk blev Ørsted-aktien afvist i modstandsniveauet 375-380 og sendt ned til støtteniveauet 340, hvor aktien har konsolideret sig. På dagsniveauet har Bollingerkanalen etableret et nyt købssignal. På ugebasis holder aktien fast i den stigende tendens. Signalmodellen Bollingerkanalen etablerede et købssignal i marts og Parabolic gik allerede i køb i december. Korrektion i aktien har sendt de tre indikationsmodeller nedaf og RSI [2] er under 60 og MACD [1] har ramt niveauet 6. Den overordnede tendens er fortsat stigende, så korrektion i aktien bruges til at samle op på niveauet. Køber aktien til porteføljen.

 

Teknisk kommentar til 3 aktier

De 3 aktier er: FLSmidth & Co., Torm og TK Development.

Er FLS på vej mod 280??

FLSmidth har etableret en dobbelt toptopformation, hvilket giver et negativt billede af situationen i aktien i øjeblikket. Teknisk er aktien kommet under den foregående bund fra august, hvor aktien blev handlet i niveauet 370 mod det nuværende niveau på 360. De glidende gennemsnit er blevet brudt og holder tendensen, så bliver der etableret et ”Death Cross” i løbet af 1-2 uger. Faldet i aktien betyder, at signalmodellerne er gået i salg på ugebasis. Momentum på månedsniveauer er ligeledes i en faldende tendens, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen.  

Rebound mulighed i Torm.

Torm har været i en faldende tendens siden slutningen af februar og aktiekursen ramte bunden i sidste uge i niveauet 52,5, og siden har aktien rettet sig og handles nu i niveauet 58-60. Stigningen betyder, at de glidende gennemsnit er blevet brudt nedefra og de er tæt på at etablere et ”Golden Cross” på dagsniveauet. Bollingerkanalen er gået i køb på dagsniveauet.

På ugebasis er der fortsat et salgssignal i både Bollinger og Parabolic på ugebasis og de glidende gennemsnit ligger overkursudviklingen. Der er en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis, men de er ved at etablere en bundformation, så aktien tages med på kandidatbænken.  

TK Development har været i en faldende tendens siden slutningen af marts og aktien handles nu i niveauet 8,5-9,0, som aktien blev handlet i tilbage i oktober/november 2016. Kan niveauet omkring de 8,5-9,0 holde, så kan det give en rebound i de tre indikationsmodeller på ugebasis, som alle er i en faldende tendens. RSI [2] har ramt niveauet omkring 22-23 og MACD [1] er under 0.

Er TK oversolgt.

Signalmodellerne har været i salg siden maj og kursen skal over 10, før der sker en ændring i signalet. Momentum på månedsniveauet er ligeledes i en faldende tendens og har været det siden foråret 2017. Der er brug for en konsolideringspause i aktien, så aktien tages med på kandidatbænken, men de spekulative køber op nu, da aktien er regnskabsaktuelt den 12/12.

 

 

Guldet fortsat fladt

Guldet bevæger sig fortsat fladt omkring 1270-1290. Signalmodellerne er i køb på ugebasis og det lange glidende gennemsnit ligger som en støttelinie i niveauet 1280 .Afvent udviklingen i guldet.

EUR/USD stiger igen efter en kortvarig korrektion nede i niveauet 1,16 og nu handles krydset i 1,185-1,190. Indikationsmodellerne er alle ved at etablere en bundformation på ugebasis. RSI [2] er under 50.

SEK/DKK var en tur i niveauet 73,5 og nu står kursen i 75,5. Stigningen har dog ikke ændret på signalerne. Der er fortsat en faldende tendens i de tre indikationsmodeller på ugebasis. Nærmeste modstandsniveau er ved 76,5, mens nærmeste støtteniveau er ved 75.

Metalvaremarkedet fortsætter konsolderingen og flere oplever en faldende tendens. Der er ikke nogen metaller som stiger, og ser man på grafen i Boliden, så har den etableret en topformation.

Landbrugsmarkedet oplever en fortsat uensartet tendens med flere afgrøder som konsoliderer sig som hvede og majs, mens havre og mælkepriserne falder tilbage.

Kakaopriserne har sat sig, men trenden peger fortsat opad. Sukkerprisen fortsætter den stigende tendens, og det skyldes jo nok den kommende højtid.

Larver har ramt bomuldsproduktion i Indien og det betyder, at produktionen er mindsket med 1 femtedel i år. Det betyder, at andre lande som USA, Brasilien og Australien som kan øge deres eksport til bomuldsopkøber fra Fjern Østen. Det betyder, at bomuldsprisen er på vej op.

Kaffe er fortsat i en faldende tendens og ser ikke interessant ud.

Brent på vej op.

Brent Spot bevæger sig vandret i niveauet omkring de 62-64, men spændingerne mellem Saudi Arabien og Iran er blevet øget den seneste tid og det kan give en stigning i kursen, hvis situationen eskalerer. Nærmeste modstandsniveau er ved 70, som var en top i april/maj 2015.